Sportilla on loistava mahdollisuus varmistaa pudotuspelipaikkansa

Sarjataulukon kymmenentenä oleva Vaasan Sport voi varmistaa pudotuspelipaikkansa tänään kotijäällään, kun Tampereen Ilves vierailee Pohjanmaalla.

Vaasalaisten kausi on ollut täynnä ylä- ja alamäkiä, mutta kevään noususuhdanteinen peli on viemässä kotkapaitoja pudotuspeleihin. Porin Ässät ja Kouvolan KooKoo ovat vielä taistossa mukana, mutta tämän illan jälkeen tilanne voi olla toinen. Sport on kaksi pistettä KooKoota edellä, mutta kouvolalaisilla on jäljellä enää yksi ottelu, joten nousijajoukkueen mahdollisuudet alkavat olla olemattomat.

Ässillä on Sportin tavoin kaksi ottelua jäljellä eivätkä porilaiset ole Sportia kuin yhden pisteen jäljessä. Patapaidoilla on kuitenkin huomattavasti hankalampi loppuohjelma kuin kotkapaidoilla, sillä tänään Ässät kohtaa runkosarjan voittoa tavoittelevan HIFK:n ja torstaina vastaan asettuu kuudennelle sijalle pyrkivä Turun Palloseura. Sport kohtaa puolestaan kaksi häntäpään joukkuetta, joilla ei ole enää panosta viimeisissä otteluissa. Tänään Ilves ja torstaina HPK.

Jos kaikki menee käsikirjoituksen mukaan, ottaa Sport tänään kotiyleisönsä edessä kolmen pisteen voiton. Tällöin myös Ässien täytyisi pystyä nappaamaan kolme pistettä IFK:lta, jotta unelma säilyisi loppuun asti. Kertoimet ovat Sportin puolella, mutta ilman panoksia pelaavat joukkueet osaavat olla ärsyttäviä – ja etenkin yllätysvalmiita.

Se on nähty esimerkiksi Espoon Bluesin toimesta: Viime viikolla espoolaiset kiusasivat Sportia ja eilen Blues nappasi jopa KalPasta voiton. Ilves tulee pelaamaan tänään Vaasassa rennolla meiningillä, mikä useimmiten myös tuottaa tulosta. Tamperelaisjoukkue on pelannut surkeasti viime aikoina, mutta pahin pettymys alkaa olla ohi, minkä vuoksi tupsukorvat tulevat tarjoamaan kotkapaidoille tänään todellisen vastuksen.

Sportin tilanne on päinvastainen: joukkueen on pakko voittaa, mikä ei aina näy kaukalossa hyvänä asiana. Paineet ovat näkyneet Vaasassa epätasaisuutena, joten tiistai-illan suurin kysymys on, pystyykö Sport pelaamaan rennosti tällaisessa tilanteessa?

Kotijoukkueen peli ei perustu kiekkokontrolliin, mikä on tässä tilanteessa hyvä asia. Joukkue pelaa vauhdikasta ja suoraviivaista kiekkoa, joka perustuu kaksinkamppailujen voittamiseen. Kaksinkamppailujen voittamisessa kyse on tahtotilasta, joka on Vaasassa tällä hetkellä huipussaan. Tällainen ajokoiramainen pelityyli tuo Sportille irtokiekkoja ja sitä kautta tilanteita. Kaikki ennakkomerkit viittaavat kotijoukkueen voittoon, mutta se vaatii myös onnistumista omassa päässä.

Ilveksellä on nopeita ja taidokkaita pelimiehiä, jotka kykenevät isoihin asioihin. Sportin täytyy esittää omassa päässä sekä keskialueella tiivistä puolustuspeliä, eikä tällä kertaa ole varaa virheisiin. Sport-puolustuksessa on tapahtunut liian usein yksittäisiä merkkausvirheitä, joista vastustaja on rokottanut kovalla prosentilla. Tällaista ei vaasalaisilta voida tänään nähdä. Kaiken lukkona häärii tietenkin Sport-vahti Mika Järvinen, johon voi taatusti luottaa tiukassa tilanteessa.

Yksi merkittävä asia on avainpelaajien pelikunto. Sportin kärkihyökkääjistä on nimittäin useampi nimi alisuorittanut viime aikoina. Sport onkin onnistunut ottamaan voittoja alempien kenttien rouhijoiden avulla, sillä esimerkiksi Teemu Tallberg on ollut erittäin tehokkaana viime kierroksilla. Tallberg ja kumppanit edusvat juuri suoraviivaisuutta ja kaksinkamppailuosaamista, mikä on vaasalaisten suurin ase tällä hetkellä.

Mutta mikäli kotkapaidat haluavat sinetöidä pudotuspelipaikan, täytyy kärkiäijiltä tulla nyt tulitukea. Charles Bertrand tekee tänään paluun kaukaloon, mikä on kotijoukkueelle elintärkeä asia. Ranskalainen ei ole ollut aivan omalla tasollaan tehojen valossa, mutta hänen panoksensa on silti valtava. Temppuja kaivataan myös Jarkko Immoselta ja Tuomas Vänttiseltä – kokeneelta tehokaksikolta. Kaksikko on saalistanut viimeisen yhdeksän ottelun aikana vain yhden syöttöpisteen mieheen. Se on surkea tulos pelaajilta, joiden pitäisi olla juuri nyt esimerkin näyttäjiä.

Seuraa heitä:

Teemu Tallberg, Sport: Romuluinen laitahyökkääjä on ollut Sport-fanien sylkykuppina, mutta mies on noussut viimeisillä kierroksilla isoon rooliin. Paukutti muun muassa KalPaa vastaan tehot 2+2 ja toi joukkueelleen huipputärkeät kolme pistettä. Tykkää painia kulmissa ja juuri sitä vaasalaiset kaipaavat tällä hetkellä.

Hannu Toivonen, Ilves: Maalivahti Toivonen on pelannut hienon kauden ja hänet muistetaan myös Vaasassa hyvin: Toivonen oli viime kaudella Sportin tärkein pelaaja ja hän antoi tulokasjoukkueelle mahdollisuuden taistella voitoista. Ilves-veskari syttyy taatusti Red Armyn edessä ja tekee vaasalaisten illasta tuskallisen.

Arvio:

Sport hallitsee kenttätapahtumia ja voittaa kamppailuja kerta toisensa jälkeen. Suurin kysymys onkin, kuinka tehokkaasti Sport viimeistelee? Ilves pelaa paineettomana ja onnistuu luomaan tilanteita Sportin vältellessä virheitä, mikä tekeekin ottelusta huippujännittävän. Kotijoukkueella on kuitenkin niin iso panos pöydässä, että Sport tulee naaraamaan väkisin kolme pistettä kotijäällään.

Kierroksen muut ottelut:

  • HIFK-Ässät (Otteluennakko)
  • Kärpät-JYP
  • Lukko-Pelicans
  • Tappara-KalPa
  • TPS-HPK

Seuraa kello 18.30 alkavaa Liiga-kierrosta Nelonen Pro -kanavilta tai Ruutu-palvelusta.

Kansikuva: All Over Press