TOP 10: Liigan parhaat puolustajat

Faneille.comin Liigan TOP 10 -katsauksissa vuoroon astuvat puolustajat.

10. Rony Ahonen, Lukko

29-vuotias Lukko-puolustaja teki läpimurtonsa vasta viime kaudella, kun hän nousi Raumalla isoon rooliin paukuttaen 19 tehopistettä. Ahosen mahtavuus piilee kuitenkin siinä, että kelvollisten kiekollisten taitojen lisäksi hän on Liigan yksi parhaimpia pelaajia omassa päässä. Jotain kertoo sekin, että Ahonen nousi keväällä Leijonien MM-leiriryhmään ja pysyi leirityksen mukana aina kalkkiviivoille asti.

9. Jesse Virtanen, Lukko

Ahosen joukkuekaveri Virtanen teki myös viime kaudella lopullisen läpimurtonsa ja taisteli paikasta MM-leijoniin aina loppuun asti. Virtanen on loistava offensiivinen puolustaja, joka osaa myös puolustaa erinomaisesti. 25-vuotias Lukko-kasvatti iski viime kaudella 30 tehopistettä ja taistelee varmasti tälläkin kaudella Liiga-puolustajien pistepörssin kärkisijoista.

8. Henrik Tallinder, TPS

Yli 600 NHL-ottelun mies on kentällä itse varmuus. Toista kauttaan Turussa aloittava Tallinder ei voita puolustajien pistepörssiä, mutta yleispakkina hän on sarjan ehdotonta eliittiä. Aina varma ja rauhallinen oman pään herra, joka johtaa TPS:n takalinjoja niin kaukalossa kuin kaukalon ulkopuolellakin.

7. Shaun Heshka, Kärpät

Viimeksi kun Heshka pelasi Liigassa, iski hän ässäpaidassa upeat 31 tehopistettä. Vuodet Ruotsissa ja Venäjällä eivät ole ainakaan huonontaneet miestä, sillä sen verran vakuuttavia otteita hän on näyttänyt harjoitusotteluissa Kärppien paidassa. Heshka on näyttävä kiekollinen puolustaja, joka johtaa oululaisten ylivoimaa siniviivalla. Yli 30 tehopisteen kausi on todennäköinen, ja kaiken lisäksi kanadalaisvahvistus loistaa myös omassa päässä.

6. Tommi Taimi, HIFK

HIFK-tähti saattaa olla jopa koko sarjan paras hyökkäävä puolustaja. Mahtavalla liu’ulla varustettu Taimi on aina rauhallinen ja viisas kiekon kanssa, mistä osoituksena viime kauden tehot 7+25=32, jotka syntyivät 43 ottelussa. Taimi on monesti puolustuspäässä ongelmissa, mutta hän on pystynyt kehittämään myös sitä puolta vuosien saatossa. Eikä Taimelta ole vielä nähty parasta, sillä ikää on mittarissa vasta 25 vuotta, joten uran parhaat kaudet ovat vasta edessä.

5. Janne Niskala, Lukko

janne niskala-lukko-liiga

Janne Niskalan tykki tuottaa tulosta tälläkin kaudella. (AOP)

Hurjasta kudistaan tunnettu Niskala on iskenyt kahden viime kauden aikana 64 tehopistettä Liigassa. 34-vuotias puolustaja on vielä loistavassa kunnossa, ja häneltä sopii odottaa tälläkin kaudella huimia tehomääriä raumalaisten takalinjoilta. Kokenut raumalaismies osaa pelata kovaa ja puolustaa virheettömistä, mutta suurimmat vahvuudet ovat hyökkäyspäässä.

4. Juha Leimu, Pelicans

33-vuotias Leimu iski viime kaudella 51 ottelussa 16 maalia ja 34 tehopistettä. Hän on todellinen kiekkovirtuoosi, jonka laukaus on kova ja tarkka. Mies on kärsinyt paljon loukkaantumisista, mutta jos Leimu saa pysyä terveenä, on 40 tehopisteen kausi täysin realistinen. Ja tuollaiset lukemat ovat puolustajalle maagiset. Leimu ei vieläkään ole kovin seppä omissa, mutta rauhallisuus ja pelinlukutaito tekevät hänestä myös kelvollisen puolustuspään pelaajan.

3. Mikko Kalteva, JYP

32-vuotias Kalteva on jo pelannut selvästi yli 400 ottelua Liigassa, mutta ennen viime kautta hän ei juuri pyörinyt otsikoissa. Mies nousi myöhäisemmällä iällä aivan uudelle tasolle ollen koko Liigan parhaimpia puolustajia. Ja ei ole väärin sanoa, että Kalteva oli viime kaudella Liigan paras yleispakki, sillä hän lähtee aina oman pään pelistä ja satsaa vasta sitten hyökkäyspäähän. Tällaisella taktiikalla ei pitäisi iskeä kovin suuria tehoja pakin tontilta, mutta Kalteva nakutti silti 10 maalin 29 tehopisteen kauden.

2. Lasse Kukkonen, Kärpät

1

Lasse Kukkonen on edelleen Liigan parhaimpia puolustajia. (AOP)

Kärppäkapteenia voisi luulla jo 40-vuotiaaksi, mutta ”Kukkoslassella” on ikää mittarissa vasta 34 vuotta. Eli pelivuosia on vielä kosolti edessä, ja sehän kelpaa Liiga-faneille. Kukkonen syö kiekkoa työkseen, ja häntä voikin nimittää Liigan parhaaksi puolustavaksi puolustajaksi. Sen lisäksi Kukkonen on arvokas mies myös tehojen muodossa, sillä häneltä voi aina odotella noin 25 tehopisteen kautta.

1. Teemu Eronen, HIFK

25-vuotias EVU:n kasvatti on nuoresta iästään huolimatta pelannut jo kaksi kautta KHL:ssä, jossa mies ottikin isoja harppauksia urallaan. Sen vuoksi olikin hieman ihme, että Eronen päätti palata Liigaan täksi kaudeksi. Hän iski ensimmäisellä KHL-kaudellaan 49 ottelussa 22 tehopistettä ja toisella 46 ottelussa 21 tehopistettä. Lukemat ovat kovia ruplajäille, joten Eroselta sopii odottaa Liigassa huippukautta. Ja mikä tärkeintä: hän otti Venäjällä ison annoksen kovuutta peliinsä, minkä vuoksi hän on selvästi parempi omassa päässä kuin viimeksi Liigassa pelatessaan.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press