Nappaako HIFK pisteet erikoistilanteiden turvin?

Keskiviikkona pelataan kaksi Liiga-ottelua, kun HIFK isännöi Tapparaa ja TPS Pelicansia. Nimivahva Tappara ei ole onnistunut parhaalla mahdollisella tavalla, sillä joukkue on sarjataulukossa sijalla seitsemän.

Tapparan suurin ongelma on ollut yllättävä tehottomuus. Joukkueessa on runsaasti maalintekopotentiaalia, mutta jostain syystä pikkumusta ei ole löytänyt maaliverkkoihin vasta kuin 44 kertaa. Joukkueen kultakypärä Olli Palola on iskenyt kahdeksan osumaa, Kristian Kuusela kuusi ja Pekka Jormakka seitsemän, mutta sen jälkeen on ollut hiljaisempaa. Eikä edellä mainittu kolmikkokaan ole pystynyt tappavan tasaiseen tehokkuuteen, mitä olisi vaadittu.

Vieraiden ongelma on ylivoimapelissä, joka Liigan huonointa, mitä kukaan ei olisi uskonut ennen kautta. Palola, Kuusela ja Jormakka ovat loistavia maalintekijöitä ja heille peliä rakentavat sellaiset nimet, kuten Antti Erkinjuntti ja Jan-Mikael Järvinen. Viivastakin löytyy tulivoimaa Teemu Aallon ja Tuukka Mäntylän johdolla, joten on suorastaan ihme, ettei ylivoima ole lähtenyt koko kaudella kuntoon.

HIFK:n ylivoima on ollut parempaa, joskin siinäkin on vielä tekemistä. Kotijoukkueelta on löytynyt tehoja laajalla rintamalla eikä maalinteko ole tuottanut ongelmia, sillä joukkue on iskenyt tällä kaudella 19 maalia enemmän kuin kirvesrinnat. HIFK:llä on kuitenkin tänään vastassa Liigan paras alivoimajoukkue ja ehkä koko Liigan paras maalivahti, Juha Metsola.

Tapparan peleissä tehdään keskimääräisesti erittäin vähän maaleja, kun HIFK:n peleissä maalinteko on luonnistunut suuntaan ja toiseen. Erikoistilannepelaaminen onkin tänään suuremmassa roolissa kuin yleensä, eikä ottelun voittajaa ole sen vuoksi helppo lähteä arvailemaan.

Milloin heräät, Tappara?

Tamperelaisten kausi alkoi heikosti, mutta joukkueen lokakuu sujui hienosti. Sitten kuitekin tapahtui jotain: Tappara on hävinnyt viimeiset viisi otteluaan, joista kolme on tullut maajoukkuetauon jälkeen. Tapparalla on ongelmia, mutta se on vain ajan kysymys, milloin kirvesrinnat palaavat tasolleen.

HIFK:n meno on ollut koko kauden hieman vuoristoratamaista, mutta maajoukkuetauon jälkeen joukkue on voittanut molemmat ottelunsa: CHL-ottelussa kaatui Fribourg ja Liiga-kamppailussa TPS. Helsinkiläisten pelissä on vielä suuria puutteita eikä loukkaantumiset ole ainakaan helpottaneet asiaa.

Kuten sanottua, HIFK:ltä on löytynyt ratkaisijoita useammasta kentästä, mutta kaksi herraa on noussut ylitse muiden: Teemu Ramstedt ja Tomas Zaborsky. Kaksikolta löytyy taitoa ja ratkaisukykyä tiukoissa paikoissa ja heidän henkilökohtainen panoksensa on kotijoukkueelle äärimmäisen tärkeä.

Lisäksi Nikolai Goldobin, Jasse Ikonen ja Thomas Nykopp ovat esiintyneet mallikkaasti hyökkäyspäässä. Kotijoukkueen puolutuksessa ovat viime aikoina onnistuneet Daniel Grillfors ja Hannu Pikkarainen, jotka ovat nousseet isoon asemaan HIFK:ssa. Sairastupakin on tyhjenemään päin, vaikka kokoonpanosta tärkeitä nimiä puuttuukin. Toni Söderholmin paluu on kuitenkin ollut iso asia punanutuille, sillä konkarin panos on jo pelkästää pukuhuoneessa valovoimainen.

Seuraa heitä:

Hannu Pikkarainen: Moni IFK-fani suhtatui ”Hankin” paluuseen negatiivisesti, mutta mies on näyttänyt olevansa aivan eri mies kuin aiemmin HIFK:ssa. Hyvää kiekollista peliä eikä puolustussuunnassakaan ole ollut ongelmia.

Josh Green: Miehen meno ei ole ollut sellaista, mitä odoteltiin ennen kautta. Ongelmia on ollut, eivätkä tehot 0+3 ole hyväksyttävät Greenille. Monipuolisesta pelaajasta on hyötyä muuallakin kuin hyökkäyspäässä, mutta pelin on parannuttava.

Arvio:

Tappara tukkii keskialueen hyvin, mikä tuottaa varmasti HIFK:lle ongelmia. Tasainen ottelu voi kääntyä suuntaan tai toiseen eikä kummaltakaan todennäköisesti nähdän kiekollista dominointia tänään. HIFK on kuitenkin kotihallissaan kova vastus, minkä vuoksi jatkoaikavoitto ei olisi sen suurempi ihme.

Veikkaus: HIFK voittaa jatkoajalla maalein 2-1.

Molemmat ottelut alkavat kello 18:30 ja voit seurata vääntöjä Ruutu-palvelun sekä Nelonen Sport Pro -kanavien kautta.

Lätkäfaneille tarjolla huikea CHL-kamppis, josta voi lunastaa VIP-lipun kaikkien mukana olevien suomalaisjoukkueiden kotipeleihin. Tsekkaa tästä lisää – 20 nopeinta saa lipun joka peliin!