Liigan puolivälierät käännekohdissa: ”HIFK on edelleen suurin mestarisuosikki”

Liigan puolivälierissä on takana nyt kolme ottelua. Faneille.comin jääkiekkotoimittajat Toni Rajamäki ja Eemeli Kosonen perkaavatkin nyt läpi jokaisen otteluparin voimasuhteita.

HIFK osoitti haavoittuvuutensa, kun Pelicans kävi ryöstöretkellä Nordiksella. Missä lahtelaisten saumat piilee tulevissa peleissä? Onko HIFK edelleen suurin mestarisuosikki?

TR: IFK:n selkä suoristui tiistaina, mikä mahdollisti Pelicansin yllätyksen. Helsinkiläiset eivät lähde enää yhteenkään otteluun vastaavanlaisella tyylillä, joten sanoisin lahtelaisten saumat erittäin pieneksi. Ainut, joka voi roikuttaa joukkuetta mukana, on maalivahti Niko Hovinen. Yllättäen lahtelaismaaliin astunut Hovinen näytti tiistaina Nordiksella, mihin hän parhaimmillaan pystyy. Maagisia koppeja kerta toisensa jälkeen.

Mutta onko IFK edelleen suurin mestarisuosikki? Aivan varmasti on. Joukkueen peli toimii jokaisella osa-alueella, ja nyt kun kevään yksi heikko peli on otettu alta pois, tulevat helsinkiläiset pelaamaan loppukevään kovalla tasolla. Tiistaina ”kriisi” oli vain hyvästä, sillä mestari tarvitsee aina ongelmia, joista oppia.

EK: HIFK tuhlasi tiistaina käsittämättömän päärän paikkoja ja myös maaliraudat olivat lahtelaisten puolella. Pelicans vastaavasti hyödynsi vähäiset paikkansa tehokkaasti, joskin Ville Hussolla ei ollut helsinkiläisten maalilla aivan paras päivä. HIFK tuli otteluun löysästi ja alkoi pelaamaan vasta toisen erän lopulla eikä vastaavaa tulla varmasti enää näkemään. Pelicansin saumat jatkosssa ovat samat: todella tehokas viimeistely ja loistava maalivahtipeli. Uskon HIFK:n kuitenkin voittavan kaksi seuraavaa ottelua ja etenevän jatkoon voitoin 4-1.

HIFK osoitti kahdessa ensimmäisessä pelissä todellisen tasonsa ja on edelleen suurin mestarisuosikki. Kovin haastaja löytyy pohjoisesta, sillä Kärpät on saanut viime otteluissa pelin uomiinsa. Oululaisten peli rullaa dynaamisesti eikä heikkoja osa-alueita löydy. Lisäksi Lauri Marjamäki saa lähiaikoina apuja sairastuvalta Julius Junttilan ja Jesse Puljujärven muodossa, joten tiedossa on mielenkiintoinen kevät.

Tapparan ja Lukon välinen sarja on ollut odotetun tasainen. Kumman joukkueen uskot kampeavan jatkoon?

TR: Kotietu näyttäisi kasvavan erittäin suureksi, sillä kaikki kolme ottelua ovat päättyneet kotijoukkueen voittoon. Ryan Zapolski vetää lopulta Tomi Karhusesta pitemmän korren, vaikka Karhunen pelaakin loistavalla tasolla. Lukon ainut mahdollisuus piilee kuitenkin joukkueen ylivoimapelissä. Jos Ville Vahalahti ja kumppanit eivät saa ylivoimaansa pyörimään odotetulle tasolle, en usko raumalaisten voittavan tätä sarjaa. Ratkaisu saattaa syntyä game 7:ssä, jolloin Tapparan kotietu nousee tärkeäksi tekijäksi. Löisin omat lanttini tällä hetkellä tamperelaisille.

EK: Tappara ei ole esittänyt vielä oikein mitään ihmeellistä, mutta johtaa silti ottelusarjaa. Raumalaiset ovat kärsineet erityisesti tehottomuudesta. Lukon kokoonpanon terävin kärki on varsin kapea ja avainpelaajat kellottavat isoja minuutteja illasta toiseen. Tapparan materiaali on leveämpi, mikä kääntyy eduksi erityisesti pitkissä sarjoissa. Tonin mainitsema kotietu nousee tässä sarjassa suureen arvoon, joten Tappara on sen myötä lievä suosikki jatkoon. Kaikki on kuitenkin täysin auki eikä sarjan venyminen seitsemänteen peliin olisi yllätys.

