Liigan siirtoikkuna auki vielä kuukauden – Kilpavarustelu yltyy

Liigan siirtoikkuna sulkeutuu helmikuun 15. päivä ja sitä ennen joukkueet hakevat viimeisiä lisäyksiä rostereihinsa taistellakseen Kanada-maljasta. Mitä joukkueet tarvitsevat, ja ketkä vaihtavat seuraa?

Kärpät

Joukkue tarvitsee: Keskushyökkääjän

Oululaisten tilanne on erittäin hyvä, sillä joukkueesta löytyy iso määrä laajuutta eikä joukkue ole kärsinyt sen suuremmista loukkaantumisista. Kärppiin tuskin tulee lisäapuja enää tälle kaudelle, mutta yhden herran kohtalo on vielä avoin: pahasti alisuoriutunut kallispalkkainen Juha-Pekka Haataja on ollut siirtohuhujen kohteena ja liikuu todennäköisesti loppukaudeksi muualle. Näin ollen Kärpille avautuisi tilaa uudelle hankinnalle, ja jos siihen Juha Junno lähtee kumppaneineen, saapuu joukkueeseen todennäköisesti keskushyökkääjä.

HIFK

daniel-grillfors-hifk

Daniel Grillfors on ollut HIFK:n parhaimpia puolustajia omassa päässä. (AOP)

Joukkue tarvitsee: Puolustuspäähän kovuutta

Helsingin IFK on ollut tällä kaudella todella positiivinen yllätys ja joukkue on onnistunut nappaamaan sarjataulukon kakkossijan. HIFK:ssa luistelee paljon nuoria pelaajia, jotka ovat ottaneet tällä kaudella isoja kehitysaskeleita ja HIFK:n suurimpiin vahvuuksiin kuuluukin hyökkäysmateriaalin laajuus. Joukkueen alakerrassa riittää kevättä ajatellen silti isoja kysymysmerkkejä, sillä nykyisellä pakkikalustolla on hankala mennä mestaruuteen asti. Punaisten puolustuksen kiekollinen osaaminen on jo hyvällä tasolla, sillä Lauri Taipalus, Daniel Grillfors, Toni Söderholm, Yohan Auvity, Hannu Pikkarainen ja Sebastian Moberg ovat kaikki lähtökohtaisesti kelvollisia kiekollisia puolustajia. IFK:lta puuttuukin oman pään taitamista ja ennen kaikkea kovuutta, joten vahvistuksia varmasti etsitään sille osa-alueelle.

KalPa

Joukkue tarvitsee: Ykkösmaalivahdin

Kuopiolaiset saivat kuulla ikävän uutisen, kun joukkueen ykkösmaalivahdin Eero Kilpeläisen kerrottiin olevan sivussa koko loppukauden. Maalilla vastuuta on kantanut nuori Samu Perhonen, joka on hoitanut urakkansa hyvin, mutta hänestä tuskin on mestarimaalivahdiksi, joten KalPa etsii kuumeisesti nyt uutta ykkösmaalivahtia. Hyvät vapaat maalivahdit ovat harvassa ja se tekee KalPan tilanteesta erittäin hankalan. Savolaisilla on ollut myös paljon loukkaantumisia puolustusosastolla, mutta kaikkien loukkaantuneiden pitäisi palata joukkueen vahvuuteen viimeistään helmikuun aikana.

JYP

Joukkue tarvitsee: Kiekollisen puolustajan

Keskisuomalaisten tilanne näyttää erittäin hyvältä eikä todellista tarvetta ole millekään osa-alueelle. JYPin maalivahtipeli on Tuomas Tarkin johdolla hyvällä mallilla ja hyökkäyspäästä löytyy paljon tehoja sekä kovuutta, joten ainut tarve on oikeastaan alakerrassa. JYPin puolustus on jo hyvännäköinen, mutta yksi rightin puolen kiekollinen puolustaja voisi tuoda aivan uusia ulottuvuuksia joukkueen peliin. JYP saattaa kuitenkin olla yksi niistä seuroista, jossa ei nähdä muutoksia ennen kevättä.

