Liigan välierät alkavat

Juhamatti Aaltonen on valmis pyörittämään lappeenrantalaisten vedyt pihalle (All Over Press)

Juhamatti Aaltonen on valmis pyörittämään lappeenrantalaisten vedyt pihalle (All Over Press)

Seitsemännen pelin kautta paikkansa välieriin varmistivat maanantaina SaiPa sekä Lukko. Kärpät on saanut levätä jo viikon ja Tapparakin lunasti itselleen muutaman ylimääräisen lepopäivän kukistettuaan Pelicansin otteluvoitoin 4-2. Tänään homma jatkuu, kun vetypommia virittelevä Lappeenrannan SaiPa matkaa Ouluun ja Tappara kohtaa kotonaan Lukon.

Mestarisuosikki No.1

Kärpät on matkalla mestaruuteen. Vain harva joukkue on pystynyt sitä tällä kaudella haastamaan. HPK teki parhaansa ja saikin otetta oululaisista. Ne pienet erot käänsivät kuitenkin sarjan puhtaasti Kärpille. Pudotuspeleissä pelataan senteistä, mutta onhan se epäreilua, että oululaisilla on jo peleihin lähdettäessä lähtökohtaisesti metrin kaula.

Nyt joukkue saa vastaansa kiekkohurmoksessa elävän SaiPan. Lappeenrantalaiset menivät JYPiä vastaan otteluissa jo 3-0 johtoon, mutta niin vain ratkaisu nähtiin vasta seitsemännessä ottelussa. SaiPan lähtökohdat Kärppiä vastaan ovat aikalailla samat kuin edellis kierroksella hämeenlinnalaisilla. Joukkueella on takanaan koko kaupungin tuki ja pelissäkin on aika paljon samoja elementtejä. Joukkue kuitenkin paljasti haavoittuvuutensa sarjassa jyväskyläläisiä vastaan ja osa peleistä kääntyi jopa onnekkaasti sputnikille.

Hurmos vs erinomaisuus

Kärpät teki tarvittavan HPK:ta vastaan ja sama riittää myös välierissä. Sen ei tarvitse riehua hurmoksessa, vaan se pelaa omaa peliänsä ja iskee kun paikat siihen tarjoutuvat. SaiPa iskee Kärppien kimppuun hurmiossa ja pelaa tunteella. Siinä ei ole oikeastaan Kärpille mitään uutta. Mutta toisaalta siinä piilee myös SaiPan mahdollisuus.

Jos joukkue pystyy antamaan itsestään sen kaiken ja vähän yli, joukkue luistelee ja tekee työtä loppuun asti, on sillä se pieni mahdollisuus. SaiPalla on nyt lähes koko Suomen tuki. Sillä ei ole kuin voitettavaa. Jos joukkue saa onnistumisia tilanne kerrallaan ja pääsee ehkä hieman kärppälauman turkin alle, saa se paineistettua oululaisryhmää aivan uudella tavalla. Avausottelun voitolla Lappeenrantaan ja Kärppiä punnitaan aivan eri tavalla kuin koko kauden aikana.

Kärppien johtavat pelaajat ovat kunnossa. Juhamatti Aaltonen tekee tuhoja hyökkäyspäässä, Lasse Kukkonen johtaa puolustusta ja joukkueella on kaksi voittavaa maalivahtia. SaiPan tilanne on toinen. Joukkueen kapteeni Ville Koho ei ole välttämättä täydessä pelikunnossa ja samaa voi sanoa joukkueen tärkeimmästä pelaajasta maalivahti Jussi Markkasesta.

SaiPan ulkomaalaiskenttä on vaikeasti pideltävä, mutta Kärpät puolustaa tiiviisti joukkueena, joten tilaa ja paikkoja ei aukea ennakkoon yhtä paljon kuin JYPiä vastaan. Pitää myös muistaa, että moni tilanne aukesi jyväskyläläisten omien virheiden seurauksena. Nyt tilanteiden luominen on siis paljon enemmän kiinni yksilötaidosta. Kärpät osaa tukahduttaa vastustajansa pelin ja sillä riittää taitoa ratkaista ottelut hyökkäyspäässä ja erikoistilanteissa. Se ei luovu turhaan kiekosta vaan kontrolloi peliä pitkien syöttöketjujen kautta. Lappeenrantalaisilla on monta kilometria perässä juostavana ja on erittäin merkityksellistä paljon joukkueessa on vielä bensaa tankeissa.

