Matkalla NHL Draftiin: Nämä suomalaiset saavat varauksen

Matkalla NHL Draftiin -juttusarjan neljännessä ja viimeisessä osassa esittelemme arviomme suomalaisten varaussijoituksista. NHL Draft alkaa perjantain ja lauantain välisenä yönä Suomen aikaa ja päättyy lauantai-iltana.

1. Patrik Laine/2. varaus

Auston Matthews taitaa olla liian kova pala Laineelle purtavaksi, mutta kakkossija lienee tamperelaisen kohdalla selviö. Winnipeg on ”Patelle” loistava paikka.

2. Jesse Puljujärvi/3. varaus

Puljujärvi taistelee Draftin kolmannesta sijasta, eikä miehen paikka ole läheskään yhtä varma kuin esimerkiksi Laineen kakkospaikka. Pierre-Luc Dubois ja Matthew Tkachuk ovat lähes yhtä hyviä valintoja, ja soppaa saattaa sekoittaa Columbus Blue Jacketsin mahdollinen treidi, mutta me luotamme vahvasti kärppähyökkääjän nappaavan kolmannen sijan.

3. Olli Juolevi/6. varaus

Juolevi on Draftin paras puolustaja ja hän saa varauksen heti viiden kärkihyökkääjän jälkeen. Draftissa löytyy Juolevia parempia puolustavia puolustajia ja parempia offensiivisia puolustajia, mutta suomalaislupauksen kokonaisvaltainen peli tekee hänestä Draftin halutuimman pakin.

4. Henrik Borgström/2. kierros sijat 40-60

Draftin suuryllättäjä on huipputaitava Borgström, joka todennäköisesti huudetaan jo toisella kierroksella. Villeimmissä arvioissa nuorukaisen on arvioitu menevän ensimmäisellä kierroksella, ja hänen taitonsa riittävätkin sinne, mutta todennäköisempää on sijat 40-60.

5. Janne Kuokkanen/3. kierros sijat 62-80

Viisas keskushyökkääjä, joka tarvitsee vielä hurjasti lihasta kroppaansa säväyttääkseen miesten tasolla. Kuokkasen pelinlukutaito ja monipuolisuus tekevät hänestä erittäin mielenkiintoisen lupauksen, eikä toisen kierroksen varaus olisi edes kovin suuri yllätys. Meidän listoilla kärppäsentteri on kuitenkin kolmannen kierroksen mies.

6. Markus Niemeläinen/3. kierros sijat 62-80

Ennen kautta Niemeläinen oli jopa ensimmäisen kierroksen mies, mutta kausi ei sujunut aivan odotetulla tavalla. HPK-kasvatti on kuitenkin erittäin lupaava puolustaja, sillä hänellä on kokoa ja pelisilmää eikä liikkuvuudessakaan ole vikaa. Toisen kierroksen varaus lienee myös hyvin mahdollista.

7. Otto Somppi/3-4. kierros sijat 80-100

Sompin kausi Kanadassa meni hyvin ja hänellä on kaikki mahdollisuudet nousta kärkikierrosten varaukseksi. Jos hän olisi hieman parempi luistelija, olisi Otto lähes pomminvarma kakkoskierroksen varaus. Hänen kiekolliset taitonsa ja pelinluku tekevät hänestä kuitenkin halutun lupauksen ja kolmannen kierroksen varaus on lähellä.

8. Eetu Tuulola/5-6. kierros

Kausi ei mennyt odotusten mukaan, mutta jättiläismäisen taitohyökkääjän potentiaali on tiedossa, minkä vuoksi varaus voi tulla hyvinkin aikaisessa vaiheessa. Tuulolalla on kaikki ainekset nousta NHL-tason pelaajaksi, mutta mikä joukkue lähtee ottamaan riskin?

9. Veini Vehviläinen/5-6. kierros

Viime kesänä Vehviläinen jäi varaamatta eikä tänäkään kesänä varaus ole saletti, mutta mahdollisuudet siihen ovat jälleen hyvät. Kausi Liigassa oli hyvä, mutta edelleen nuorukaisen koko saattaa koitua ongelmaksi. Veini ei ole liian pieni, muttei hän ole mikään kaappikaan. Tekniset taidot ovat kunnossa ja häntä on seurattu pitkin kautta hyvin tarkasti.

10. Otto Koivula/6-7. kierros

Ilves-lupauksen taitotaso on korkealla, mutta hän on erittäin epävarma tapaus. Kokoa ja taitoa löytyy, mutta luistelu, fysiikka ja kokonaisvaltaisuus ovat kaukana toivotusta tasosta. Nämä ovat kuitenkin osa-alueita, joita on helppo kehittää, joten jokin NHL-seuraa lähtenee kokeilemaan onneaan Koivulan kanssa.

11. Tarmo Reunanen/6-7. kierros

Puolustaja Reunasen kausi meni pipariksi loukkaantumisen vuoksi, mutta kausi 2014-15 on monen skoutin mielessä. Tuolloin Reunanen oli yhdessä Olli Juolevin kanssa A-nuorten SM-liigan parhaimpia puolustajia. Reunanen ei ole yhtä kookas kuin Juolevi, mutta on selvää, että TPS-puolustajan hyökkäyspään taidot herättävät suurta huomiota. Vaikka Reunanen ei ole isoin mahdollinen pakki, ei hän ole kovin pienikään, ja hän pärjää oman pään pelissä hyvän pelinlukutaitonsa ja sijoittumisensa ansiosta.

12. Otto Mäkinen/6-7. kierros

Monipuolinen sentteri, joka pelaa erittäin hyvää oman pään peliä. Mäkisen offensiivinen potentiaali ei ole korkealla, minkä vuoksi hän tippunee Draftissa häntäpäähän. Kyseessä on jokatapauksessa lupaava pelimies, jolla on kaikki mahdollisuudet luoda uraa Pohjois-Amerikassa.

13. Sebastian Repo/7. kierros

Kolmas kerta toden sanoo. Aiemmin varausta ei ole tullut, mutta upea kausi Liigassa saattaa nostaa Pelicans-laiturin varattujen pelaajien joukkoon. On kokoa ja vauhtia, mutta ennen kaikkea maalintekotaitoa.

Myös heillä on mahdollisuus tulla varatuksi:

  • Aapeli Räsänen
  • Kasper Björkqvist
  • Niilo Halonen
  • Ville Järvinen
  • Joona Koppanen

Lue juttusarjan muut osat täältä.

Twitter: Trajamaki11

Seuraa NHL Draftia Viaplay-palvelussa perjantain ja lauantain välisenä yönä kello 2 alkaen.

Kansikuva: All Over Press