Lukko

Joukkue tarvitsee: Tehokkaan hyökkääjän

Lukon rosteri näyttää paperilla jo melko valmiilta, mutta faktahan on se, että monelta kärkihyökkääjältä odoteltiin kovempaa tulosta, minkä vuoksi Raumalla täytyy miettiä muutoksia. Esimerkiksi Ville Nieminen, Toni Koivisto, Jesper Piitulainen ja Janne Lahti ovat olleet tehojen valossa pettymyksiä, minkä vuoksi kärkikaksikko Aaron Gagnon Ville Vahalahti tarvitsevat pudotuspeleihin rutkasti tulitukea. Peliä tekevä taidokas kakkossentteri voisi tuoda aivan uusia temppuja muun muassa Koiviston peliin, joten lisähankintoja nähdään todennäköisesti Raumallakin.

Tappara

Joukkue tarvitsee: Ei varsinaista tarvetta

Tappara on ollut aktiivisena siirtomarkkinoilla koko kauden eikä kevättä kohden muutoksia juurikaan enää nähdä. Tuukka Mäntylä jätti Tapparan kesken kauden ja Tampereelle on saapunut puolustajat Henrik Tömmernes ja Alexander Bonsaksen sekä hyökkääjä Stephen Dixon. Näin ollen Tapparalla ei ole sinänsä tarvetta enää lähteä pelaajakaupoille. Tapparan alakerta on kunnossa ja hyökkäyksessä on iso potentiaali Olli Palolan, Pekka Jormakan, Kristian Kuuselan, Jan-Mikael Järvisen, Antti Erkinjuntin, Josh Greenin ja Dixonin johdolla. Kysymys kuuluukin, kuinka koko potentiaali saadaan revittyä irti?

Ässät

eero-elo-liiga

Eero Elon maalit eivät pelkästään riitä Ässille. (AOP)

Joukkue tarvitsee: Offensiivisen sentterin

Porilaisten joukkueesta löytyy rymistelijöitä ja hyvä maalivahtikaksikko – Joukkueen puolustus on myös melko hyvällä mallilla, mutta hyökkäyspäässä riittää kysymysmerkkejä. Kuten sanottu, rymistelijöitä löytyy, jotka nousevat pudotuspeleissä isoon arvoon, mutta arvoon nousevat myös maalintekijät. Ässiltä ei löydy maalivainua oikeastaan kuin yhdestä kolmikosta: Ässien ykköskenttään kuuluvat Mika Niemi, Sami Lähteenmäki sekä Eero Elo ovat olleet vaarallisia ottelusta toiseen, mutta heidän takaa ei ole löytynyt ratkaisijoita. Porilaiset tarvitsevat kakkoskenttäänsä taitavan keskushyökkääjän, joka pystyy luomaan maalintekopaikkoja muille ja viimeistelemään myös itse. Ässien aktiivisuus siirtomarkkinoilla riippuu myös paljon Michael Ryanin kuntoutumisesta.

SaiPa

Joukkue tarvitsee: Fyysisen puolustajan

SaiPan hyökkäys on tänäkin vuonna kohtalaisen hyvä eikä Lappeenrantaan ole pakosta enää tulossa hyökkääjiä. SaiPa-puolustuksessa riittää myös kiekollista osaamista, mutta joukkue kaipaisi todellista pudotuspelipelaajaa alakertaansa – Puolustaja, joka antaa joka ilta kaikkensa, syö kiekkoja ja on fyysinen pelote.

Ilves

Joukkue tarvitsee: Kokemusta ja kovuutta hyökkäykseen

Ilveksen suurimmat puutteet ovat hyökkäyspäässä, missä pelaa liuta nuoria lupaavia pelaajia, mutta sillä ei pötkitä keväisin kovinkaan pitkälle. Ilves tarvitsee kiekollisesti lahjakkaan ja kokeneen keskushyökkääjän sekä fyysisen alaketjujen pelaajan. Tamperelaiset kärsivät muutamastakin poissaolosta hyvin paljon, joten Ilves tarvitsee syvyyttä kokoonpanoonsa. Kokemus ja fyysisyys tekisi varmasti Ilveksestä kovemman pudotuspelijoukkueen.

