Isoja eroja joukkueiden välillä: liigasyksyn huippuonnistujat harvassa – valtaosan tahti hiipunut viime kaudesta

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigan runkosarja lähestyy hiljalleen puoliväliään. Osalla joukkueista sesonki on sujunut viime kauteen nähden erinomaisesti, kun taas toisilla pistetahti on ollut huomattavasti vaatimattomampi.

Kärpät nappasi tiistaina komean voiton kaatamalla kärkiottelussa Tapparan maalein 3-1. Kymmenen pelin voittoputkessa liitäneen Tapparan kaatamaninen oli oiva näyttö oululaisten nykyvireestä. Kärpät on ollut kuin uudestisyntynyt viime kauteen verrattuna. Mikko Mannerin opit ovat menneet hyvin perille, minkä lisäksi Julius Junttilan johdolla monet pelaajat ovat olleet huimassa iskussa. Kärpät miehittääkin 25 ottelun jälkeen sarjataulukon piikkipaikan ja ero hopeasijaan kasvoi tiistaisen voiton myötä seitsemään pisteeseen.

Kärpät onkin parantanut eniten pistetahtiaan viime kauteen peilattuna. Nyt Kärpät on raapinut 2,24 pistettä ottelua kohden, kun taas viime kaudella vastaavaan aikaan lukema oli vaatimaton 1,2.

Myös Lukon syksy on sujunut lujaa Pekka Virran alaisuudessa. Vuosi sitten Raumalla oltiin täysin päinvastaisissa tunnelmissa, kun alkukausi sujui todella tahmeasti ja ensimmäistä kauttaan päävalmentajana toiminut Juha Vuori sai potkut. Nyt lännessä puhaltavat uudet tuulet. Kaapo Kähkönen on ollut erinomaisessa iskussa läpi kauden ja tarjonnut joukkueelleen mahdollisuuden voittoon illasta toiseen. Lukko on kerännyt keskimäärin 1,88 pistettä iltaa kohden, mikä on tasan pisteen enemmän kuin viime kaudella 24 ottelussa.

KooKoo joutui niin ikään turvautumaan valmentajan vaihtoon viime kaudella, kun Petri Mattila sai potkut ja tilalle palkattiin Tuomas Tuokkola. Kouvolalaisten kuluva syyskausi onkin ollut kirkkaampi, sillä joukkue on kerännyt keskimäärin 0,42 pistettä enemmän ottelua kohden kuin viime kaudella.

JYP saalisti viime kaudella pronssia, mutta joukkueen alkukausi oli todella haastava. 35 pistettä 25 ottelusta ei ollut heikko suoritus, mutta kestomenestyjältä odotettiin vielä enemmän. Tällä kaudella Marko Virtasen suojatit ovat napanneet vastaavassa ajassa 44 pinnaa, mikä on 0,36 pistettä enemmän ottelua kohden.

SaiPa on ollut yksi syyskauden suurimmista yllättäjistä. Lappeenrantalaiset aloittivat sesongin vaisusti voittamalla yhdeksästä ottelusta vain yhden varsinaisella peliajalla ja kärsimällä murskatappiot KooKoolle, HPK:lle, Pelicansille sekä Kärpille. Lokakuusta lähtien joukkue on kuitenkin esiintynyt väkevästi. SaiPa majoittaa 38 pisteen myötä sarjataulukon kuudennen sijan, mikä on erinomainen suoritus. Viime kaudella vastaavassa ajassa pisteitä kertyi 30, joten parannusta on tullut 0,32 pinnan verran ottelua kohden.

TPS aloitti viime kauden väkevästi ja sama laulu on jatkunut nytkin. Turkulaiset ovat keränneet 25 ottelusta 48 pistettä, mikä on täysin sama lukema kuin vuosi sitten. Nyt sillä irtoaa sarjataulukon kolmas tila.

Suurimmalla osalla tahti hiipunut

Muilla joukkueilla alkukausi onkin sujunut hieman vaisummin, koska pisteitä on kertynyt vuoden takaiseen verrattuna vähemmän. HIFK:lla, Ässillä, Pelicansilla, Ässillä, Tapparalla ja HPK:lla lasku on tosin ollut loivaa, sillä pisteitä on kertynyt alle 0,3 vähemmän kuin vuosi sitten. Lähimpänä viime kauden keskiarvoaan on 35 pistettä kerännyt HIFK, jolla oli vuosi sitten kasassa yksi piste enemmän.

Muualla lasku on ollut jyrkempää. KalPa lähti kauteen haastavista lähtökohdista, sillä kuopiolaiset menettivät valtaosan hopeajoukkueen avainpelaajistaan. Savossa lähdettiin täysin uuteen ajanjaksoon Sami Kapasen johdolla, joten syksystä saattoikin odottaa kivikkoista. KalPa saalistikin 18 ottelusta vain 16 pistettä, mutta viime aikoina kurssi on ollut ylöspäin: edellisestä kuudesta ottelusta pisteitä on kertynyt peräti 15. Kuopiolaiset ovat keränneet keskimäärin 1,29 pistettä ottelua kohden, mikä on peräti 0,84 pinnaa vähemmän kuin viime kaudella. Joukkueen suunta on kuitenkin oikea.

Jukurit oli erityisesti viime syksyn piristysruiske Liigassa, kun sarjanousija nappasi ison tukun pisteitä ennakkoluulottomilla otteillaan. Vaikka joukkueen runko säilyi hyvin kasassa eikä muutoksia juurikaan tullut, niin mikkeliläisten kuluva kausi on ollut erittäin haastava. Jukurit on kerännyt 24 ottelusta 20 pistettä ja joukkue on ollut sarjataulukon jumbosijalla käytännössä läpi syksyn. Pisteitä on kertynyt keskimäärin 0,67 vähemmän ottelua kohden kuin viime kaudella.

Myös Sportin ja Ilveksen syksyt ovat olleet synkkiä. Molemmat joukkueet ovat kärsineet isoista takaiskuista läpi kauden ja sijoitukset ovat valahtaneet sarjataulukon hännille. Sensaatiomaisen kevään pelannut Ilves on saalistanut syksyllä 0,39 pistettä vähemmän ottelua kohden kuin vuosi sitten. Sportilla vastaava lukema on 0,48.

Joukkueiden pistekeskiarvojen erotus viime kauteen verrattuna

 • Kärpät (25 ottelua) +1,04
 • Lukko (24) +1,00
 • KooKoo (24) +0,42
 • JYP (25) +0,36
 • SaiPa (25) +0,32
 • TPS (25) 0,00
 • HIFK (24) -0,04
 • Ässät (25) -0,08
 • Pelicans (25) -0,16
 • Tappara (25) -0,2
 • HPK (24) -0,29
 • Ilves (26) -0,39
 • Sport (25) -0,48
 • Jukurit (24) -0,67
 • KalPa (24) -0,84

Kansikuva: All Over Press