Nämä Mestis-pelaajat ovat Liiga-seurojen kiikarissa

Mestiksen ja Liigan kuilu on erittäin iso, mutta tämä puoliammattilaissarja pystyy silti kasvattamaan vuosittain kovia pelimiehiä pääsarjatasolle. Mestiksestä on helppo löytää potentiaalisia nuoria pelaajia, joilta ei heti odoteta suuria temppuja Liiga-jäillä, mutta sarjasta voi nousta myös saman tien kärkikenttien pelaajaksi. Listasimme kevään mielenkiintoisimmat Mestiksen vapaat agentit.

Denis Godla, Hermes

20-vuotias maalivahti torjui Slovakien sensaatiomaisesti nuorten MM-pronssille vuonna 2015. Godla saapui tällä kaudella Suomeen ja Kokkolaan ottaen ykkösveskarin tontin itselleen. Slovakkiveskari ei ole teknisesti lahjakkain maalivahti, mutta jos joku maalivahtivalmentajavelho onnistuu jalostamaan hänen tekniikkansa kuosiin, voi Godlasta kasvaa nopeastikin kovan tason Liiga-kassari.

Miika Franssila, Hermes

Toinen tämän listan Hermes-pelaaja on puolustaja Franssila, joka otti menneellä kaudella isoja kehitysaskeleita. Aiemmin hänelle teki tiukkaa mahtui edes pelaavaan kokoonpanoon, mutta tällä kaudella Miikasta nousi johtava puolustaja Mestis-tasolle. 22-vuotiaasta Franssilasta on tullut monikäyttöinen puolustaja ja läpimurtokausi toi miehelle 25 tehopistettä 42 ottelussa. HPK:n juniorimyllystä maailmalle lähtenyt mies ei ole koskaan ollut ikäluokkansa kärkeä, mutta loistava asenne on tekemässä hänestä Liiga-tason pelaajaa. Ainakin Hermeksen yhteistyöseura Sportin luulisi kokeilevan Franssilaa try out -sopimuksella.

Michal Kristof, Hokki

Kajaanin Hokin taitoniekka Kristof ei ole fyysisesti Liiga-tasoa, mutta hänen kiekollinen taitotasonsa on loistavaa luokkaa. Kristof on taidokas, nopea ja hyvällä pelisilmällä operoiva pelimies, joka otti tällä kaudella kehitysaskeleita Mestiksessä. Slovakilla on takana jo kolme Mestis-vuotta hyvin tehoin, joten hyppy seuraavalle tasolle lienee edessä, mutta löytyykö ottajia Liigasta? Ainakin KalPan ja Pekka Virran pelityyli sopisivat Kristofille loistavasti.

Mikael Seppälä, Hokki

Puolustaja Seppälästä kertoo paljon se, että hän toimi jo 21-vuotiaana Hokin kapteenina. Monipuolinen puolustaja nousi tänä vuonna isoksi nimeksi ja paukutti kauden 44 ottelussa 20 tehopistettä. Seppäläm arvoa ei kuitenkaan mitata vain tehopisteissä, sillä nuorukaisen kokonaisvaltainen ja kypsä esiintyminen tekevät hänestä erittäin mielenkiintoisen lupauksen. Seppälältä löytyy jo Liiga-kokemusta KalPan riveistä, ja Kuopiossa on varmasti seurattu Hokki-kapteenin kehitystä tiiviistä tällä kaudella. Seppälällä on sopimus ensi kaudesta Hokin kanssa, mutta Mestis-sopimuksissa on luonnollisesti Liiga-pykälät.

Samuel Jukuri, Jokipojat

19-vuotias maalivahtilupaus joutui päättämään kautensa loukkaantumiseen, mutta selvää on, että KKP-kasvatin vuosi oli onnistunut. Kärppien junioreista Joensuuhun tullut Jukuri pelasi heti ennakkoluulottomasti miesten tasolla ja pysäytti kiekkoja 93,0 prosentin varmuudella. Päästettyjen maalien keskiarvo oli myös mainio: 1.99.

