Liigajoukkueiden joululahjatoiveet: Jäitä hattuun, kuivaa ruutia ja kärsivällisyyttä

Liigan runkosarja alkaa olla puolessa välissä ja sarjassa vetäydytään ansaitulle joulutauolle viikon kuluttua. Onkin aika tarkastella, mitä joukkueet toivovat joululahjoiksi.

Lukko

Lukko sai jo ennenaikaisen joululahjan Kari Heikkilän muodossa. Raumalaiset jäivät vasta seitsemännessä ottelussaan uuden päävalmentajan alaisuudessa ensimmäistä kertaa ilman pisteitä. Lukko majailee edelleen sarjataulukon viimeisellä sijalla, mutta erityisiä joululahjatoiveita Raumalla ei siltikään ole. Joukkueen kurssi on oikeaan suuntaan ja pudotuspelipaikka on vielä saavutettavissa. Silti pienet avut ja sopivat ristiin pelaamiset pahimpien kilpakumppanien osalta ei olisi pahitteeksi.

KooKoo

KooKoon alkukausi meni täysin penkin alle ja viime kaudella hienoa työtä tehnyt Petri Mattila sai kenkää. Yläkanttiin sujunut debyyttikausi aiheutti hieman vauhtisokeutta Kouvolassa. Nyt joukkueen peräsimessä on Tuomas Tuokkola ja valmentajalle tehtiin suoraan kahden vuoden sopimus, jonka myötä Kouvolassa alkoi uusi projekti. Toiveissa olisikin hieman kärsivällisyyttä niin kannattajien kuin taustojenkin osalta, vaikka uusi ajanjakso ei käynnistynyt hurjalla voittoputkella. Tuokkola teki jo Ilveksessä vaatimattomalla materiaalilla hienoa työtä ja tullee todennäköisesti saamaan myös KooKoon uuteen liitoon.

SaiPa

Lappeenrantalaisen syyskausi on ollut pettymys ja joulululahjatoiveiden listalle löytyy asioita ruuhkaksi asti. SaiPa on päästänyt toistaiseksi eniten maaleja, joten toiveissa olisi organisoidumpi puolustuspeli keväälle. Myös Jussi Markkasen kestäminen ehjänä olisi keltamustien kannalta enemmän kuin toivottavaa. Alkukaudella ulkomaalaisvahvistukset tekivät kovaa jälkeä Curtis Hamiltonin johdolla, mutta sittemimin ruuti ollut läpimärkää. Alkukaudella maalipörssiä johtanut Hamilton ei ole onnistunut maalinteossa edelliseen yhdeksään otteluun, joten joulupukki voisi palauttaa kanadalaisen kateissa olleen itseluottamuksen. SaiPa kaipaisi myös jälleen yleisöä Kisapuiston lehtereille. Toistaiseksi Lappeenrannassa on ollut lähes 700 katsojaa pienempi yleisökeskiarvo kuin viime kaudella.

Kärpät

Kärppien ympärillä on riittänyt kuhinaa kuluvalla kaudella. Monet avainpelaajat ovat kärsineet loukkaantumisista, mutta oululaisten toivelistan kärjessä on Mika Pyörälän ja Lasse Kukkosen kestäminen ehjänä. Kaksikko on ollut Kärppien elintärkeä selkäranka kuluvalla kaudella ja sijoitus olisi paljon huonompi ilman taistelevaa kaksikkoa. Oulussa on ollut myös hieman epäonnea pelaajahankintojen kanssa, joten mahdollisten uusien hankintojen suhteen pohjoisessa kaipailtaisiin hieman parempaa osumatarkkuutta.

Ilves

Ilveksen kausi on ollut ailahtelevainen ja yksi merkittävä osatekijä on ollut heikot kotiotteet. Ilves on toistaiseksi ollut heikoin kotijoukkue, kun 13 kotiottelusta on irronnut vain 14 pistettä. Tampereella toivotaankin joululahjaksi tasaisuutta erityisesti kotikaukaloon. Joukkue on kärsinyt myös monien avainpelaajien loukkaantumisista, joten toiveissa on myös ehjät loppukaudet tärkeille yksilöille. Yksi heistä on Michael Keränen ja toiveena on taiturin nousu kolmen vuoden takaiselle tasolleen.

