Liigan runkosarjan viimeisen viikon risut ja ruusut: SaiPa, Ilves ja Roope Hintz

Liigan runkosarjan viimeinen täysi viikko antoi paljon vastauksia pudotuspelien osalta, kun Ilves onnistui varmistamaan kymmenennen sijansa. Taistelut sarjataulukon toisesta ja kuudennesta sijasta jäivät sen sijaan auki vielä maanantaille.Sarjataulukon häntäpään joukkueet jatkoivat vastaavasti vaisuja otteitaan kuluvalla viikolla, kun taas viikon onnistujien joukkoon lukeutui muun muassa HIFK:n ja Lukon maalitykit.

Risut

5. Jaakko Rissanen, KalPa

KalPa kamppailee yhtä sitkeästi TPS:n ja JYPin kanssa runkosarjan hopeasijasta. Osa kuopiolaisten pelaajista ei ole kuitenkaan ollut viime aikoina aivan kovassa liidossa kuin alkukaudella. Joukkueen kultakypärää kantavalla Jaakko Rissasella on menossa peräti 24 ottelun maaliton putki. Näissä peleissä keskushyökkääjän pistepussi on karttunut yhteensä 12 syöttöpinnan verran. Runkosarjan 35 ensimmäisessä ottelussa Rissanen nakutti tehot 9+20, joten tahti on hidastunut melkoisesti.

4. Pelicans

Pelicans aloitti viikon kuittaamalla ison voiton TPS:sta maalein 2-1. Joukkue kuitenkin menetti paikkansa kuuden parhaan joukossa, kun Tappara ja Kärpät kuittasivat jatkoaikavoitot lahtelaisista. Pelicansille on tiedossa mielenkiintoinen maanantai, kun joukkue kohtaa vieraissa Jukurit, jolla ei enää runkosarjan viimeisessä kamppailussa ole panosta. Pelicansin sijoitus voi vastaavasti olla mikä vaan kuuden ja kahdeksan välillä. Jo piste nostaisi lahtelaiset Kärppien ohi, mutta kuuden joukkoon pääsy ei ole omissa käsissä. Pelicans ja Ässät ovat nimittäin tasapisteissä, mutta porilaisilla on enemmän kolmen pisteen voittoja. Näin ollen lahtelaisten pitäisi saada maanantaina Jukureita vastaan enemmän pisteitä kuin Ässät saa TPS:aa vastaan.

3. Ässät

Porilaisilla on tiedossa huima runkosarjan loppu. Ässät aloitti viikon mainiosti, kun joukkue katkaisi kolmen ottelun tappioputkensa kotikaukalossaan kaatamalla keskiviikkona KalPan lukemin 2-1. Lauantaina Ässiltä nähtiin vastaavasti todella heikko suoritus, kun joukkue kärsi HIFK:lle tappion peräti maalein 0-6. Numerot kuvastavat ottelua täydellisesti ja varsinkin porilaisten puolustaminen oli suorastaan ala-arvoista. Kolmen pisteen voitolla porilaiset olisivat jo varmistaneet paikkansa kuuden joukossa, mutta nyt jännitystä säilyi myös viimeiseen otteluun.

2. Sport

Sportin keväästä ei jäänyt paljoa jälkipolville kerrottavaa. Kuluvalla viikolla joukkue hävisi kahdesti KalPalle ja tappioputki venyi peräti kymmenen ottelun mittaiseksi. Hyvä syyskausi on enää vain kaunis muisto vaasalaisten mielessä, sillä joukkueen meno on ollut viimeiset kuukaudet todella synkkää. Vaasalaisten pelissä ei ole toiminut pitkään aikaan juuri mikään. Ajoittain maalinteko on tuottanut ylivoimaista tuskaa, mutta kun vastustajan verkko on heilunut, niin sitten puolustuspää ja maalivahtipeli ei ole toiminut. Tämä kausi halutaan unohtaa Sportin leirissä varmasti mahdollisimman nopeasti, sillä joukkue on valahtanut jo sarjataulukon toiseksi viimeiselle sijalle.

1. SaiPa

Valtavan loukkaantumissuman kanssa kamppaileva SaiPa sinnittelee junioripitoisen kokoonpanon kanssa niin hyvin kuin pystyvät, mutta pääsarjassa tasoerot tulevat väkisinkin esiin, kun materiaalietu vastustajalle on niin valtava. Tällä viikolla lappeenrantalaiset kärsivät tappiot KooKoolle sekä TPS:lle eikä joukkueella ollut kummassakaan kamppailussa oikeastaan mitään mahdollisuuksia taistella voitosta, vaikka lauantainen kamppailu TPS:aa vastaan olikin maalien valossa tasaisempi. Viikon kahdessa ottelussaan lappeenrantalaiset saivat yhteensä 19 laukausta vastustajan maalia kohti, kun taas KooKoo ja TPS tykittivät yhteensä yhteensä 109 kutia SaiPan maalia kohti. SaiPa on hävinnyt seitsemän edellistä kamppailuaan ja joukkue on jo varmistanut runkosarjan jumbotilan, kun 60 ottelusta on kasassa 60 pistettä.

