FLOP 10: Liigan syyskauden pahimmat flopit

Ruutu LogoLiiga palaa joulutauolta 26.12. Voit katsoa kaikki ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Betsafe tarjoaa asiakkailleen viikonlopuiksi riskittömän 20 euron mobiilivedon. Katso tarkemmat tiedot ja tartu tarjoukseen tästä!

Liigassa ollaan ylitetty jo runkosarjan puoliväli ja joukkueet ovat vetäytyneet joulutauolle. Onkin oiva sauma tutkia, miten yksilöt ovat onnistuneet syyskauden aikana. Tässä alkukauden pahimmat alisuorittajat.

10. Antti Lehtonen, Ilves

Antti Lehtonen oli viime kauden komeetta ja Ilveksen erinomainen kevät kulminoitui loistavasti pelanneeseen maalivahtiin. Toinen kausi pääsarjassa on ollut selkeästi tahmeampi, sillä Lehtonen on pelannut 15 ottelua ja Ilves on raapinut näistä vain kolmesti täydet pisteet. 24-vuotiaan maalivahdin päästettyjen maalien keskiarvo on yli kolme, minkä lisäksi torjuntaprosentti on vain hieman yli 88. Lehtosen syksyn katkaisi lokakuun alussa HPK:ta vastaan tullut aivotärähdys ja hän pääsi palaamaan kaukaloon vasta marraskuun loppupuolella.

9. Eetu Pöysti, KooKoo

Vaikka Eetu Pöysti ei ole profiloitunut urallaan erityisesti pistenikkarina, niin odotukset olivat korkealla kolme edellistä kautta KHL:ssä kiekkoillutta hyökkääjää kohtaan. Ja olihan HIFK:n kasvatti tehnyt edellisellä Liiga-kaudellaan 2013-14 erinomaiset tehot 8+24. Pöysti pääsi palaamaan pitkän loukkaantumisten jäljiltä kaukaloon vasta syyskuun lopussa, mikä on varmasti vaikeuttanut syksyä. Tästä huolimatta 22 ottelussa tehot 0+5 ja pieni vastuu ovat pienoinen pettymys. Pöysti on saanut peliaikaa keskimäärin vain hieman yli kymmenen minuuttia ottelua kohden.

8. Janne Lahti, HPK

HPK:n syyskausi oli erittäin tahmea, joten katseet kohdistuu erityisesti joukkueen kokeneeseen kaartiin. Yksi alisuorittaneista pelaajista on Janne Lahti, joka iski viime kaudella 49 ottelussa 11 maalia ja yhteensä 27 tehopistettä. 35-vuotiaan hyökkääjän ruuti oli syyskaudella märkää ja 30 ottelun jälkeen saldona on tehot 4+4. Kokenut hyökkääjä on myös laukonut keskimäärin vain 2,6 kertaa ottelua kohden, mikä on lähes kaksi laukausta vähemmän kuin viime kaudella.

Janne Lahden maaliennätys on kaudelta 2010-11, kun hän viimeisteli peräti 37 maalia Jokereille. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

7. Jasse Ikonen, Kärpät

Jasse Ikonen siirtyi 3,5 HIFK:ssa vietetyn kauden jälkeen toukokuussa Ouluun. Hyökkääjän kohokohdaksi Helsingissä jäi kausi 2015-16, kun hän takoi peräti 19 täysosumaa 55 ottelussa. Ikosen taival Kärpissä alkoi mainiosti, sillä hän iski osumat kahdessa ensimmäisessä ottelussaan. Tämän jälkeen on kuitenkin ollut vaisumpaa: viimeisen 25 ottelun saldo on tehot 1+1. 27-vuotiaan KalPan kasvatin vastuu on myös jäänyt pieneksi, minkä lisäksi teholukema -5 on jaetulla huonoimmalla sijalla Kärpissä. Ikosen arvoa ei mitata vain tehopisteissä, mutta sija 17 Kärppien sisäisessä pistepörssissä on heikko suoritus.

6. Michel Miklik, JYP

JYPin kannattajat saivat aikaisen joululahjan marraskuun alussa, kun viime kaudella häikäissyt Michel Miklik palasi joukkueen vahvuuteen. Kevään MM-kisoissa mainiosti Slovakian paidassa pelannut hyökkääjä iski JYPille pudotuspelit mukaan lukien 26 ottelussa yhteensä tehot 13+6. Syyskaudella kaukalossa ei ole nähty samanlaista liitoa, vaan 35-vuotias laituri vaikuttaa pelaavan kuin käsijarru päällä. Onnistumiset ovat karttaneet miestä ja 11 ottelun jälkeen pistepussi on karttunut vain yhdellä syötöllä. Miklik pelasi viime kaudella niin ikään 11 ottelua runkosarjassa ja tuolloin tehot olivat 7+3.

