Liigan voimasuhteet alkavat hahmottua – Monet kärkiseurat uudistuvat rajusti

Suomen kesä on kuumimmillaan, mutta kiekkokausi häämöttää jo kulman takana. Kauden käynnistävään Pitsiturnauksen alkuun on alle viikkoa aikaa, kun taas sarjakauden alkua saadaan odotella vielä vajaat kaksi kuukautta. Joukkueiden rungot alkavat hiljalleen hahmottua ja onkin aika tarkastella, että missä mennään kunkin joukkueen osalta. Tiedossa on isoja muutoksia varsinkin monien kärkijoukkueiden osalta.

HIFK

Helsinkiläiset lähtevät tulevaan kauden rajusti uudistuneella nipulla, kun muun muassa Ville Husso, Teemu Ramstedt, Tomas Zaborsky, Yohann Auvitu sekä Siim Liivik vaihtoivat maisemaa kauden päätteeksi. HIFK on kuitenkin tehnyt kesän aikana monia täsmähankintoja, jotka eivät kalpene lähtijöille: Juhamatti Aaltonen, Lennart Petrell sekä Teemu Eronen kuuluvat pelipaikoillaan Liigan elittiin. Kymmenen NHL-kauden jälkeen Suomeen palannut Niklas Bäckström on mielenkiintoinen nimi. 38-vuotias maalivahti on torjunut edellisen kahden kauden aikana vain kourallisen pelejä, mutta rutinoituneena ja kokeneena maalivahtina sopii erinomaisesti nuoren Kevin Lankisen aisapariksi.

Suurin kysymys HIFK:lla onkin sentterikalusto, sillä Ramstedtin lähtöä ei ole vielä paikattu. Roope Hintzille kaavailtaneenkin suurta roolia tulevalla kaudella. Sentterinelikon täydentävät Corey Elkins, Jasse Ikonen sekä Robert Leino, joten tilanne ei ole missään nimessä katastrofaalinen. Laadukkaita laitureita riittää jokaiseen ketjuun, mikä kompensoi sentteritilannetta.

HPK

HPK:n viime kaudesta muodostui farssi, joten ei ollut yllätys, että kesällä ovi on käynyt tiuhaan molempiin suuntiin. Nimekkäimpiä hankintoja on Niko Kapanen ja Janne Lahti, jotka ovat tervetulleita vahvistuksia, vaikka parasta ennen -päiväys alkaa vedellä viimeisiään. Varsinkin kaksi edellistä kautta Jokereita kipparoinut Kapanen tuo Hämeenliinaan aimo annoksen johtajuutta, pelillistä panosta yhtään väheksymättä. Myös Nathan Lawson on mielenkiintoinen hankinta tolppien väliin. 32-vuotias kanadalainen on pelannut pääosan urastaan AHL:ssä, mutta kaksi edellistä kautta sujui Keski-Euroopassa. HPK:lla on varsinkin hyökkäyksessä paljon potentiaalia, mutta suurin kysymysmerkki on puolustus sekä maalivahtiosasto. HPK tullee taistelemaan tiukasti pudotuspelipaikoista, sillä viime kautta huonommin ei juurikaan enää voi mennä.

Ilves

Ilveksen merkittävin hankinta on kaukalon ulkopuolella. Karri Kivi oli loistava valinta päävalmentajaksi ja on varmasti juuri oikea henkilö piiskaamaan nuorta tamperelaisjoukkuetta. Ilveksen taloustilanne on mikä on, joten siirtomarkkinoilla ei ole nähty ihmeitä. Merkittävimmät hankinnat on tehty puolustukseen, kun kokeneet Arto Laatikainen sekä Teemu Aalto liittyivät tupsukorviin. Hyökkäyskalusto on todella kapea, vaikkakin joukkueen viime kauden seitsemästä parhaasta pistemiehestä peräti kuusi jatkaa. Toisaalta, se hyökkäyskalusto tekikin Liigan toiseksi vähiten maaleja. Toistaiseksi ainoa vahvistus on viime kaudella Allsvenskanissa 40 pistettä tehtaillut Mitch Wahl. Ilveksen nuoret pelaajat ovat toki vuoden vanhempia, mutta lisävahvistus tai pari hyökkäykseen ei olisi pahitteeksi.