Kärpät on voittanut nyt kaksi ottelua putkeen. Minkälaisena näet TPS:n mahdollisuudet jatkoon?

TR: Tässä otteluparissa kävi klassiset: ennakkosuosikki aloitti kevään tosipelit heikosti, mutta nousi tasolleen saman tien. TPS ei pärjää Kärpille millään osa-alueella, mutta kaikki kunnia turkulaisille, jotka ovat pystyneet pelaamaan melko hyvällä tasolla hallitsevaa mestaria vastaan. Mahdollisuudet neljään voittoon ovat kuitenkin olemattomat. TPS:n materiaalin tasoerot ovat liian suuria.

EK: TPS:n saumat oli ottelusarjan alusssa ja turkulaiset käyttivät tilaisuutensa hakemalla todellisen ryöstön Oulusta. Kotietu ei kuitenkaan kantanut pitkälle, kun Kärpät nappasi voitot kahdesta seuraavasta pelistä. Toisessa ottelussa Kärpät kuitenkin palasi tasolleen ja turkulaisten sekoilu pelin lopussa käänsi asetelman viimeistään oululaisten eduksi. Kärpät on saanut pelinsä rullaamaan ja tiistaina voitto irtosi jälleen vakuuttavan esityksen jälkeen. TPS:n on voitettava torstaina tai muuten kesäloma alkaa lauantaina.

SaiPa nappasi tiistaina elintärkeän voiton JYPistä. Miten uskot tässä parissa käyvän?

TR: SaiPa osoitti tiistaina venymiskykyä ja se pystyi pelaamaan tiukassa tilanteessa hyvin. Fakta on kuitenkin se, että JYP on pelillisesti tällä hetkellä parempi joukkue ja pelillisesti parempi joukkue menee myös yleensä jatkoon. Hieman paremmalla tuurilla tämä sarja voisi olla 3–0. JYPin korkea paineistus on luotu pudotuspeleihin ja se onkin tuottanut SaiPalle monesti ongelmia. JYP-pelaajisto on vahvoilla kulmissa ja tehojakin on löytynyt, vaikka tiistaina syntyikin vain yksi osuma.

On myös todettava, että yksi asia olisi voinut tehdä tästä sarjasta erilaisen: Jussi Markkanen olisi antanut lappeenrantalaisille selvästi isomman mahdollisuuden menestyä. Jani Nieminen sai sarjaan hankalan alun, ja epävarma maalivahtipeli on näkynyt SaiPan oman pään pelissä – niin kiekollisena kuin kiekottomanakin. Ilman Markkasta SaiPan mahdollisuudet eivät näytä hyvältä, vaikka joukkue pääseekiin yrittämään pistää sarjan tasoihin kotijäällään.

EK: SaiPa pelasi tiistaina kenties puolivälierien heikoimman ottelunsa, mutta voitto lähti silti lappeenrantalaisten matkaan. Paljon kritisoitu Nieminen skarppasi avauserän hörpyn jälkeen ja otti monia isoja torjuntoja ottelun edetessä, mikä antaa varmasti SaiPalle paljon uskoa jatkoon. Voitolla oli kuitenkin iso hinta, sillä useampi keltamustien pelaajista sai pahoja kolhuja ottelun aikana.

JYP on yllättänyt ottelusarjassa fyysisyydellään ja saanut pimennettyä SaiPan avainpelaajat. Tiistaina lappeenrantalaisten ykkösvitja avasi maalihanat pudotuspeleissä, mikä oli tärkeää joukkueen jatkoa ajatellen. SaiPa on ollut aiemmissa kohtaamisissa hieman niskan päällä, mutta onnistumiset ovat karttaneet joukkuetta. Tiistain voitolla oli valtava merkitys erityisesti henkisellä puolella. Lappeenrantalaiset saivat taisteluvoitosta varmasti virtaa ja ottelusarja heräsi jälleen eloon. Uskon edelleen otteluparin etenevän seitsemänteen peliin.

Puolivälierät jatkuvat torstaina neljällä ottelulla:

  • Pelicans-HIFK
  • SaiPa-JYP
  • TPS-Kärpät
  • Lukko-Tappara

Seuraa Liiga-kauden huipennusta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta. Torstain kierros alkaa tuttuun tapaan kello 18.30.

Faneille.comilla on myös paljon kilpailuja Liigan pudotuspelien ajan. Tuoreimmassa kilpailussa voit voittaa PS4:n, Xbox Onen tai iPad Air 2 -tabletin. Pääset osallistumaan kilpailuun tästä.

Kansikuva: All Over Press