Sportin kausi antoi viitteitä seuran potentiaalista – tulevaisuus näyttää valoisalta

Vaasan Sportin kausi tuli päätökseen pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella TPS:ää vastaan. Pudotuspelipaikka oli vaasalaisten kauden päätavoite ja se täyttyi, mutta nälkää jäi silti luonnollisesti lisää kun pudotuspelien makuun päästiin. Sportin kaudesta jäi kuitenkin kaikin puolin positiivinen maku ja Vaasassa voidaan olla luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen.

Viime kaudeksi Liigan noussut Sport keräsi debyyttikaudellaan 60 pistettä ja sijoittui sarjataulukon jumboksi. Kuluvan kauden 83 pistettä ja kymmenes sija on siihen nähden hieno parannus. Se tuo varmasti entistä enemmän puhtia tulevaisuuden tekemiseen.

Sport antoi TPS:lle miehekkään vastuksen pudotuspeleissä, mutta vielä ei ollut vaasalaisten aika edetä jatkoon. Turkulaisilla oli jo etukäteen vahva henkinen niskalenkki Sportista runkosarjasta, sillä TPS oli voittanut kauden kaikki neljä kohtaamista yhteismaalein 22-4.

Turkulaisten kokeneet pelaajat olivat pudotuspelien ratkaisuhetkillä valttia, kun taas Sportin kokemattomuus ilmeni esimerkiksi hermoiluna ja avauspelin kahtena ulosajona. TPS olisi ollut ehdottomasti voitettavissa, mutta Sportin bensa vaikutti jo hieman loppuneen esimerkiksi sunnuntain ottelun loppuhetkillä. Kotijoukkue ei saanut kunnon kiriä missään vaiheessa aikaan, vaan TPS pystyi pitämään vaasalaiset pois kunnollisilta maalintekopaikoilta. Vaasassa ei pidä kuitenkaan missään nimessä tunkea päätä pensaaseen. Sportin tulevaisuus näyttää valoisalta.

Sport on löytänyt oman identiteetin ja alkuvuodesta kolmen vuoden jatkosopimuksen seuran kanssa tehnyt Tomek Valtonen on oikea mies viemään joukkuetta eteenpäin. Vaasassa ei tule olemaan käytössä Liigan suurimpia pelaajabudjetteja, mutta Valtonen saa raavittua käytössä olevasta materiaalista kaiken irti. Sport menettänee joitain tärkeimmistä avainpelaajistaan, mutta nälkäisiä tulijoita on varmasti. Nyt pelaajia houkutellaan jumbojoukkueen sijaan pudotuspelijoukkueeseen.

36-vuotias Valtonen on valmentajana vielä varsin tuore nimi. Takana on vasta reilut kaksi kautta päävalmentajana, pari kautta Jokereiden apuvalmentajana ja kolme kautta Jokereiden A-nuorten valmennuksessa. Hänellä on luonnollisesti paljon kehitettävää, kuten pudotuspeleissä huomattiin. Esimerkiksi Sportin ylivoima tökki pudotuspeleissä pahasti eikä joukkue onnistunut yhdeksän TPS-gangaistuksen aikana kertaakaan maalinteossa.

Vaasassa voidaan olla tyytyväisiä toiseen Liiga-kauteen. Sportilla on kaikki mahdollisuudet vakiinnuttaa paikkansa pudotuspelijoukkueena, mikä olisi hieno asia joukkueen uskollisille kannattajille. Täysi Kuparisaari antoikin joukkueelleen raikuvat kiitokset sunnuntain ottelun päätteeksi ja täysin aiheesta.

Kansikuva: All Over Press