Näkökulma: Liigan kurinpidon viesti kääntyi päälaelleen

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigassa on haluttu eroon päähän kohdistuneista taklauksista. Toisin on kuitenkin käynyt.

Liiga korosti kauden alla, että päähän kohdistuneet taklaukset on asetettu korostuneen huomion kohteeksi.

Huomiota on avauskierroksilla tosiaan riittänyt. Liiga käynnistyi reilu viikko sitten ja kyseenalaiset taklaukset ovat olleet otsikoissa joka päivä.

Liigan uusittu kurinpitodelegaatio on kiusallisessa tilanteessa. Matti Lambergille langetettu 13 ottelun pelikielto ei toiminut varoittavana esimerkkinä, vaan päähän kohdistuneet taklaukset jatkuivat lauantain otteluissa. Markus Kankaanperän, Mikko Kousan ja Niklas Frimanin taklaukset aiheuttanevat jatkotoimenpiteitä. Kaikki tapaukset olivat päähän kohdistuneita taklauksia. Myös KalPan Alexandre Texierille tuomittiin 2+10 minuutin rangaistus päähän kohdistuneesta taklauksesta.

Cody Kunyk, Jari Sailio sekä Lamberg ovat saaneet kakkua jo ensimmäisten kierrosten aikana. Trio on pelikiellossa yhteensä 21 ottelusta.

Viime kauteen verrattuna signaali on selkeä. Tuomiot ovat olleet huomattavasti kovempia, täysin aiheesta tosin.

Liigan kurinpito tuomitsi viime kaudella pelikieltoja 12 päähän kohdistuneesta taklauksesta. Yhteensä pelikieltoja tuli 28 ottelun verran. Useimmiten lottokone pysähtyi 1-3 pelin välille, ainoana poikkeuksena Filip Riskan viiden ottelun pelikielto.

Nyt kolmella pelaajalla on kasassa 75 prosenttia viime kauden päähän kohdistuneista taklauksista tuomituista pelikielloista.

Kauden 2016-17 pelikiellot päähän kohdistuneista taklauksista:

 • Filip Riska 5 ottelua
 • Tuomas Pihlman 3 ottelua
 • Ilmari Pitkänen 3 ottelua
 • Jyri Marttinen 3 ottelua
 • Taavi Vartiainen 3 ottelua
 • Lauri Taipalus 2 ottelua
 • Tommi Tikka 2 ottelua
 • Miska Siikonen 2 ottelua
 • Mikko Kuukka 2 ottelua
 • Joonas Nättinen 1 ottelu
 • Markus Kankaanperä 1 ottelu
 • Ben Blood 1 ottelu

Pitääkö Linja?

Kunykin (5) ja Sailion (3) pelikiellot tuntuvat varsin miedoilta, kun verrataan Lambergin tuomioon. Lamberg sai toki kolme ottelua rikosrekisterinsä takia, mutta tuomio oli silti todella kova.

Liigan uusi kurinpitodelegaatio onkin äärimmäisen tiukan tilanteen edessä. Pitääkö tiukka linja vai säilyykö edellisiltä kausilta tuttu linjattomuus? Delegaatiolla on erinomainen tilaisuus näyttää kyntensä.

Liigalle tilanne on kiusallinen. Päähän kohdistuneista taklauksista haluttiin kovaan ääneen eroon, mutta tilanne on ollut täysin toinen. Takana on 35 ottelua ja kyseenalaiset taklaukset ovat vallanneet valtaosan palstatilasta.

Esimerkiksi viime kaudella ensimmäisten 44 ottelun aikana ei tuomittu ainuttakaan pelikieltoa päähän kohdistuneista taklauksista.

Mikäli Kankaanperä, Kousa ja Friman saavat taklauksistaan pelikieltoja, on päähän kohdistuneista taklauksista tuomittu kakkuja jo kuudelle pelaajalle. Viime kaudella vastaava määrä tuli täyteen 151 ottelun jälkeen. Kuudennen pelikiellon otti juurikin Kankaanperä, joten nyt mahdollisen kakun pitäisi olla mittavan historian myötä tuntuva.

Kurinpitodelegiaatiolla on edessään kiireiset päivät. Uusi järjestelmä pääsee näyttämään linjansa odotettua nopeammin, mikä ei sinänsä ole huono asia. Tässä on toki riskinsä. Mikäli lottokone laitetaan pyörimään eivätkä pelikiellot ole linjassa aiempien kanssa, niin päähän kohdistuneet taklaukset tulevat varmasti jatkossakin valtaamaan suurimmat otsikot.

Kansikuva: All Over Press