Tappara kohtaa ison buustin saaneen HIFK:n – Ei enää läpihuutosarja

Tappara ja HIFK kohtaavat Liigan puolivälierissä, jotka alkavat ensi perjantaina. Tappara on ennakkosuosikki, mutta HIFK on tänä keväänä todellinen yllättäjäkandidaatti.

Tampereen Tappara sijoittui runkosarjan toiseksi ja on päässyt huilaamaan jo viime viikon torstaista lähtien. Tauosta tulee yli viikon mittainen, sillä Liigan puolivälierät starttaavat vasta tulevana perjantaina. Tällä välin kun Tappara on ottanut rennommin, on HIFK saanut taistella puolivälieräpaikastaan urakalla: HIFK kaatoi Ilveksen villi kortti -kierroksella voitoin 2-0, mikä varmasti helpottaa joukkueen valmistautumista Tapparaa vastaan, kun lepoaika piteni.

Sarja oli kuitenkin äärimmäisen raskas ja se vaati veronsa: HIFK:n kokoonpanosta tippui kesken sarjan sentterit Thomas Nykopp ja Corey Elkins sekä puolustaja Daniel Grillfors – eli kolme tärkeää vakiokokoonpanon pelaajaa. Lisäksi Ville Husso oli sarjassa sivussa, mutta hänen poissaoloaan ei enää edes muisteta, sillä miehen virkaveli Kevin Lankinen nappasi itselleen loppukaudeksi ykkösmaalivahdin tontin.

Tappara on runkosarjan perusteella tämän sarjan selvä suosikki ja moni veikkaa tamperelaisten menevän jatkoon suoraan neljässä ottelussa, mutta HIFK:n esitykset Ilves-sarjassa muutti asetelmat täysin. HIFK näytti sarjassa vauhdikasta, fyysistä ja kurinalaista kiekkoa. Helsinkiläisten maalivahtipeli oli loistavaa ja HIFK osoitti olevansa kova joukkue paineen alla. Tällaisia piirteitä ei olla paljoa nähty IFK:lta tämän vuoden puolella.

Suurin hyöty HIFK:lle tuli kuitenkin henkiselle puolelle, sillä sunnuntainen 134 minuuttia kestänyt voitto-ottelu antaisi kenelle tahansa erittäin ison ”buustin” jatkopeleihin.

Kivikova kirves

1

Tässäkään sarjassa ei vältytä poikapaineilta. (AOP)

Tapparasta on muotoutunut kevään aikana Kärppien ykköshaastaja ja joukkueen peli on noussut odotetulla tasolle. Syksyn ongelmat ovat historiaa ja Tappara on jokaisella osa-alueella erittäin kova eikä heikkoja kohtia juurikaan löydy. Joukkueen itseluottamus on kerrassaan korkealla, tamperelaisten riveistä löytyy laaja materiaali ja joukkueessa pelaa tämän sarjan parhaita yksilöitä.

HIFK:n ja Tapparan materiaalissa onkin loppupeleissä järkyttävän iso ero – ainakin paperilla. HIFK-hyökkäys on laadukas ja Ilves-sarjassa myös alakerta toimi, mutta toimiiko se enää, kun vastaan asettuu Liigan yksi pelottavimmista joukkueista. Maalipörssin voittaja Olli Palola, kokeneet Stephen Dixon, Josh Green ja Kristian Kuusela sekä taitoniekat Jan-Mikael Järvinen, Pekka Jormakka ja Antti Erkinjuntti muodostavat huikean hyökkäyksen. Tähän kun lisätään vielä kevätkaudella kovia tehoja iskeneet Jarkko Malinen ja Jukka Peltola, voidaan puhua erittäin isosta erosta joukkueiden välillä.

Tapparan alakerta on parhaimmillaan ohittamaton – se on huomattavasti Ilveksen omaa parempi. Tässä HIFK:llä voi tulla hankaluuksia, kun joukkueen täytyy viimeistellä paremmalla prosentilla. Viimeistelytaitoa kuitenkin löytyy ja HIFK:n tehot eivät kuitenkaan lepää yhden kentän harteilla. Tärkeää kuitenkin olisi, että Elkins ja Nykopp palaisivat Tappara-sarjaan mukaan, sillä tämä kaksikko näyttelee isoa roolia punapaitojen hyökkäyksessa.

Teemu Ramstedt, Joonas Rask, Tomas Zabosky, Arttu Luttinen, Juuso Puustinen, Nikolai Goldobin ja Robert Leino pystyvät tekemään tulosta, mutta materiaaliero on silti huomattava. HIFK-hyökkäyksen hommasta tekee hankalan Tappara-pakiston lisäksi vahva maalivahti: herra nimeltä Juha Metsola kun on tämän sarjan paras maalivahti. HIFK:n lähtökohdat ovat huonot, mutta playoffsit ovat oma maailmansa, ja kuten todettu, helsinkiläisten Ilves-sarja saattoi tehdä ”Stadin Kingeistä” vielä ”kingeimpiä”.