Jukurit

Jukurit lähtee ensimmäiseen Liiga-kauteensa luonnollisesti suurin muutoksin. Se tärkein vahvistus on kuitenkin tehty penkin taakse, sillä Risto Dufva on loistava valinta piiskaamaan sarjanousijaa. Aisapariksi kun lisätään Ville Nieminen, niin mikkeliläiset tulevat taatusti olemaan hankala vastustaja kenelle tahansa. Jukurit on sekoitus RD:n vanhoja tuttuja, kokeneita pelaajia sekä nuoruuden intoa. Raumalta Dufva toi mukanaan peräti seitsemän pelaajaa, kun Ville Hyvärinen, Antti Jaatinen, Miika Koivisto, Jesper Piitulainen, Olli Sipiläinen, Nesti Lähde sekä Turo Asplund siirtyivät sarjanousijan riveihin. Sipiläisen lisäksi kokeneempaa kaartia edustavat muun muassa jo viime kaudella joukkuetta kipparoinut Marko Kauppinen sekä SaiPasta saapunut Ville Hämäläinen. Jukureilla on kasassa potentiaalinen nippu ja joukkue tulee kiusaamaan sitkeästi isompiaan. Tähtipelaajat loistavat kuitenkin poissaolollaan eikä takuuvarmoja pistenikkareita juuri ole. Ilman lisävahvistuksia pudotuspelipaikka on ison työn alla.

JYP

Liigan kestomenestyjällä JYPillä vaihtuvuus on ollut maltillista, mutta sitäkin täsmällisempää. Muutama kokeneempi peluri jätti Jyväskylän, mutta joukkueen fanit tuskin pahoittivat mieltään Pekka Tuokkolan, Juha-Pekka Hytösen ja Ossi Louhivaaran paluista. Myös Bluesista napatut Antti Suomela sekä Urho Vaakanainen ovat todella hyviä hankintoja. Paras maalintekijä Markus Nenonen vaihtoi maisemaa, mutta maalipörssin kuusi seuraavaa nimeä jatkavat Jyväskylässä. JYPillä on pullat hyvin uunissa eikä ole vaikeaa povata joukkueen olevan jälleen Liigan kärkipäässä tulevalla kaudella.

KalPa

KalPan viime kausi päättyi täpärään tappioon Pelicansille pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Joukkueen suurin vahvuus oli tiivis puolustuspeli ja kiekonhallintaan perustuva pelitapa, ja kuopiolaiset jatkanevat samalla linjalla tulevallakin kaudella. Varsinkin Mikael Ruohomaa ja Patrick Davis ovat pahoja menetyksiä, joita on hankala paikata, vaikkakaan Davis ei ollut ihan terävimmillään viime kaudella. Kuopiolaisten toistaiseksi nimekkäimmät hankinnat ovat Tommi Jokinen SaiPasta sekä Allsvenskanissa Tingsrydsin riveissä 15 maalia viimeistellyt Alexander Ruuttu. Eero Kilpeläisen ollessa iskussa KalPa taistelee jälleen voitosta illasta toiseen, mutta joukkueen materiaali on ainakin vielä viime kautta kapeampi. KalPa kuitenkin vahvistanee vielä joukkuetta ennen kauden alkua.

KooKoo

KooKoon debyyttikausi Liigassa päättyi karvaaseen pettymykseen, kun pudotuspelipaikka karkasi viimeisillä kierroksilla ulottumattomiin. Nyt KooKoo on kasaamassa vahvaa nippua. Viime kauden tärkeimmät pelaajat Jarkko Malinen ja Josh Green jatkavat Kouvolassa, ja kaksikon ympärille onkin mainiota kasata laadukasta hyökkäystä. KooKoo onkin hankkinut hyökkäykseen jo muun muassa Kai Kantolan, Jarkko Immosen sekä viime kaudella SHL:ssä kiekkoilleen Terry Broadhurstin. Puolustus on vielä toistaiseksi varsin kapea ja nuori, sillä seitsemästä sopimuspelaajasta peräti viisi on syntynyt vuoden 1992 jälkeen. Leksandista saapunut Robin Jacobsson vaikuttaa erittäin hyvältä hankinnalta, sillä kookkaalla puolustajalla pysyy kiekko hallussa, mutta ei kaihda fyysistä peliä. Kouvolalaiset kuitenkin vahvistanevat puolustustaan vielä ennen kauden alkua.

KooKoon kausi sujui positiivisesti, vaikka pudotuspelipaikka jäi täpärästi vain haaveeksi. Kuva: AOP

KooKoon kausi sujui positiivisesti, vaikka pudotuspelipaikka jäi täpärästi vain haaveeksi. Kuva: AOP

Kärpät

Kärppien paletti meni täysin uusiksi viime kauden jälkeen. Lähtijöitä on kolmen kentällisen verran ja valtaosa avainpelaajista vaihtoikin maisemaa. On niitä helpompiakin lähtökohtia uuteen pestiin ollut kuin Kai Suikkasella nyt. Toki tämä antaa mahdollisuuden koota joukkueesta välittömästi juuri sellaisen kuin haluaa.