5. Jerry Ahtola, HIFK

Jerry Ahtola palasi kuluvaksi kaudeksi kuuden vuoden kierroksen jälkeen HIFK:n riveihin. Paluu ei tosin ole ollut kovinkaan ruusuinen, sillä 31-vuotias hyökkääjä on kärsinyt loukkaantumisista, mutta otteluita on silti kertynyt 18. Ahtola ei ole päässyt Helsingissä täyteen liitoon, sillä pistepussi on karttunut vain kahden syötön verran. Kokenut hyökkääjä on käyttökelpoinen pelaaja esimerkiksi alivoimalla, joten tehopisteet eivät kerro aivan kaikkea. Ahtolan vastuu on jäänyt kuitenkin kauttaaltaan pieneksi ja peliaikaa on tullut keskimäärin vähän yli kahdeksan minuuttia ottelua kohden.

4. Teemu Nurmi, Tappara

Teemu Nurmi on ollut rutinoitunut maalintekijä Liigassa. Esimerkiksi kolmen edellisen kauden aikana hän viimeisteli peräti 49 osumaa Lukolle ja Tapparalle. Viime kausi oli todellinen napakymppi 32-vuotiaalle laiturille, kun 59 ottelun saldona oli tehot 19+23 ja uusi piste-ennätys. Kuluva kausi on ollut Nurmelle kuitenkin todella haastava ja vastuuta on tullut toisinaan erittäin vähän. 25 ottelussa pisteitä on kertynyt vain 3+2, mikä on paljon vähemmän kuin mihin Nurmelta ollaan totuttu.

Teemu Nurmi on pelannut Liigassa jo 684 ottelua, joissa hän on iskenyt 148 maalia. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

3. Mathias Porseland, HPK

Mathias Porseland palasi viime kaudeksi Hämeenlinnaan ja ruotsalainen oli jälleen pelipaikkansa eliittiä Liigassa: 39 ottelun saldona oli pisteet 6+20. Tällä kaudella HPK:n takalinjoilla on ollut kuin eri pelaaja Porselandin pelipaidassa. Itseluottamus ja onnistumiset ovat olleet kateissa, mikä heijastuu miehen kaikkeen tekemiseen. 29 ottelussa pisteitä on kertynyt 2+3, mikä on vähän kiekollisesti taitavalta puolustajalta. Lisäksi teholukema on rumasti kymmenen astetta pakkasen puolella. HPK:n syyskausi on ollut erittäin synkkä, joten Porselandin kaltaisten avainpelaajien on pystyttävä ensisijaisesti nostamaan tasoaan kevään lähestyessä.

2. Henrik Koivisto, Jukurit

Viime kauden Jukurit oli täynnä onnistujia. Yksi heistä oli Henrik Koivisto, joka lähes tuplasi aiemman piste-ennätyksensä ja saalisti 59 ottelussa komeat tehot 15+21. 27-vuotias keskushyökkääjä johti ennakkoluulottoman sarjanousijan hyökkäystä esimerkillisesti. Tällä kaudella sävel on ollut toinen. Jukurit on jumittunut sarjataulukon hännille, vaikka joukkue heräilikin ennen joulutaukoa. Samaa heräämistä Mikkelissä odotetaan Koivistolta. Sentteri on iskenyt 31 ottelussa vain yhden osuman ja syöttöpisteitä on kertynyt kuusi kappaletta. Koivisto on ollut kentällä vain kolme kertaa, kun Jukurit on onnistunut maalinteossa tasakentällisin, joten teholukema onkin -14. Sarjan pienimmällä budjetilla operoivassa joukkueessa ei ole varaa näin suuriin tason laskuihin. Se näkyy välittömästi myös sarjataulukossa. Jukurit tiedotti tiistaina purkaneensa yhteisymmärryksessä Koiviston sopimuksen, mikä oli varmasti viisas ratkaisu molempien osapuolten kannalta. Koiviston pelit jatkuvat jo tiistaina KooKoon paidassa.

1. Tomas Zaborsky, Tappara

Liigan syyskauden isoin floppi löytyy kuitenkin Tampereelta. Kesäkuussa Tapparan riveihin liittynyttä Tomas Zaborskya kohtaan oli luonnollisesti valtavat odotukset, sillä slovakialainen oli tykittänyt Liigassa 257 ottelussa peräti 109 maalia. 30-vuotiaan laiturin syyskausi on kuitenkin ollut todella tahmea ja 32 ottelussa pisteitä on kertynyt vain 5+5, mikä on erittäin vähän miehen aiempiin kausiin verrattuna. Esimerkiksi kaudella 2015-16 hän tykitti HIFK:lle peräti 27 maalia runkosarjassa. Tapparan kannalta on kuitenkin lohdullista, että joukkue on sarjataulukossa kolmantena, vaikka muutamat avainpelaajat ovat olleet kaukana parhaasta tasostaan. Mikäli loputkin heräävät kevään myötä, niin Tappara on jälleen kerran erittäin vaikeasti kaadettavissa pudotuspeleissä.

Faneille.comin Liigan syyskauden listaukset

Kansikuva: All Over Press