JYP

JYP on pelannut tällä kaudella monesti erinomaisesti 40 minuuttia, mutta vastustaja on kääntänyt kamppailun usein edukseen päätöserässä. Jyväskylässä toivotaankin loppukaudeksi hieman lisäenergiaa, jotta joukkue jaksaa vääntää ottelut päätössummeriin asti. JYP on ollut sarjan kuudenneksi paras kotijoukkue, mutta vieraissa on vastaavasti tökkinyt. Joukkue on napannut toistaiseksi matkapeleistä vain yhden voiton varsinaisella peliajalla, joten toivelistalta löytyy myös kotikaukaloista tuttu itseluottamus vieraspeleihin.

Pelicans

Pelicansin toivelista on lyhyt, kuten joukkueen terveiden pelaajien listakin. Lahtelaiset ovat kärsineet alkutalvella valtavasti loukkaantumisista ja joukkueen on ollut ajoittain saada täyttä kokoonpanollista pelaajia otteluihin. Pelicansin alkukausi on ollut mukava, mutta viime aikoina loukkaantumiset ovat alkaneet vaatia veronsa. Tämän takia Lahdessa toivotaankin vain mahdollisimman tervettä kevättä pelaajille.

Sport

Myös Sportin alkukausi on sujunut hyvin ja joukkue majailee runkosarjan puolessa välissä sarjataulukon kahdeksannella sijalla. Tomek Valtosen joukoilla on erityisesti yksi toive jouluksi: jäitä hattuun. Sportille on tuomittu alkukaudella 354 rangaistusminuuttia, mikä on sarjan eniten. Esimerkiksi HPK ja Tappara ovat ottaneet yli 150 minuuttia vähemmän jäähyjä kuin vaasalaiset. Kahden minuutin rangaistuksia Sport on ottanut ”vasta” neljänneksi eniten, mutta isot jäähyt nostavat Sportin eniten rangaistuksia ottaneeksi joukkueeksi.

Jukurit

Jukurit on yllättänyt alkukaudella epäilijät, joten maata mullistavia toiveita jouluksikaan ei ole. Yksi suuri tekijä mainion alkukauden takana on joukkueen terveystilanne. Peräti 14 Jukureiden pelaajaa on pelannut vähiintään yhtä vaille kaikki ottelut. Joukkueen materiaali on kapea, joten avainpelaajien kestäminen kasassa on Jukureiden menestyksen elinehto. Mikkelissä toivotaankin, että sama jatkuu myös keväällä.

Ässät

Ässien syyskausi on ollut mainio ja joukkue majailee sarjataulukon kuudennella sijalla. Silti yksi osa-alue on sakannut pahemman kerran. Porilaiset ovat päässeet pelaamaan ylivoimalla 91 kertaa, mutta viimeistellyt vain seitsemän maalia. Ässien ylivoimaprosentti onkin Liigan heikoin: 7,69. Esimerkiksi Tapparan ylivoimaprosentti on 30,01. Porilaisten viidestä parhaasta maalintekijästä vain yksi on onnistunut maalinteossa ylivoimalla. Ässät toivookin loppukaudeksi lisää juonikkuutta ylivoimapeliin, sillä se nousee totutusti avainasemaan kauden ratkaisuhetkillä.

HIFK

HIFK on saanut viime aikoina paremmin juonen päästä kiinni. Helsinkiläiset ovat nousseet sarjataulukon viidennelle sijalle, mutta joukkue on tehnyt käsittämättömästi toiseksi vähiten maaleja. Iso tekijä on ollut toki helsinkiläisten valtava loukkaantumissuma, mikä on tosin alkanut jo helpottamaan. Tämän takia Helsingissä toivotaan loppukaudelle erityisesti avainpelaajien ruudin kuivumista.

HPK

Kovin moni tuskin osasi ennustaa, että HPK on runkosarjan puolessa välissä sarjataulukon neljännellä sijalla. Hämeenlinnalaisten syyskausi on ollut nappisuoritus, mistä käy kiittäminen varsinkin Emil Larmia sekä erinomaisesti toiminutta puolustuspeliä. Hämeenlinnassa toivotaan piirun verran lisää terävyyttä hyökkäyspeliin sekä varsinkin ylivoimaan, niin joukkue kääntää kamppailuja entistä kovemmalla prosentilla edukseen.

TPS, KalPa ja Tappara

TPS, KalPa ja Tappara ovat olleet alkukauden parhaat joukkueet ja kolmikolla on pullat erittäin hyvin uunissa. Joulupukilta ei tarvitse toivoa mitään taikatemppuja, vaan nykyisen vauhdin pitäminen takaa varmasti hyvät loppukaudet.

Liiga jatkuu tänään kuuden ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press