Ruusut

5. Frans Tuohimaa, SaiPa

SaiPan loppukausi on mennyt heikosti, mutta vielä surullisempia tuloksia olisi nähty ilman Frans Tuohimaan loistavia torjuntoja. KalPa ja KooKoo toki järjestivät murskajaiset lappeenrantalaisia, mutta niistä ei käy syyttäminen maalivahtia, sillä niin vähän apuja Tuohimaa on puolustukselta monissa otteluissa saanut. Siirtorajan umpeutumisen jälkeen 25-vuotias maalivahti on pysäyttänyt yhdeksässä ottelussa yhteensä 354 laukausta eli keskimäärin 39 kutia iltaa kohden. Moni SaiPan pelaajista ei ansaitse puhtaita papereista kuluvasta kaudesta, mutta Tuohimaa on ehdottomasti yksi heistä.

4. Aleksi Saarela, Lukko

Lukon kausi päättyy katkerasti runkosarjaan, mikä on ollut selvää oikeastaan viime viikon Ilves-tappion jälkeen. Raumalaisten haasteellisessa sesongissa ei ole ollut liikaa valonpilkahduksia, mutta Aleksi Saarela on ollut mainiossa iskussa viime aikoina. 20-vuotiaan hyökkääjän kausi ei ole ollut pelkkää voittokulkua, sillä sesongin avausosuma syntyi vasta 12. ottelussa, minkä lisäksi syyskauden harmina olivat loukkaantumiset. Keväällä hyökkääjä on ollut paremmassa terässä, vaikka joissakin otteluissa vastuuta on tullut erittäin vähän. Saarela tykitti viikon kolmessa ottelussa neljä täysosumaa ja nuorukaisella on nyt kasassa yhteensä 15 maalia 48 ottelussa.

3. JYP

JYP jatkoi vakuuttavia otteitaan olemalla Ilveksen lisäksi ainoa joukkue, joka nappasi täydet pisteet viikon kamppailuista. Tällä kertaa jyväskyläläisten jalkoihin jäivät Jukurit ja KooKoo. JYP osoitti luonnettaan nousemalla molemmissa kamppailuissa tappioasemista voittoihin. Varsinkin lauantaina KooKoota vastaan nousu päätöserässä kahden maalin takaa voittoon oli vakuuttava suoritus jyväskyläläisiltä. JYP seilaa neljän ottelun voittoputkessa ja joukkue kamppailee edelleen runkosarjan hopeasijasta. Tällä hetkellä jyväskyläläiset ovat neljäntenä pisteen KalPaa ja kaksi pistettä TPS:aa perässä. JYP kohtaa runkosarjan viimeisessä ottelussaan vieraissa HIFK:n.

2. Roope Hintz, HIFK

Roope Hintz on noussut kauden tärkeimmillä hetkillä HIFK:n avainpelaajaksi. Sentteri viimeisteli lauantaina Ässiä vastaan hattutempun ja 20-vuotias hyökkääjä on ollut muutenkin mainiossa vireessä viime aikoina. Hintz on saalistanut edellisessä yhdeksässä ottelussaan tehot 8+3. Hintz muodostaa tällä hetkellä erinomaisesti toimivan ketjun Juuso Puustisen ja Joonas Raskin kanssa, jotka ovat myös heränneet uuteen liitoon kevään lähestyessä. Yhteensä Hintzillä on 44 ottelun jälkeen kasassa pisteet 19+11.

1. Ilves

Ilves on tämän hetken kuumin joukkue Liigassa. Tamperelaiset liitävät peräti kuuden ottelun voittoputkessa ja joukkue onnistui varmistamaan pudotuspelipaikan kukistamalla Lukon lauantaina. Myös koko Ilves-yhteisö on herännyt uuteen eloon ja komea voitto raumalaista irtosikin loppuunmyydyn Hakametsän edessä. Karri Kivi on saanut piiskattua joukkonsa huimaan liitoon kauden tärkeimpien hetkien lähestyessä ja Ilves on pystynyt raapimaan monia erittäin isoja voittoja, mikä ei ole ollut joukkueelle tyypillistä viimeisten kausien aikana. Hurmostilassa oleva Ilves ei varmasti ole toivottu vastustaja pudotuspelien avauskierrokselle.