Sean Bergenheimin ura vedenjakajalla – tarvitsee onnistumisen Minnesotassa

NHL-joukkue Minnesota Wildin suomalaislegioona kasvoi entisestään, kun joukkue hankki Florida Panthersissa ylijäämäpelaajaksi jääneen Sean Bergenheimin, 31.

Ensinnäkin Minnesotan liike oli hyvä eikä aiheuttanut juuri minkäänlaisia kuluja: Wild menetti 2016 vuoden NHL Draftin kolmannen kierroksen varauksensa ja sai tilalle halvan, mutta potentiaalisen maalintekijän. Bergenheim on iskenyt uransa parhaalla NHL-kaudelleen 17 maalia, joten aivan turhasta pelaajasta ei ole kyse, vaikka Floridassa miehelle ei enää ollutkaan tilaa.

2000-luvun alussa Jokerien nutussa luisteli alaikäinen teintähti – Sean Bergenheim. Kohuttu lahjakkuus sai ensimmäisen Liiga-kautensa jälkeen NHL-varauksen ensimmäisellä kierroksella, mikä kieli nuorukaisen kiistattomasta potentiaalista. Vuodet kuluivat eikä tämä suurlupaus löytänyt paikkaansa The Show’sta – kunnes kuusi vuotta varauksensa jälkeen, hän murtautui NHL-tason pelaajaksi New York Islanderissa – seurassa, joka hänet myös varasi.

Bergenheimista ei koskaan tullut todellista kärkikenttien pelaaja eikä hänestä enää tulekaan, mutta Jokerit-kasvatti on näyttänyt olevansa kelvollinen alempien kenttien duunari, jolta voidaan odottaa myös pistehtailua. Loukkaantumiset ovat haitanneet matkan varrella, mutta viime kaudella Sean pystyi pelaamaan uransa parasta kiekkoa iskemällä 16 maalia ja 29 tehopisettä 62 ottelussa. Eli melkein 0.5 pistettä per peli -tahtia, mikä on NHL:ssä jo todella kova suoritus eikä moni suomalainen ole sellaisiin lukemiin ikinä yltänyt NHL:ssä pelatessaan.

Tämä kausi muutti Bergenheimin urakulkua, sillä hyvältä näyttänyt viime vuosi ei painanut enää tällä kaudella vaan miehen viimeiset ajat Floridassa sujuivat ”poppariosastolla”. Bergenheim on kuitenkin iskenyt tällä kaudella 39 ottelussa 18 pistettä, joten taidot ja pisteet eivät ole kadonneet mihinkään. On hankala sanoa, miksi Bergenheim hyllytettiin Panthersissa, mutta se sivu on sulkeutunut ja mies saa uuden alun uudessa seurassa, mikä todellakin tuli tarpeeseen.

Ei huonoin mahdollinen osoite

Granlund valittiin ykköstähdeksi Minnesotan 4-0 voittoon päättyneessä ottelussa (Getty)

Tuulettaako Bergenheim seuraavaksi Mikael Granlundin rinnalla? (Getty)

Bergenheimilta puuttuu Stanley Cup -mestaruus, kuten monelta muultakin NHL-pelaajalta. Wild ei ole keväällä suurin mestarisuosikki, mutta suomalaishyökkääjä pääsi nousussa olevaan joukkueeseen, jonka pudotuspelimahdollisuudet ovat hyvät. Wildissa on lähes jokainen pelaaja nostanut tasoaan, joten Bergenheimilla on nyt loistavat saumat ottaa viimeinen harppaus urallaan. Organisaatiossa pelaa jo ennestään viisi suomalaista: neljä NHL:ssä, yksi farmissa. Tämäkin varmasti auttaa taistelevaa laitahyökkääjää.

Kysymys kuuluukin, millaisen roolin Sean saa? Häntä ei kuitenkaan turhaan hankittu State Of Hockeyyn ja hänelle on varmasti mietitty ruutu täytettäväksi. Onko se kärkikentissä vai alemmissa kentissä? Yksi mahdollinen paikka voisi olla Wildin kakkoskentässä Mikael Granlundin ja Zach Parisen rinnalla, mikä sopisi Bergenheimille varmasti paremmin kuin hyvin. Tällä hetkellä kyseisellä paikalla pelaa Justin Fontaine, joka on hyvin samanlainen pelaaja kuin ”Bergie”, mutta suomalaisen maalivainu saattaa olla asteen verran parempi ja Sean on myös fyysisesti vahvempi pelaaja. Wildilla on tällä hetkellä sivussa Jason Zucker ja Matt Cooke, mikä helpottaa roolin ottamista.

Ratkaiseva kevät

Bergenheimin nykyinen sopimus päättyy tähän kauteen ja ensi kesänä hän astuu UFA-markkinoille eli kaikki seurat saavat kiinnittää hänet vapaasti. Senpä vuoksi loppukausi on suomalaiselle iso näytönpaikka, joka määrittää hänen markkinarvonsa. Huonosti sujuneet pelit Minnesotassa voisivat pahimmassa tapauksessa tarkoittaa sitä, että hän ei saisi edes suoraa sopimusta ensi kesänä vaan joutuisi hakemaan pelipaikkaa syksyllä PTO-sopimuksella eli niin sanotulla koesopimuksella.

Mies on vielä kiekkoilijana parhaassa iässä ja hänellä on varmasti vielä paljon annettavaa, mutta väärässä paikassa väärään aikaan oleminen on lopettanut aiemminkin NHL-uria. Senpä vuoksi Bergenheimilla on ehkä edessään uransa tärkein kevät, minkä hän tiedustaa itsekin. Tämän vuoksi suomalaishyökkääjä jättää varmasti kaikkensa kentälle ja taistelee peliminuuteista ennenäkömättömästi. Seuravaihto on tehnyt monesti ihmeitä ja voi tehdä tässäkin tapauksessa. Seuraavat viikot kertovat jo paljon, mihin Seanin kiekkoura on menossa.

”Finnesota” kohtaa seuraavaksi 27.2 aamuyöllä Nashvillen ja 1.3 Coloradon. Joukkue on julkaisuhetkellä omassa divisioonassaan neljä pistettä viimeistä pudotuspelipaikkaa pitävän Winnipegin perässä.