Nostaako alkukauden komeetta Bluesin takaisin voittokantaan?

Liiga-viikko saadaan tänään päätökseen viiden ottelun voimin. Häntäpäässä majailevat Blues ja Pelicans ottavat mittaa toisistaan Lahdessa.

Espoon Bluesin alkukaudesta jäi yksi asia mieleen: Ilveksestä Bluesiin siirtynyt Kai Kantola oli ilmiliekeissä ennen loukkaantumistaan, sillä rymistelevä hyökkääjä iski 11 ottelussa yhdeksän maalia ja 13 tehopistettä. Kantola on edelleen koko Liigan maalipörssin viidennellä sijalla.

Sitten tapahtui pahin mahdollinen asia, mitä espoolaisille saattoi tapahtua – Tulikuuma Kantola loukkaantui ja joutui viikoiksi sivuun. Loukkaantuminen viimeistään lamautti Blues-lauman, joka on sarjataulukon toiseksi viimeisenä. Maajoukkuetauon jälkeen Kantola kuitenkin palasi espoolaisten riveihin, mutta löytyykö se sama vire enää? Ensimmäisessä ottelussa Kantola jäi pisteittä, kun Kärpät haki vieraista täyden pistepotin maalein 4-1. Onkin mielenkiintoista nähdä, nouseeko Kantola samanlaiseen lentoon – Mikäli nousee, saa Blues jo pelkästään henkisellä puolella aivan uudenlaisen alun kauteen.

Illan isäntä, Pelicans, on puolestaan kärsinyt useista loukkaantumisista, sillä lahtelaisten riveistä on tippunut rajulla kädellä avainpelaajia telakalle kauden aikana. Nyt Pelicans-leirissä on kuitenkin helmpompi hengittää, sillä suurin osa avainpelaajista on taas pelikunnossa. Kotijoukkue lähti maajoukkuetauolle voitto taskussaan ja palasi myös tauolta voitokkaana, kun Tappara kaatui Lahdessa maalein 4-2.

Pelicans on kerännyt 27 runkosarjapistettä, mikä oikeuttaa sarjataulukossa 11. sijaan, mutta joukkue tekee nousua kokoajan. Lahtelaisten rivit ovat täydentyneet, ja vaikka ykkösmaalivahti on vieläkin telakalla, ei joukkueessa ole hätää – Pelicans-maalia on vartioinut nuori Janne Juvonen, joka on tuurannut Jere Myllyniemiä mahtavasti. Blues-maalilla nähdään myös nuoruutta, kun Eetu Laurikainen hyppää tolppien väliin.

Ratkaisijoiden puute

Bluesista ei ole löytynyt ratkaisijoita sen jälkeen, kun Kantola loukkaantui. On jopa surullista, että Kantola kantaa tänäänkin Bluesin kultaista kypärää. Espoolaisten ykkössentteri Kim Hirschovits on koonnut saman verran pisteitä (13) kuin Kantola, mikä kertoo kaiken oleellisen. Kantolan lisäksi Hirschovits, Stefano Giliati, Roope Talaja ja Bracken Kearns ovat ainoat pelaajat, jotka ovat pelanneet vähintään 0.5 pistettä per peli -tahtia.

Joukkueesta ei ole kukaan noussut yllättäjäksi, vaikka niitä oltaisiin kaivattu kovasti. Bluesissa on lähes pelkästään alisuoriutujia, kun katsotaan pistetilastoa. Esimerkiksi hehkutettu Petr Zamorsky on koonnut vasta tehot 1+1, vaikka pelejä on kertynyt jo 11.

Kotijoukkue Pelicansilta on löytynyt enemmän tehokkuutta, mutta yksikään pelaaja ei ole noussut yli muiden. Joukkueen kultakypärä Tommi Paakkolanvaara on ollut totutun hyvä ja nakuttanut 16 tehopistettä. Ulkomaalaishankinnat Jordan Smotherman ja Michal Repik ovat myös lahtelaisten pistepörssin eliittiä, mutta heidänkin panoksensa ei ole ollut ehkä odotetunlainen.

Joukkueen taitelijasielut Juha Leimu, Vili Sopanen ja Tyler Redenbach ovat kärsineet loukkaantumisista, mutta nyt kaikki ovat pelikunnossa, mikä on Pelicansin kannalta tärkeää. Heidän panoksensa hyökkääspäässä on iso ja heiltä nähdään otteluiden kannalta ratkaisevia temppuja. Leimu ja Redenbach ovatkin olleet omalla tasollaan, mutta Sopasella on vielä parannettavaa, vaikka alkuviikosta nähtiinkin Vililtä parempia otteita. Ehkä ketsuppipullo viimeinkin aukesi.

Seuraa heitä:

Vili Sopanen: Pitkään Pelicansia edustanut Sopanen on parhaimmillaan täysin pysäyttämätön pelaaja, mutta tällä kaudella kone on hieman yskinyt. Tiistaina Vililtä nähtiin hyviä otteita ja viitteitä siitä, että mies olisi palaamassa tasolleen.

Kai Kantola: Tämä mies on Bluesin sielu. Kantola on ainoa mies, joka voi nostaa espoolaiset takaisin voittokantaan, mutta löytyykö alkukauden taso vieläkään?

Arvio:

Pelicans voitti tiistaina Tapparan ja joukkue on nyt kahden ottelun voittoputkessa. Blues pelaa kurinalaista kiekkoa ja pistää isännät koville tänään, mutta Pelicansin hyökkäyspään peli on piirun verran vieraita parempaa, minkä vuoksi lahtelaiset nappaavat tänään voiton.

Veikkaus: Pelicans voittaa maalein 4-3.

Kierroksen muut ottelut:

  • HPK-TPS
  • SaiPa-Ässät
  • Sport-JYP
  • Tappara-Ilves

Kierros alkaa kello 17 ja voit seurata otteluita Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.