Liigan sarjataulukko valehtelee hurjasti

Alkuun kysymys: Kuinka monta kierrosta Liigaa on pelattu?

Oikeaa vastausta ei ole, saati väärää jos veikkaus osuu välille 21-25. Helsingin IFK:lla on takana 21 ottelua, JYPillä 25, ja muilla joukkueilla satunnainen määrä tältä väliltä. Yleisin pelattujen otteluiden määrä on 24, joka on KalPan, Kärppien, HPK:n, Tapparan ja Ässien saldo.

Sarjataulukko valehtelee tämän takia hurjasti. Tällä hetkellä on käytännössä mahdotonta saada nopealla vilkaisulla selville, mikä joukkue on oikeasti milläkin sijalla. Todenmukaisin mittari ei ole tällä hetkellä absoluuttinen pistemäärä, vaan se, kuinka monta pistettä kukin joukkue on saalistanut ottelua kohden.

Tällä hetkellä Liigan sarjataulukko näyttää tältä:

Näyttökuva 2014-11-24 kello 14.19.54

Kun tartutaan taskulaskimeen, saadaan totuutta pöyhittyä hieman esiin. Kärkikaksikon KalPa-JYP olo oikein päin sarjataulukossa on helppo nähdä, sillä KalPalla on suuremman pistemäärän lisäksi vähemmän otteluita pelattuna. KalPa onkin myös ottelukohtaisella pistemäärällä mitattuna Liigan ykkönen. Sen pistekeskiarvo on 1,79.

JYPin takaa alkaakin sitten tulla joukkueita ohi. Sen pistekeskiarvo on 1,68, mutta heti takana tulevan Kärppien (piste vähemmän ja ottelu vähemmän pelattuna) keskiarvo on 1,708. Lukon tilanne Kärppiin verrattuna on sama kuin Kärppien tilanne JYPiin verrattuna. 1,74 pisteellä ottelua kohden se menee sekä JYPin että Kärppien ohi, ja onkin tosiasiallisesti Liigan toisena KalPan takana.

Tosiasialliset sensaatiot tulevat kuitenkin Tampereelta Helsingistä ja ”sijoilta 6 ja 8.” 22 ottelussa 38 pistettä keränneen Ilveksen pistekeskiarvo on 1,73, eli koko sarjan kolmanneksi paras. HIFK:n lukemat ovat 21 ottelua, 36 pistettä ja 1,714 pistettä ottelua kohden. Tällä hetkellä pisteen verran silmämääräisesti säälipleijareiden kotiedussa kiinni oleva HIFK onkin itse asiassa neljänneksi parhaalla pistekeskiarvolla kiinni puolivälierien kotiedussa!

Kärpät ja JYP ovat keskiarvoilla mitattuina viides ja kuudes. HPK on seitsemäs ja TPS kahdeksas. Seitsemännellä sijalla oleva Tappara tipahtaa keskiarvoilla mitattuna yhdeksänneksi, ennen kuin saadaan liigajohtaja KalPan jälkeen ensimmäinen molemmissa sarjataulukoissa ”oikealla” paikallaan oleva joukkue. Ässät on pisteillä (33) ja pistekeskiarvoilla (1,375) mitattuna kymmenes.

Pudotuspelien ulkopuolelle jäävät joukkueet ovat siis sentään samat molemmilla tavoilla tarkasteltuina, mutta sijaa 11 pitävä Pelicans kuuluu keskiarvosarjataulukossa kaksi sijaa alemmas, Liigan toiseksi viimeiseksi. SaiPa ja Blues ovat oikein päin myös keskiarvoissa, mutta kuuluvat molemmat pussileukojen yläpuolelle. Sport on huonoin myös keskiarvoissa.

Tilanne siis pähkinänkuoressa: Vain kolme joukkuetta neljästätoista on ”oikealla paikalla” Liigan sarjataulukossa! Pahimmat näennäiskärsijät ovat neljä sijaa liian alhaalla oleva HIFK ja kolme sijaa liian alhaalla oleva Ilves. Suurin hyötyjä on neljä sijaa totuutta korkeammalla oleva JYP.

Tässä pistekeskiarvoilla mitattuna Liigan ”todellinen” sarjataulukko:

 1. KalPa 1,79 pist./ott.
 2. Lukko 1,74 pist./ott.
 3. Ilves 1,73 pist./ott.
 4. HIFK 1,714 pist./ott.
 5. Kärpät 1,708 pist./ott.
 6. JYP 1,68 pist./ott.
 7. HPK 1,625 pist./ott.
 8. TPS 1,52 pist./ott.
 9. Tappara 1,5 pist./ott.
 10. Ässät 1,375 pist./ott.
 11. SaiPa 1,36 pist./ott.
 12. Blues 1,22 pist./ott.
 13. Pelicans 1,2 pist./ott.
 14. Sport 0,82 pist./ott.

Liiga jatkuu tiistaina täydellä seitsemän ottelun kierroksella. Täysi kierros pelataan vasta toisen kerran tällä kaudella.

Lätkäfaneille tarjolla huikea CHL-kamppis, josta voi lunastaa VIP-lipun sinulle ja kaverillesi kaikkien mukana olevien suomalaisjoukkueiden kotipeleihin. Tsekkaa tästä lisää – 10 nopeinta saa lipun joka peliin!