Liigajoukkueiden joulutodistukset: kaikkea hylätyn ja täyden kympin väliltä

Liigassa jäätiin lyhyelle joulutauolle, joten onkin aika tarkastella alkukauden edesottamuksia arvosanoin. Monen ennakkoon vahvan joukkueen konttaaminen painoi arvosanat todella alas, kun taas varsinkin kärkipäässä yllettiin jo mainioihin arvosanoihin.

15. Lukko: 4+

Lukon alkukausi oli todellinen farssi ja joukkue on ollut koko syksyn sarjataulukon pohjamudissa. Kari Heikkilän hyppääminen ruoriin oli selvä piristysruiske ja joukkue pääsi pisteille kuudessa peräkkäisessä ottelussa. Viime aikoina kurssi on kuitenkin ollut alaspäin ja Raumalla vietetään joulua sarjataulukon viimeisellä sijalla. Kokonaisuutena Lukon kausi on ollut todella heikko ja arvosanan plussa tulee vain reagoinneista valmennuksen sekä uusien hankintojen suhteen.

14. SaiPa: 5

SaiPa ei ole pelannut vielä montaakaan ehjää ottelua, vaan taso ailahtelee liikaa pelien sisällä. Varsinkin puolustuspelissä on ollut läpi kauden suuria puutteita, mutta tähän ei ole reagoitu Lappeenrannassa mitenkään. SaiPa on voittanut edellisestä 13 ottelustaan vain kolme, mikä kuvastaakin joukkueen tämän hetken lamaa hyvin. Viime kausien positiivisesta meiningistä ei ole enää jäljellä kuin rippeet ja yleisökeskiarvo on ollut heikko läpi syksyn. Jotain pitäisi tehdä, että kaudesta ei tulisi taloudellista katastrofia.

13. JYP: 5-

Myös Liigan kestomenestyjiin lukeutuvan JYPin alkukausi on ollut heikko ja joulu vietetäänkin Jyväskylässä viime vuosiin nähden poikkeuksellisissa tunnelmissa sarjataulukon häntäpäässä. JYPillä on ollut erityisen suuria ongelmia otteluiden päätöserissä läpi kauden. Kesän nimekkäät paluumuuttajat eivät ole onnistuneet aivan odotetusti, mutta joukkueessa on silti potentiaalia huomattavasti nähtyä parempaakin. JYP on tasapisteissä kolmen yläpuolella olevan joukkueen kanssa ja keskisuomalaiset eivät varmasti ole toivottu vastustaja keväällä, mikäli joukkue selvittää tiensä pudotuspeleihin. Tämä tosin varsinkin varsinkin vieraspelaamisen parantumista: JYP on voittanut kauden 16 vierasottelustaan vain yhden varsinaisella peliajalla.

12. KooKoo: 6+

KooKoon alkukausi oli katastrofi, mutta Kouvolassa lähdetään joulutauolle yllättävän positiivissa tunnelmissa. Alla on viisi peräkkäistä voittoa ja joukkue on noussut kamppailemaan tosissaan pudotuspelipaikasta. Tästä kuuluu suuri kiitos Tuomas Tuokkolalle, joka hyppäsi haastavaan paikkaan, mutta on saanut käännettyä joukkueen kurssin nopeasti. Yksittäisiä poikkeuksia lukuun ottamatta KooKoon peli ei ollut täysin toivotonta alkukaudellakaan, mutta Tuokkola on saanut hitsattua puolustupelin kuntoon ja avainpelaajat ovat löytäneet kateissa olleet itseluottamukset. Niin ikään kesken kauden saapunut Leland Irving on mitat täyttävä ykkösvahti, mikä joukkueelta syksyllä puuttui.

11. Kärpät: 5

Kärpillä on riittänyt haasteita syksyn aikana eikä avainpelaajien loukkaantumiset sekä pieleen menneet hankinnat ole auttanut voittojen haalimisessa. Lisäksi osa pelaajista on joutunut osittain pakon sanelemana pelaamaan liian isossa roolissa. Oululaiset ovat olleet ajoittain lähes täysin Mika Pyörälän, Lasse Kukkosen ja Jussi Rynnäksen varassa. Joukkueessa onkin potentiaalia huomattavasti nähtyä parempaan. Viime aikoina juna on alkanut löytää oikeille raiteilleen ja Kärpät lähtee joulutauon viettoon voitettuaan neljä edellisestä viidestä pelistään.