Jussi Rynnäksen saapumisen myötä Kärppien maalivahtiosasto on sarjan eliittiä tulevalla kaudella. Lasse Kukkonen johtaa oululaisten puolustusta, mutta kiekollista osaamista joukkueen siniviivalta ei löydy liikaa. Liigaan palanneen Shaun Heshkan harteilla onkin kovat odotukset. Mikael Ruohomaa, Mikko Lehtonen ja Toni Kähkönen ovat takuuvarmoja hankintoja hyökkäykseen. Viimeisin kiinnitys on AHL:ssä mukavaa jälkeä tehnyt John Albert, jolta on syytä odottaa pisteitä Liigassakin. Kärppien palapeli alkaa vasta hiljalleen hahmottua, mutta todennäköisesti Juha Junno kumppaineen tekee vielä joitain hankintoja ennen kauden alkua.

Lukko

Lukko lähtee kauteen nuorella ja nälkäisellä joukkueella, mikä sopii kuvioon, kun Juha Vuori aloittaa päävalmentajan pestinsä. Lähtijöiden lista on pitkä, mutta todella pahoja menetyksiä ei kuitenkaan juuri ole. Vaikein korvattava on jälleen loistavan kauden pelannut Ryan Zapolski, joten Kaapo Kähkösellä on isot saappaat täytettävänään. Kenttäpelaajien osalta Lauri Tukonen, Aleksi Saarela ja Steven Seigo ovat todellisia täshmähankintoja ja kolmikko tulee olemaan isossa roolissa ensi kaudella. Aaron Gagnonin jatko oli todella tärkeää raumalaisille, sillä kanadalainen tuo joukkueeseen ison annoksen pelillistä johtajuutta. Lukolla on kasassa potentiaalinen nippu, mutta kysymysmerkkejäkin on paljon ilmoilla. Monen pelaajan on pelattava uransa toistaiseksi paras kausi, jotta raumalaisten sesongista tulisi menestys.

Pelicans

Pelicansin suurimat uudistukset tapahtuivat enemmänkin kaukalon ulkopuolella, kun joukkueen imagoa ja logoa muovattiin uuteen uskoon. Uudella logolla on aiempaa vihaisempi ilme, mikä kuvannee hyvin nykyistä Pelicansia. Petri Matikaisen suojatit eivät ole kaukalossa etsimässä ystäviä, mikä kantoikin hedelmää viime kaudella ja joukkue pisti HIFK:n tiukoille puolivälierissä. Joukkuetta ei ole tarvinnut uudistaa paljoakaan ja tärkeimmät avainpelaajat jatkavat. Merkittävin lähtijä on kiekkouransa 1230 Liiga-ottelun jälkeen päättänyt Jan Latvala. Pussinokkien hyökkäystä on vahvistettu tanskalaisella Morten H. Poulsenilla sekä Bluesia viime kaudella edustaneella Iikka Kangasniemellä.

SaiPa

SaiPa uudistuu rajusti tulevalle kaudelle, kun monet avainpelaajat vaihtavat maisemaa ja Antti Tuomenoksa joutuu jälleen pistämään parastaan peliin kaivaessaan uusia löytöjä. Toistaiseksi haaviin on muun muassa tarttunut viime kaudella Sparta Prahassa pelannut Curtis Hamilton sekä Jokereissa kiekkoilleet Jere Sneck ja Saku Salminen. Patrick Davisille oli kaavailtu suurta roolia keltamustille, mutta amerikkalaiselta jää tuleva kausi kokonaan väliin vammoja parannellessa. Paluumuuttajat Lauri Taipalus ja Tero Koskiranta tuovat Saimaan rannalle sopivasti rutiinia ja kokemusta. SaiPa on tehnyt usein hankintoja kesän lopulla, joten joukkuetta tultaneen vielä vahvistamaan ja lopullista tuomiota on turha antaa. Tuli hankintoja tai ei, niin Ari Santanen saa varmasti revittyä joukkueesta kaiken irti.