Blues

Joukkue tarvitsee: Kiekollisen puolustajan

Espoon Bluesista löytyy jälleen iso määrä rymistelijöitä, joilta nähdään myös pistetehtailua. Joukkue ei ikinä loista useammalla taitopelaajalla vaan suoraviivaisella pudotuspelikiekolla. Tämän vuoksi espoolaistan hyökkäys ei tarvitse akuuttia apua vaan joukkueen puolustukseen huudetaan kiekollista pakkia. Ulkomaalaiskaksikko Ryan O’Connor ja Petr Zamorsky eivät ole olleet tehojen valossa odotentunlaisia vahvistuksia, minkä vuoksi joukkueen tehokkain puolustaja onkin tulokaspakki Otso Rantakari. Bluesille varmasti kelpaisi hyvään avauspeliin ja tehokkaaseen ylivoimapyörittämiseen pystyvä kiekollinen puolustaja.

HPK

Joukkue tarvitsee: Puolustavan puolustajan

Kerhon alakerta on tällä hetkellä melko ohkainen eikä puolustuspeli ole parhaalla mahdollisella tasolla. Joukkue kaipaisi isoa ja varmaa puolustajaa, jolta tietysti löytyisi myös käsiä avaussyöttöihin. HPK:n hyökkäys on tarpeeksi laadukas ja sille osastolle tuskin tulee vahvistuksia, mutta yksi johtopelaaja puolustukseen olisi jo mainio lisä. Hämeenlinnalaisten kultakypärä Jesse Saarista on huhuiltu Ruotsiin, mutta HPK-johto ei voi vielä tässä vaiheessa lähteä kauppaamaan tähtipelaajaansa.

Pelicans

juha-leimu-pelicans

Juha Leimun pelikunto ratkaisuu Pelicansin tarpeen. (AOP)

Joukkue tarvitsee: Monipuolista pakkiapua

Lahtelaiset tarvitsevat todellisuudessa monellekin pelipaikalla apuja, mutta puolustuksessa on akuutein hätä: joukkueen alakerta on kärsinyt loukkaantumisista, mikä on tietenkin verottanut pahasti, mutta joukkue kaipaa muutenkin apuja pakistoonsa. Mikäli Juha Leimu on kunnossa, on joukkueella kelvollinen ykkösylivoiman pakki, mutta Leimun kunnosta ei ole juuri koskaan varmuutta. Joukkueesta ei löydy myöskään yhtään todellista huippupakkia, joka kuuluisi puolustavien puolustajien Liiga-eliittiin, joten monipuoliselle kärkipakilla olisi tilausta. Pelicans tuskin lähtee enää kovin hanakasti siirtomarkkinoille.

TPS

Joukkue tarvitsee: Pelaajamyyntiä/uuden valmentajan

Palloseuran kausi on jo käytännössä taputeltu, joten ryhmään tuskin enää tulee vahvistuksia. Sen sijaan uusi päävalmentajahaku voisi olla paikallaan, jotta uusi projekti lähtisi pyörimään. TPS voi pelastaa talouttaan myymällä pelaajia ja antamalla heille uuden mahdollisuuden menestyä tällä kaudella, kuten esimerkiksi Ryan Laschille. Liigassa ei ole tippumisuhkaa, joten pelaajien myyminen on täysin mahdollista, vaikka se saattaisi viedä viimeisetkin fanit HK-areenalta.

Sport

Joukkue tarvitsee: Ei varsinaista tarvetta

Vaasan Sportia ei varmasti nähdä aktiivisena siirtomarkkinoilla ellei kyseessä ole pidempi sopimus. Sportin ensimmäinen kausi on sujunut jopa yli odotusten, mutta playoff-junaan ei taida olla enää asiaa. Sportin projekti on pitkä ja pelaamalla nuori joukkue kehittyy. Ainut liike saattaa olla Damien Fleuryn lähtö toiseen seuraan.