Sport yrittää pitää tähtiä vilisevän Tappara-hyökkäyksen kurissa

Back-to-back-ottelut jatkuvat tänään kuuden ottelun voimin. Faneille.comin Liiga-ennakkossa pureudutaan Tampereella pelattavaan Tappara-Sport-otteluun, jossa molemmilla on pelissä isot panokset.

Juuri kun Sport pääsi pudotuspeliviivan paremmalle puolelle, joutuvat vaasalaiset kohtaamaan kärkiporukoihin kuuluvan Tappara. Porin Ässät on yhden ottelun vähemmän Sportia pelanneena vain pisteen päässä kotkapaidoista, joten marginaalit ovat minimaaliset. Ässät kohtaa viikonloppuna Lahden Pelicansin kahdesti, joten Sportilta vaaditaan suorastaan urotekoja kirvesrintoja vastaan.

Jos on Sportilla paljon pelissä, niin on Tapparallakin: joukkue on 78 pisteellään sarjataulukon neljäntenä, mutta tamperelaisilla on kaksi ottelua vähemmän pelattuna kuin kärkikolmikolla. Tappara tarvitsisi kuitenkin kuuden pisteen viikonlopun, jotta se voisi vielä haaveilla runkosarjan voitosta.

Tappara onkin napsinut viime aikoina voittoja kiitettävään tahtiin, sillä joukkue on nyt neljän ottelun voittoputkessa eikä tammikuussa ole kertynyt tilille kuin kaksi tappiota. Viikon ensimmäisissä tuplaotteluissa Tappara kaatoi Lukon kahdesti, mutta kirvesrintojen pelissä riittää vielä tekemistä.

Sport kohtasi alkuviikosta puolestaan toisen tamperelaisen, kun Ilves haastoi vaasalaiset kahdesti. Sport otti kaksi elintärkeää voittoa, mutta mistään täydellisestä kiekosta ei voida vielä puhua.

Tämän kauden kohtaamisten valossa voidaan odottaa tasaista kamppailua: Tappara on kaatanut Sportin kahdessa kohtaamisessa, ja Sport Tapparan kertaalleen. Jokainen ottelu on päättynyt maalin erolla ja kaksi näistä varsinaisen peliajan jälkeen.

Hyökkäys on paras puolustus

Sport on parhaimmillaan erittäin ärsyttävä ja työteliäs joukkue, jolta löytyy myös tehoja. Fakta on kuitenkin se, että useimmiten Sportin peli kaatuu maalittomuuteen, sillä joukkue hukkaa naulauspaikkoja tiuhaan tahtiin.

Viime aikoina joukkueesta on alkanut löytymään enemmän ratkaisijoita ja kevään näkymät ovat hyvät. Tappara on kuitenkin yksinkertaisesti parempi joukkue hyökkäyspäässä – niin paperilla kuin käytännössäkin. Etenkin tamperelaisten ykköskenttä on silkkaa rautaa, kun pistepörssin kärkinimi Kristian Kuusela toimii kapellismestarina ja vierellä viilettävät Jan-Mikael Järvinen sekä Jani Lajunen.

Myös kakkoskentän muodostavat Arttu llomäki, Patrik Laine ja Jukka Peltola ovat vaarallisia illasta toiseen. Vielä kun kylkeen lyödään Jere Karjalainen ja Henrik Haapala, puhutaan Liigan pelottavimmasta hyökkäyskalustosta.

Yksi asia on tänään varma: Sport ei voi sortua liialliseen jäähyilyyn. Kun Kuuselan tasoinen pelinrakentaja ruokkii Teemu Aallon ja Patrik Laineen kaltaisia viimeistelijöitä, on osumaprosentti pakostakin huippuluokkaa.

Sport tarvitsee kovan päänahan

Vaikka vaasalaisten peli ei pysy kasassa täyttä 60 minuuttia, on joukkue yltynyt tilastollisesti hyvään kevätlentoon. Jos otetaan katsantaan viimeiset viisi ottelua, on Sport kuntopuntarin kuudentena.

Sport ei ole pystynyt nappaamaan montaakaan yllätysvoittoa tällä kaudella, sillä kärkijoukkueet ovat yleensä napsineet kotkapaidoilta pisteitä. Kahden viimeisen kuukauden aikana joukkue on kaatanut isoista vain HIFK:n. Yksi iso päänahka voisi olla se käänteentekijä, joka loisi joukkueeseen uskoa ja henkeä. Nyt jos joskus olisi sen aika, kun runkosarjaa on enää jäljellä neljännes.

Kärkinimet Charles Bertrand ja Tuomas Vänttinen eivät ole olleet täysin tasollaan pisteiden valossa, mutta muilta on alkanut tulla tulitukea. Etenkin Henrik Koivisto on noussut viime aikoina isoon rooliin.

Sport ei voi haastaa Tapparaa maalintekokilpailussa, mutta se voi horisuttaa kirvesrintoja vahvalla puolustuspelillä. Tappara-maalilla on ollut pienoisia ongelmia tällä kaudella, mikä voi avata vieraille tänään mahdollisuuden. Se mahdollisuus voi johtaa voittoon, jos Sport-veskari Timo Niemi pystyy pelaamaan unelmapelin ja vaasalaispoppoo mimimoi jäähynsä. Oman kysymysmerkkinsä aiheuttaa Niemi, joka ei ole saanut paljoakaan vastuuta tällä kaudella.

Arvio:

Illan juoni on selvä: Tappara hallitsee kiekollista peliä ja Sport taistelee perässä parhaansa mukaan. Vaasalaisilta ei löydy tarpeeksi taitoa ohittamaan Tapparan keskialueen puolustusta, joten Sport tyytyy tapojensa mukaan roiskimaan kiekkoa ja kamppailemaan kulmissa. Sportista löytyykin vääntövoimaa, jolla saada tamperelaisten päätyyn pitkiä hyökkäyksiä. Vieraiden voitto voi tulla vain ja ainoastaan taistelun kautta, kun taas kotijoukkueen täytyy pystyä vain normaaliin hyökkäyspeliinsä. Sport pystyy pitämään pelin tasaisena, mutta Tapparan taito ja rutiini ratkaisevat kotijoukkueelle tänään kolmen pisteen voiton.

Kierroksen muut ottelut:

  • Blues-Ilves
  • KalPa-JYP
  • KooKoo-SaiPa
  • Lukko-TPS
  • Ässät-Pelicans

Illan Liiga-kierros alkaa kello 18.30 ja voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.