TOP 10: Maitojuna kutsui – Liigan pahimmat hutihankinnat

 Tsekkaa perjantain Liiga-kierroksen kertoimet Unibetilta!

Liigassa on nähty tällä kaudella paljon loistavia hankintoja, mutta mukaan on mahtunut myös huteja. Monet pelaajat ovat jo karistaneet Liigan pölyt kannoiltaan ja jatkaneet matkaa eteenpäin. Nyt listasimme liigajoukkueiden tämän kauden hankinnoista ne vähemmän onnistuneet tapaukset.

10. Tommi Välimaa, Kärpät

Kärpät kärsi syyskaudella pahasta loukkaantumissumasta ja tilannetta paikkailtiin mielenkiintoisilla vahvistuksilla. Yksi heistä oli Mestiksestä LeKin riveistä saapunut Tommi Välimaa. Pääosin LeKin ja Ilveksen paidoissa läpi uransa kiekkoillut 33-vuotias hyökkääjä teki Kärppien kanssa kahden kuukauden mittaisin try out -sopimuksen, mikä ei poikinut jatkoa. Välimaan rooli Kärpissä jäi todella pieneksi eikä yhdeksässä ottelussa tehopisteitä syntynyt. Uransa aikana 277 ottelussa Liigassa 47 pistettä saalistanut hyökkääjä oli mielenkiintoinen haku Kärpiltä, sillä nuoremmatkin pelaajat olisivat pystyneet hoitamaan saman roolin.

9. Nicolai Bryhnisveen, Kärpät

Nicolai Bryhnisveen harjoitteli Kärppien kanssa kevään ja sai lopulta vuoden mittaisen sopimuksen, mikä sisälsi syyskuun loppuun kestäneen try out -jakson. 25-vuotias norjalainen sai lopulta lähtöpassit lokakuun lopussa. Bryhnisveenin vastuu Liigassa jäi todella vähäiseksi, sillä puolustaja pelasi yhdeksän ottelua ilman tehomerkintöjä ja valtaosassa peleistä peliaika jäi minimaaliseksi. Viime kaudella Allsvenskanissa kiekkoillut puolustaja palasi syksyn jälkeen takaisin Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, jossa peli on sujunut jälleen astetta paremmin kuin Liigassa.

8. Kirill Tulupov, HPK

HPK tiedotti huhtikuussa uusista hankinnoista ja joukossa oli Kirill Tulupov, jonka kerrottiin tuovan joukkueeseen fyysisyyttä ja kovuutta. Kolmella kaudella KHL:ssä pelannut puolustaja kiekkoili kahdella edellisellä sesongilla Pohjois-Amerikassa, mutta visiitti Suomeen jäi lopulta lyhyeksi sopimuksen päättyessä try out -jaksoon heti marraskuun alussa. Isokokoinen venäläinen pelasi HPK:n riveissä yhdeksän ottelua Liigassa, mutta vastuu jäi todella vähäiseksi.

7. Niklas Treutle, KooKoo

KooKoon ykkösmaalivahti Juha Järvenpää loukkaantui kauden kynnyksellä ja se pakotti kouvolalaisseuran toimimaan nopeasti. KooKoo hankki riveihinsä edellisellä kaudella kaksi ottealua NHL:ssä torjuneen, mutta pääosin AHL:ssä pelanneen Niklas Treutlen. Loppukauden mittainen sopimus sisälsi lyhyen try out -jakson, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi KooKoon kannalta. Saksalainen torjui Liigassa lopulta neljä ottelua, joista oli tuloksena yksi voitto. Treutlelle näytettiin ovea koeajan päättyessä eikä päätöstä ole tarvinnut katua Kouvolassa. Tilalle hankittu Leland Irving on nimittäin kuulunut Liigan parhaiden maalivahtien joukkoon.

6. Richard Stehlik, HPK

HPK paikkasi Tulupovin jättämää aukkoa hankkimalla loppukauden mittaisella sopimuksella pääosin Tshekin ja Slovakian pääsarjoissa kiekkoilleen Richard Stehlikin. Sopimus sisälsi jälleen kerran try out -jakson, mikä koitui taas puolustajan kohtaloksi. 32-vuotias Stehlik kiekkoili Liigassa viiden ottelun verran, mutta sarjan taso ja HPK:n pelitapa osoittautuivat pykälää liian nopeiksi kookkaalle puolustajalle. Näin ollen slovakialainen palasi kotimaansa pääsarjaan HC Nove Zamkyn riveihin.