Joel Olkkonen, Jokipojat

190-senttinen 90-kiloinen rightin puolen puolustaja kuulostaa hyvältä. Varsinkin, jos pelaaja on vielä hyvin liikkuva ja hyvällä pelisilmällä varustettu kiekollinen pakki. Tätä kaikkea on Joel Olkkonen, joka otti tällä kaudella isoja kehitysaskeleita joensuulaisten riveissä. Olkkonen pelasi vielä viime kaudella Suomi-sarjaa 20 ottelun verran tehoin 0+7, minkä vuoksi tämän kauden Mestis-tehot olivat hämmästyttävät: 37 ottelussa syntyi 18 tehopistettä. Vieläkin tärkeämpää on huomata, että Olkkonen on oikeasti erittäin potentiaalinen puolustaja, jolla on mahdollisuudet nousta aina Liiga-tasolle johtavaksi pelaajaksi.

Janny Väyrynen, Jokipojat

Väyrynen on Mestis-kauden suurimpia sensaatioita. 23 maalia iskenyt ja lähes piste per peli -tahtia pelannut laituri esiintyi viime kaudella Mestiksessä 25 ottelussa tehden vain yhden maalin. Suomi-sarjassa meno oli huomattavasti parempaa, mutta tällaista tahtia ei kukaan odottanut Mestis-jäille. Väyrynen on taitava pelaaja, jolle on suotu maalinteon jalo taito. 23-vuotias peluri on 191-senttinen järkäle, joka ei jää luistimilla jälkeen. Kerännyt varmasti kiinnostusta Liiga-seuroilta.

Oula Palve, Jukurit

43 ottelussa syntyneet 71 tehopistettä riitti helposti Mestiksen pistepörssin voittoon. Vastaavaan on aiemmin yltänyt vain Mestis-legenda Tero Forsell. Jukurien ykkössentteri on tänä päivänä erittäin monipuolinen pelaaja, mutta on selvää, että miehen parhaimmat ominaisuudet tulevat esiin hyökkäyspäässä. Pelinluku ja kiekonkäsittely ovat Liigassakin kärkikenttien luokkaa ja Palvelta voidaan odottaa jo ensi kaudella kovia tehoja pääsarjatasolla. Kysymys enää kuuluu, missä seurassa tehot syntyvät? Jukureita koutsaava Antti Pennanen on ensi vuonna HPK:n mies, joten Hämeenlinna vaikuttaa todennäköiseltä vaihtoehdolta.

Nico Friman, K-Vantaa

Tuusulalaislähtöinen laitahyökkääjä pelasi vahvan kauden Mestiksessä nousten K-Vantaan tärkeimpiin pelaajiin. Friman pelasi jo Espoon Bluesissakin tällä kaudella kymmenen matsia ja onnistui pelaamissa otteluissaan hyvin, mutta Friman halusi palata Vantaalle isoon rooliin. Nopea laituri on varmasti ensi kaudella kelpo Liiga-pelaaja, mutta pitkällä tähtäimellä hänestä voi hyvinkin kasvaa kärkikenttien pelimies.

Emil Larmi, Peliitat

Nuorten MM-kisoissa Suomen kolmosvahtina ollut Larmi pelasi vahvan kauden Peliittojen maalilla. 19-vuotias veskari jäi viime kaudella Pelicansin A-nuorissa vähälle vastuulla, joten hyppy Mestis-joukkueen ykköskassariksi tuli täysin puskista. Larmi on teknisesti hyvä, mutta fyysisesti raakile. Hän on erittäin kehityskelpoinen tapaus ja Liiga-sopimus lienee jo selviö, mutta onko edessä paluu Lahteen vai löytyykö osoite muualta?

Sameli Ventelä, SaPKo

185-senttinen puolustaja pelasi viime kaudella vahvasti HPK:n A-nuorissa, mutta Liiga-sopimus jäi vielä haaveeksi. Nyt se on realismia, kun takana on erittäin onnistunut tulokaskausi miesten kentillä. Ventelä iski tehot 4+25=29 48 ottelussa ja hän oli koko Mestiksen puolustajien pistepörssin kuudes. Ventelä on jämäkkä puolustaja, joka operoi loistavalla pelisilmällä. Hänellä on kaikki ainekset nousta Liiga-tasolle johtavaksi puolustajaksi ja ottajia pitäisi jo nyt riittää.

Jasper Lindsten, TUTO

Monikäyttöinen TPS-kasvatti otti isoa roolia tällä kaudella TUTOssa ja iski upeasti 41 tehopistettä runkosarjassa. Lindsten on pelannut TPS:n Liiga-joukkueessa kolmen eri kauden aikana, mutta tie on ollut aina tukossa. Nyt tie Liiga-jäille näyttää huomattavasti paremmalta, mutta lähteekö mies kokeilemaan vielä Palloseuraan?

Kansikuva: All Over Press