Sport

Sport onnistui taistelemaan tiensä pudotuspeleihin viime kaudella, mutta TPS:n kokemus oli lopulta liikaa. Nyt joukkuetta on vahvistettu rutinoituineilla kiekkoilijoilla, kun muun muassa Markus Nordlund, Markus Kankaanperä, Filip Riska sekä Ville Viitaluoma kiekkoilevat tulevalla kaudella Vaasassa. Parhaan maalintekijän Charles Bertrandin lähtö kirpaisee. Tuomas Vänttisen on pystyttävä vetämään jälleen huippukausi, mutta maaleja odotetaan myös muun muassa Olavi Vauhkoselta, Lassi Kokkalalta sekä loistavan kauden JYPissä pelanneelta Markus Nenoselta. Sportilla on potentiaalia taistella tulevalla kaudella jopa suorasta pudotuspelipaikasta, mikäli palaset loksahtelevat sopivasti kohdilleen. Joukkueessa ei ole kuitenkaan liikaa takuuvarmoja suorittajia, joten pudotuspelipaikka ei ole itsestäänselvyys.

Viime kausi oli Tuomas Vänttisen uran tehokkain. Sentteri viimeisteli peräti 18 täysosumaa. Kuva: AOP

Viime kausi oli Tuomas Vänttisen uran tehokkain. Sentteri viimeisteli peräti 18 täysosumaa. Kuva: AOP

Tappara

Tapparalla ei ole helppo tehtävä puolustaa mestaruutta, kun lähtijöiden joukossa on muun muassa Tomi Karhunen, Kristian Kuusela sekä Patrik Laine. Varsinkin puolustus menee lähes täysin remonttiin, kun Teemu Aalto, Markus Kankaanperä, Nick Plastino ja Tuukka Mäntylä vaihtoivat maisemaa. Kirvesrinnat ovat kuitenkin tehneet hyviä hankintoja, kun Otso Rantakari, Valtteri Kemiläinen ja Tapio Sammalkangas saapuivat Tampereelle. Hyökkäyspään hankinnat odottavat vielä itseään, vaikka älytöntä tarvetta pelaajille ei edes ole. Laineen ja Kuuselan myötä hyökkäyksen terävin kärki lähti, mutta viime kauden joukkueesta jatkaa peräti neljä vähintään 15 maalia viimeistellyttä pelaajaa. Jere Karjalaisen, Arttu Ilomäen, Jan-Mikael Järvisen ja kumppaneiden on tulevalla kaudella pystyttävä pitämään viime kauden runkosarjan taso, sillä pudotuspeleissä monien taso hiipui Laineen ja Kuuselan kannatellessa joukkuetta.

TPS

Ari-Pekka Selinin debyyttikausi Aurajoen rannoilla sujui positiivisesti. Turussa kausi jatkui viimein runkosarjan jälkeenkin ja joukkue laittoi Kärpät ahtaalle puolivälierissä, mutta ei lopulta voinut paremmalleen mitään. TPS onkin tehnyt toistaiseksi varsin maltillisesti muutoksia ja joukkue tulee olemaan tulevalla kaudella sekoitus kokemusta ja nuoruutta. Viime kauden avainpelaajat Eric Perrinin ja Tomi Kallion johdolla jatkavat, mutta ovat jälleen vuoden vanhempia. Toistaiseksi merkittävimpiä hankintoja ovat viime kaudella Allsvenskanissa 50 pistettä takonut Erik Thorell sekä unkarilaisen Miskolci Jegesmedvekin takalinjoilla 52 pistettä saalistanut Jesse Dudas, joka on muuten Liiga-faneille hyvin tutun Frank Banhamin serkku. TPS tullee taistelemaan tulevallakin kaudella tiukasti pääsystä kuuden parhaan joukkoon.

Ässät

Ässät jatkaa rajusti uudistuneiden joukkueiden linjaa. Viime kaudesta muodostui todellinen pannukakku, joten on mielenkiintoista nähdä minkälaisen kakun Jyrki Aho saa leivottua Porissa. Ainekset on ainakin olemassa, sillä joukkueesta ollaan kokoamassa juuri päävalmentajansa näköistä. Aho onnistuu repimään hieman heikommastakin materiaalista kaiken irti ja jokainen pelaaja jättää joka ilta aivan kaiken kaukaloon. Aleksi Saarelan lähtö on onnistuttu paikkaamaan erinomaisesti Charles Bertrandilla, mutta muut neljästä parhaasta maalintekijästä jatkavatkin Porissa. Puolustus on ainakin toistaiseksi todella kokematon, kun Tapio Sammalkangas, Mikko Viitanen, Troy Vance, Ville Uusitalo sekä Jyri Marttinen vaihtavat maisemaa. Koeajalla oleva 26-vuotias Iiro Vehmanen on ainoa puolustaja, joka ei ole syntyntyt 1990-luvulla.

Kansikuva: All Over Press