Näkökulma: Karri Kivi sai ansioluotteloonsa ensimmäisen tahran, mutta Ilveksen tulevaisuus on valoisa

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut aina Kanada-majan nostoon asti Ruutu+ -palvelun kautta.

Ilveksen kausi oli haastava. Varsinkin syksy oli vaisu, minkä myötä pirteä kevätkään ei tuonut joukkueelle pudotuspelipaikkaa, vaan tuloksena oli kauden päättyminen runkosarjaan kahden pisteen erolla. Pettymyksestä huolimatta Ilveksen leirissä voidaan odotella tulevaa levollisin mielin.

Rannalle jääminen pudotuspeleistä ei ole tosin ollut erityisen harvinaista Tampereen vihreällä puolella. Ilveksen kausi on jatkunut pudotuspeleissä vain kolmesti 2010-luvulla, yhtä monta kertaa kuin joukkue on jäänyt samassa ajassa sarjataulukon jumboksi. Muun muassa omistajanvaihdoksen myötä Ilveksessä puhaltaa kuitenkin uudet tuulet, joten vertailu muutaman vuoden takaiseen tilanteeseen ei ole aiheellista.

Ilves sijoittui viime kaudella runkosarjassa kymmenenneksi ja kaatoi pudotuspelien avauskierroksella Ässät, kun Aleksi Mustonen sinetöi ratkaisun kolmannen kohtaamisen jatkoajalla Porissa. Puolivälierissä oli edessä tamperelaisten paikallistaistelu, josta muodostui ikimuistoinen. Ilves pystyi jo haistamaan välierät johtamalla sarjaa voitoin 3-2, mutta Tappara oli täpärästi parempi kahdessa seuraavassa kohtaamisessa ja kuittasi jatkopaikan. Kaikki seitsemän kohtaamista olivat loppuunmyytyjä ja pettymyksestä huolimatta Ilveksen kausi oli erinomainen.

Odotukset kuluvaa sesonkia kohtaan olivatkin kovat. Karri Kivi osoitti avauskautensa aikana olevansa oikea mies Ilveksen peräsimeen ja joukkueen muutokset jäivät maltillisiksi, vaikka Ilves muutamia avainpelaajiaan menettikin. Tampereella luotettiin, että nuoret pelaajat ottavat jälleen isoja kehitysaskeleita kauden aikana.

Ilveksen kausi alkoi tahmeasti. Joukkue hävisi viisi ensimmäistä otteluaan ja kymmenen ottelun jälkeen kasassa oli vain yksi varsinaisen peliajan voitto. Varsinkin maalivahtien kanssa oli haasteita. Häikäisevän kevään pelannut Antti Lehtonen lähti kauteen ykkösvahtina, mutta hänen loukkaantuminen syksyllä koitui kalliiksi. Markus Ruusun otteet olivat todella epätasaisia, joten Ilves vahvisti maalivahtiosastoaan Riku Heleniuksella. Tamperelaiset säilyttivät kuitenkin asemansa sarjataulukon häntäpäässä ja joukkue jäi esimerkiksi marraskuussa kuudessa ottelussa putkeen ilman pisteitä. Ero pudotuspeliviivaan kasvoi jatkuvasti.

Helenius osoittautui alkuvaikeuksien jälkeen kuitenkin mainioksi vahvistukseksi. 30-vuotias seuran oma kasvatti kantoikin keväällä ykköstorjujan viittaa harteillaan.

Ilves päästi kuitenkin aivan liikaa maaleja läpi kauden. Tamperelaisten verkkoon iskettiin 190 osumaa, mikä oli sarjan kolmanneksi isoin lukema. Esimerkiksi Ilveksen alapuolelle sijoittunut HPK päästi 33 maalia vähemmän.

Ilveksen kauden suurimmat onnistujat löytyvätkin vastaavasti hyökkäyspäästä. Peräti neljä joukkueen pelaajaa saalisti vähintään 40 tehopistettä. Vain Kärpistä ja JYPistä löytyi enemmän saman rajapyykin saavuttaneita. Vastaavasti seitsemästä joukkueesta yksikään pelaaja ei rikkonut 40 pisteen rajaa.

Sami Sandell oli Ilveksen paras pistemies ja hyökkäyksen tärkein palanen. Kokeneen hyökkääjän sopimus päättyi kuluvaan kauteen ja miestä onkin viety huhuissa pois Ilveksestä.

Myös piste-ennätyksensä täysin uusiin lukemiin takoneet Ville Meskanen ja Eemeli Suomi kuuluivat Ilveksen suurimpiin ilonaiheisiin. Junioreissa kovia tehoja iskeneet pelurit nousivat tällä kaudella pelipaikkojensa eliittiin pääsarjassakin. Kaksikon sopimukset jatkuvat ensi kaudellakin, mikä takaa Ilvekselle hyvät rakennuspalat tulevaa varten. Lisäksi 45 tehopistettä saalistanut Teemu Rautiainen jatkaa tamperelaisten riveissä ensi kaudellakin.

Maalinteko ei kuulunut Ilveksen heikkouksiin päättyneellä kaudella. Keltavihreät teki 162 osumaa, mikä oli kahdeksanneksi isoin lukema. Esimerkiksi neljänneksi eniten maaleja tehnyt Tappara jäi vain kolmen täysosuman päähän. Ilveksellä löytyi paljon onnistujia hyökkäyspäästä, vaikka joiltakin pelaajilta olisi voinut odottaa vieläkin enemmän. Esimerkiksi Otto Koivulan ja Juho Liuksialan toiset kaudet pääsarjassa jäivät odotettua vaisummiksi.

Ilveksen kausi päättyi pettymykseen. Vaisun syksyn myötä takamatka pudotuspelipaikkoihin ehti kasvaa liian isoksi, vaikka kevät osoittikin joukkueen todellisen potentiaalin. Osa pettymyksestä menee myös valmennuksen piikkiin, sillä Ilveksellä oli jalkeilla laadukas materiaali, jolla olisi pitänyt yltää pudotuspeleihin. Tamperelaisten pelaaminen oli varsinkin syksyllä heikosti organisoitua erityisesti puolustuksen suhteen. Karri Kivi on tehnyt erinomaista työtä läpi valmennusuransa, mutta kuluvasta kaudesta tulee ensimmäinen särö muuten moitteettomaan ansioluetteloon.

Kaikesta huolimatta Tampereen vihreällä puolella ei tarvitse laittaa päätä pensaaseen. Ilveksen leirissä voidaan odotella tulevaa sesonkia levollisin mielin, sillä varsinkin hyökkäyskaluston suhteen joukkueella on pullat hyvin uunissa. Tuolloin pelaaminen pitää tosin aloittaa jo ensimmäisestä ottelusta lähtien, jotta takamatka ei pääse kasvamaan liian suureksi.

Kansikuva: All Over Press