Vetypommi on viritetty, mutta aikamoinen bunkkeri sillä on tuhottavanaan. Paperilla Kärpät vie sarjan 4-0, mutta uskon ja toivon, että pääsemme todistamaan huikeata pudotuspelikevättä.

Haastajien kohtaaminen

Tappara kaatoi Lahden Pelicansin otteluvoitoin 4-2. Hannu Aravirran lahtelaisryhmä antoi sarjassa kaikkensa, mutta loppuenlopuksi Jukka Rautakorven hatusta vetämä jänis ratkaisi sarjan. Nemo Nieminen sai ansaitsemansa paikan ja loppu on historiaa. Lukko selvitti tiensä välieriin kaatamalla tapahtumarikkaiden otteluiden jälkeen Bluesin. Tapparan ja Lukon kohtaamista todistettiin myös viime vuoden välierissä. Silloin tamperelaiset jatkoivat finaaliin puhtaasti 4-0 voitoin.

Tapparan peli oli puolivälierissä nihkeää. Pelicans tuli päätyyn asti iholle ja sai tamperelaisten avauspeliin säröjä. Lukon on pystyttävä samaan. Raumalaiset ovat joka osa-alueella vastustajiansa perässä, joten peruuttelemalla ei voittoja ole odotettavissa. Tappara kontolloi kiekkoa paremmin ja pitkissä hyökkäyksissä piilee joukkueen vahvuus. Ei Vahalahti ja kumppanit maaleja iske jos kaikki energia menee puolustuspelaamiseen. Jos Tappara saa kontrollin ja sitä kautta pääsee ryhmittymään viisikkona ottamaan Lukkoa vastaan, on se vahvoilla.

Lukon mahdollisuus piileekin sen sekasikiö-kiekossa, jossa välillä kiekosta luovutaan suosiolla ja heitetään sitä vain päätyyn. Kaksinkamppailuiden kautta se voi saada maalipaikkoja, kuten myös nopeiden vastahyökkäyksien päätteeksi. Yksilöt kohtaavat kulmakähinöissä toisensa ja silloin ratkaisee pelkästään halu sekä taito, ei se kuinka vahva joukkue kokonaisuudessaan on.

Maalivahtien taistoa on vaikea arvioida. Metsola sekä Zapolski ovat parhaimmillaan aivan jäätäviä, mutta huonojakin hetkiä on matkan varrella tullut vastaan. Porkkanapöksyiltä löytyy armoitettu maalintekijä Olli Palola ja joukkueen ylivoimasta ei ruuti lopu. Tapparalla on joukkueessaan myös kaksi todellista pudotuspelipelaajaa, Josh Green sekä Ville Nieminen. Lukon täsmäaseet ovat viritettyinä, mutta riittääkö puhti kun tamperelaisten maalinedustaa vartioivat muun muassa Kanki Kankaanperä sekä Pekka Saravo.

Kotietu ja vähemmän kilometrejä mittarissa. Nämä kaikki huomioon ottaen uskon Tapparan jatkavan finaaleihin, jos se saa vaan koneestaan karstat karistettua. Pelicansia vastaan joukkue ei pelannut läheskään täydellä potentiaalillaan, nyt on jo sen aika. Tappara finaaliin 4-2.

Kertoimia illan otteluihin (Betsson):

Kärpät-SaiPa 1.53 – 4.50 – 5.15

Kärpät-1 1.93

Alle 4,5 maalia 1.81

Ottelusarjan voittaja: Kärpät 1.10 SaiPa 6.00

Tappara-Lukko 1.96 – 4.05 – 3.20

Alle 4,5 maalia 1.70

Ottelusarjan voittaja: Tappara 1.53 Lukko 2.37

Ottelusarjan oikea tulos 4-2: 5.25