5. John McFarland, SaiPa

Ulkomaalaisia kohtaan on aina kovat odotukset SaiPassa, sillä Lappeenrannassa on tehty viime vuosina erinomaisia löytöjä. Sama koski John McFarlandia, joka on Floridan toisen kierroksen varaus kuuden vuoden takaa ja pelasi viime kaudella kolme ottelua maailman kovimmassa kiekkosarjassa. Kanadalainen aloitti Lappeenrannassa väkevästi. Kahdeksassa ensimmäisessä ottelussa syntyi tehot 2+3 ja lisäksi CHL-peleissä kulki lujaa. Kansainvälisissä otteluissa peli oli astetta suoraviivaisempaa, mikä selvästi sopi McFarlandille mainiosti: kanadalaislaituri nakutti viidessä CHL-ottelussa tehot 5+1. Liigassa McFarlandin vastuu kuitenkin väheni hiljalleen ja laituri tippui tulosyksiköistä pois, minkä lisäksi ikävät loukkaantumiset varjostivat kanadalaisen taivalta Liigassa. McFarlandin sopimus purettiin lopulta hieman ennen joulutaukoa. Hyökkääjän saldoksi SaiPassa jäi 21 ottelua tehopistein 3+6.

4. Nathan Lawson, HPK

Nathan Lawsonin piti olla HPK:n ykkösvahti tällä kaudella. 33-vuotias kanadalainen on pelannut valtaosan urastaan AHL:ssä, mutta vyöltä löytyy myös 11 peliä NHL:n puolella. Kaksi edellistä kautta Lawson torjui kiekkoja hyvällä menestyksellä Itävallan pääsarjassa, joten kokenutta maalivahtia kohtaan oli kovat odotukset Hämeenlinnassa. Vastuu HPK:ssa jäi lopulta minimaaliseksi, kun Emil Larmi valtasi ykköstorjujan paikan heti kauden alusta lähtien. Kanadalainen pelasi hämeenlinnalaisten riveissä Liigassa vain reilut puoli tuntia, kun Lawson vaihdettiin yhdessä ottelussa Larmin tilalle maaliin. Sopimus purettiin lopulta lokakuun alkupuolella, kun HPK päätti luottaa nuoriin maalivahteihinsa.

3. Mitch Wahl, Ilves

Mitch Wahl kuittasi viime kaudella nimiinsä Allsvenskanin maalipörssin voiton, kun 52 ottelussa syntyi peräti 27 täysosumaa. Calgary Flamesin toisen kierroksen varaus vuodelta 2008 oli takonut kovia pisteitä läpi uransa, joten odotukset olivat luonnollisesti korkealla Tampereella. Ilveksessä kaikki ei mennyt kuitenkaan kuin elokuvissa ja yhdysvaltalainen nakutti pelaamissaan 16 ottelussaan vain tehot 1+3. Ilves näyttikin Wahlille ovea lokakuun lopussa samalla kun Brett Bulmer liittyi joukkueeseen. Wahl siirtyikin takaisin Ruotsin toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, jossa tulosta on syntynyt huomattavasti paremmin.

2. Jiri Tlusty, Kärpät

Kärpät tiputti ison siirtopommin lokakuun lopussa, kun joukkue julkaisi Jiri Tlustyn sopimuksen. Edelliset yhdeksän kautta NHL:ssä kiekkoillut tshekki oli takonut maailman kovimmassa kiekkoliigassa 446 ottelussa tehot 89+88 eikä näin kovalla CV:llä varustettuja pelaajia Liigassa ole juurikaan nähty. 28-vuotias Tlusty saalisti 14 pelaamassaan ottelussa tehot 1+4 ja sopimus purettiin yhteisymmärryksessä joulukuun puolivälissä. Taustalla oli tshekkiläisen rannevamma, mikä ei mahdollista jääkiekon pelaamista. Täydessä kunnossa ollessaan Tlusty olisi tuskin ikinä Liigaan eksynytkään.

1. Jan Hruska, Kärpät

Marraskuussa Kärppiin saapunut Jan Hruska oli takonut viime vuosina kovia tehoja Tshekin pääsarjassa ja sentteri edusti kotimaataan viime kaudella myös EHT-peleissä. Liigaan 31-vuotias hyökkääjä ei kuitenkaan sopeutunut kunnolla ja 22 ottelussa tehopisteitä kertyi vain viiden syötön verran. Hruska sai alussa reilusti vastuuta, mutta onnistumisten puuttuessa peliaika väheni radikaalisti. Viimeisissä otteluissaan tshekkiläinen sai vastuuta noin kymmenisen minuuttia ottelua kohden ja sopimus purettiin yhteisymmärryksessä tammikuun lopussa. Näin ollen Hruska jatkoi Kärppien kuluvan kauden penkin alle menneiden hankintojen sarjaa.

Liiga jatkuu perjantaina seitsemän ottelun voimin. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press