10. Ilves: 7

Ilves on kokenut kovia syksyn aikana. Kapealla materiaalilla operoiva joukkue on kärsinyt merkittävimpien pelaajien loukkaantumisista, mikä on väistämättä vaatinut veronsa. Tästä huolimatta Ilves on ollut yllättävän suurissa ongelmissa kotikaukalossaan: joukkue on saalistanut 15 kotipelistään vain 17 pistettä. Myös ulkomaalaishankinnat olisivat voineet onnistua paremmin, mutta nuoret pelaajat ovat kantaneet vastuuta esimerkillisesti.

9. Sport: 8-

Sport oli pitkään sarjataulukon kuuden parhaan joukossa ja joukkue oli alkukauden suurimpia yllättäjiä. Talven lähestyessä otteet alkoivat kuitenkin takkuilemaan ja sarjasijoitus on painunut yhdeksänneksi. Vaasalaiset ovat voittaneet edellisestä 12 ottelustaan vain kolme. Viime aikoina varsinkin maalinteko on tökkinyt ja esimerkiksi alkukauden komeetta Olavi Vauhkonen on pelannut 11 ottelua putkeen ilman täysosumia.

8. Jukurit: 9+

Jukureiden piti olla varma sarjajumbo vailla mahdollisuuksia, mutta Risto Dufva heimoineen on näyttänyt epäilijöille. Jukurit on tuonut Liigaan hienon piristysruiskeen ja Mikkelissä on riittänyt hyvin yleisöä ensihuuman jälkeenkin. Kotiotteissa olisi kuitenkin parantamisen varaa, sillä Jukurit on hävinnyt kuusi edellisä kotiotteluaan. Joukkue pelaa todella sitoutuneesti ja on äärimmäisen vaikeasti voitettavissa, vaikka maalinteon suhteen mikkeliläisillä on ajoittain haasteita.

7. Pelicans: 8

Pelicansin alkukausi on ollut mainio. Petri Matikaisen suojattien ympärillä on jälleen riittänyt hälinää, mutta kaukalossa lahtelaiset ovat olleet vakuuttavia. Kauden pisin tappioputki on vain kaksi ottelua, mikä on vahvan joukkueen merkki. Monet nuoret pelaajat ovat esiintyneet ennakkoluulottomasti ja joukkueen kivijalat ovat olleet odotetun vahvoja. Lisäksi joukkuetta on vahvistettu kauden aikana laadukkailla täsmähankinnoilla, joten Pelicans tullee taistelemaan tosissaan paikasta kuuden joukossa.

6. Ässät 8,5

Ässien syksy on ollut melkoista vuoristorataa. Ensimmäinen varsinaisen peliajan voitto tuli vasta seitsemännessä ottelussa, mutta sitten voittoja kertyikin seitsemän putkeen. Tätä seurasi vastaavasti neljän pisteettömän ottelun putki. Sittemmin tahti on hieman tasaantunut ja porilaiset lähtevät joulutauolle mainiosti sarjataulukon kuudennelta sijalta. Moni pelaaja, kuten Simon Suoranta ja Jere Seppälä, on pystynyt ottamaan suuria harppauksia Jyrki Ahon alaisuudessa. Porilaisilla on kuitenkin paljon parannettavaa esimerkiksi ylivoimapelin suhteen.

5. HPK: 9

HPK on ollut yksi syksyn sensaatioita. Nimettömällä materiaalilla kauteen lähtenyttä joukkuetta povailtiin sarjataulukon toiseen päähän, mutta ensimmäistä täyttä kauttaan Liigassa päävalmentava Antti Pennanen on tehnyt loistavaa työtä. HPK:n kesän hankinnat ovat osuneet nappiin ja erityisesti Emil Larmi on ollut häikäisevä debyyttikaudellaan. Hämeenlinnalaisilla on ollut vain yksi heikompi jakso syyskauden puolessa välissä, kun joukkue hävisi kuudesta peräkkäisestä pelistään viisi. Lopuista 26 ottelusta Kerho on jäänyt pisteittä vain neljästi.