Kestääkö punaisten puolustus?

1

Antti Törmänen on saanut alakertansa parempaan kuntoon. (AOP)

HIFK-puolustus on ollut kauden mittaan välillä täysin kuutamolla, mutta villi kortti -kierroksella alakerta näytti hyviä otteita. Vaikka toisesta Ilves-ottelusta puuttui kärkipakkeihin lukeutuva Grillfors ja Matt Generous ajettiin kesken pelin ulos, pystyi helsinkiläisten puolustajat pelaamaan hienolla tasolla. Kaiken lukkona oli tietysti maalivahti Lankinen, joka nuoresta iästään ja kokemattomuudestaan huolimatta pelasi kuin aikamies.

Ilves oli HIFK:iä vastaan vaisu maalintekopaikoilla, mutta Tappara ei ole, joten punaisten pakistolta vaaditaan vielä parempaa suoriutumista. Grillforsin paluu olisi elintärkeää, sillä tiettyjen HIFK-pakkien taso ei vain yksinkertaisesti riitä Tapparaa vastaan.

Tässäkin asiassa Tapparalla on pullat paremmin uunissa: kirvesrintojen alakerrassa on kokemusta, kovuutta, taitoa ja oman pään taitamista. Tamperelaisten puolustusta johtaa Liigan pelottavimpiin viivapelaajiin kuuluva Teemu Aalto, jolla on tukekaan muun muassa Henrik Tömmernes, Alexander Bonsaksen, Pekka Saravo ja Markus Kankaanperä.

Sarjan ratkaisukohdat:

HIFK:n maalivahtipeli: Lankinen joutuu aivan erilaiseen tulitukseen kuin villi kortti -kierroksella. Nuoren veskarin täytyy pystyä olemaan jokainen ilta ilmiömäisessä lennossa, jotta IFK:lla olisi mahdollisuudet jatkoon. Vaikka Lankinen esittikin huippuotteita, on hän vieläkin pienoinen kysymysmerkki tällä tasolla.

Ensimmäinen ottelu: HIFK:n kannalta olisi erittäin tärkeää, että joukkue pystyisi heti ryöstämään voiton Tampereelta. HIFK:n pitää siirtää flow’nsa tähän sarjaan ja yllättää Tappara, jolla voi olla alkuunsa käynnistymisongelmia taukonsa vuoksi. Mikäli HIFK voittaisi ensimmäisen kohtaamisen, tulisi tästäkin sarjassa suorastaan loistava spektaakkeli.

Avainpelaajat:

Olli Palola, Tappara: Tämä maalitykki pystyy yksinään viemään Tapparan voittoon, mutta millaista huomiota HIFK antaa hänellä? Pystyykö Palola iskemään hirmuisia maalimääriä, jos päällystakki kiusaa kokoajan vierellä?

Jukka Peltola: Kapteeni Peltola on varsinainen kevään lapsi. Hän tulee kiusaamaan vauhdillaan ja taklauksillaan HIFK:n pelaajistoa. Iskee ohessa myös pisteitä ja näyttää esimerkkiä joukkueelle. Mainettaan arvokkaampi pelaaja eikä hänen todellista tasoaan pakosta edes tiedetä Tampereen ulkopuolella.

Teemu Ramstedt, HIFK: ”Ramu” osoitti Ilvestä vastaan, että hänen pelihuumorinsa kukkii pudotuspeleissäkin. Maaginen kiekonkäsittelijä on kaikki kaikessa punaisille ja hänen täytyy jälleen olla Juhani Tammisen sanoin ”The Superman”.

Kevin Lankinen, HIFK: Kuten jo sanottu, Lankisen rooli on yksi suurimmista ratkaisevista tekijöistä. Nuorukainen on elämänsä testissä ja hänellä varmasti riittää taitoa ja intoa torjua näissä peleissä, mutta tason täytyy säilyä sekunnista toiseen.

Arvio:

Tappara on huilannut pitkään ja se pääsee tuoreilla jaloilla HIFK:n kimppuun. HIFK:n onneksi Ilves-sarja päättyi jo sunnuntaina, sillä nyt helsinkiläisetkin pääsevät hieman lepäämään. Fakta on kuitenkin se, että Tappara tulee hallitsemaan tätä sarjaa, minkä vuoksi HIFK joutuu usein juoksemaan vastustajan perässä, mikä taas rasittaa koneistoa huomattavasti enemmän. HIFK:n paikat ovat kuitenkin kahdessa ensimmäisessä ottelussa: mikäli edes toinen otteluista kääntyisi punanutuille, olisi IFK:n osakkeet selvästi korkeammalla. Silloinkin jatkopaikka näyttäisi epätodennäköiseltä, mutta sarjasta tulisi varmasti huikea näytös.

Veikkaus: Tappara menee jatkoon voitoin 4-2.