4. HIFK: 8

HIFK:n alkukausi on ollut haasteellinen loukkaantumisten ja maalinteko-ongelmien myötä. Helsinkiläiset ovat kuitenkin kaikessa hiljaisuudessa nousseet sarjataulukon pohjamudista jo neljännelle sijalle. Edellisestä 11 ottelustaan HIFK on jäänyt pisteittä vain kertaalleen. Helsinkiläisten hyökkäyspeli ei edelleenkään häikäise, sillä joukkue on tehnyt toiseksi vähiten maaleja Liigassa. Punapaidoilla on kuitenkin potentiaalia huomattavasti parempaan, sillä ylivoimapeli on tökkinyt pahasti ja muutama avainpelaaja hakee vielä parasta teräänsä. Puolustuspeli on toiminut kuitenkin mainiosti koko syksyn ja HIFK:n päästettyjen maalien keskiarvo ottelua kohden on sarjan pienin.

3. TPS: 9,5

Turkulaisista joulupöydistä löytyy tänä jouluna poikkeuksellisen paljon hunajaa, sillä sitä paikallinen Palloseura on ainakin tarjonnut runsain mitoin läpi syksyn. TPS:n kausi on toistaiseksi ollut lähes sensaatio ja Ari-Pekka Selin on saanut joukkonsa hurjaan liitoon. Turkulaiset ovat jääneet edellisestä 15 ottelustaan pisteittä vain kahdesti. Maalivahtipeliä povattiin joukkueen mahdolliseksi kompastuskiveksi, mutta Oskari Setänen ja Aleksandr Georgijev ovat loistaneet vuorotellen tolppien välissä. Myös TPS:n hankinnat ovat onnistuneet Erik Thorellin johdolla poikkeuksellisen hyvin.

2. KalPa: 10-

Kuopiolaisten arvosanan miinus tulee kahdesta viime aikojen ohipelistä (tappiot Ilvekselle ja Pelicansille). Muuten KalPan syyskausi on ollut todellinen napakymppi. Valmennukseen liittynyt Sami Kapanen toi mukanaan hieman suoraviivaisuutta ja asennetta joukkueen pelaamiseen, mikä on näkynyt kaukalossa tuloksekkaasti. Try-outin kautta sopimuksen saanut ja sensaatiomaisen kauden pelannut Matias Myttynen kuvastaa joukkueen syyskautta loistavasti, mutta myös moni muu KalPan pelaaja pelaa uransa parasta kautta. Kuopiolaisten lennon povattiin loppuvan Eero Kilpeläisen loukkaantumiseen, mutta Denis Godla etunenässä on ottanut annetun vastuun erinomaisesti vastaan.

1. Tappara: 10

Tapparan kaudesta ei löydy moitittavaa. Joukkue on pystynyt jopa parantamaan viime keväästä, mikä on jo melkoinen saavutus. Tamperelaiset ovatkin miehittäneet käytännössä koko kauden sarjataulukon piikkipaikkaa, lukuun ottamatta lyhyttä piipahdusta hopeasijalla. Tapparan peli on ollut poikkeuksellisen laadukasta läpi kauden eikä heikkoja osa-alueita yksinkertaisesti ole. Mikäli pudotuspelit alkaisivat nyt, niin olisi valtavan suuri yllätys, mikäli Tappara ei mestaruutta voittaisi. Tällä hetkellä Liigasta ei löydy joukkuetta, joka voittaisi Tapparan paras seitsemästä -sarjassa. Tamperelaisten epäonneksi muilla joukkueilla on reilut pari kuukautta aikaa yrittää kuroa pelillistä takamatkaa kiinni.

Liigassa vetäydyttiin vajaan viikon mittaiselle joulutauolle. Joukkueet ovat tulessa seuraavan kerran tapaninpäivänä, kun luvassa on seitsemän ottelun kierros. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press

Nordicbetillä on joulun kunniaksi erikoistarjouksia. Tänään saat 100% talletusbonuksen aina 50 euroon asti. Pääset mukaan tästä.