Suomalaishyökkääjä yltynyt huippuvireeseen AHL-jäillä

Edmonton Oilersin sopimuspelaaja Iiro Pakarinen on nakuttanut tammikuussa pisteitä kovaan tahtiin farmisarja AHL:ssä.

HIFK:stä Pohjois-Amerikkaan kesällä lähtenyt Iiro Pakarinen, 23, on sopetunut pieniin kaukaloihin paremmin kuin hyvin. Suonenjokelaislaituri on päässyt jo pelaamaan NHL:ssä viiden ottelun verran eikä seuraava NHL-kutsu ole enää kaukana. Pakarinen on nimittäin iskenyt tammikuun 11 ottelussa seitsemän maalia ja 11 tehopistettä. Miehen tehotilastokin näyttää tammikuulta lukemaa +6.

Pakarisen vahva vire on nostanut hänet jo koko AHL:n maalipörssin jaetulle neljännelle sijalle. Tällä kaudella tehot 17+11=28 iskenyt rymistelijä on vain viiden osuman päässä maalipörssin kärkinimi Paul Thompsonista. Pakarinen ei ole kuitenkaan suomaisten maalipörssin ykkösnimi vaan Detroit Red Wingsin lupaus Teemu Pulkkinen on iskenyt jo 21 maalia ja majailee maalipörssissä toisena heti Thompsonin perässä.

Onnistunut tulokaskausi

Nopeana ja fyysisenä pelaajana tunnetuksi tullut Pakarinen murtautui viime kaudella Liigan eliittiin – HIFK:ssä loistavaa jälkeä tehnyt Pakarinen solmi kesällä Edmonton Oilersin kanssa kaksivuotisen tulokassopimuksen, joten mies pääsee tavoittelemaan NHL-unelmaansa vielä ensi kaudellakin. Hyvin sujunut tammikuu saattaa kuitenkin avata Pakariselle NHL-oven tällä kaudella jo toistamiseen, sillä Oilersin kausi on sujunut jälleen kerran heikoissa tunnelmissa.

Oilers on divisioonansa ja konferenssinsa viimeisenä eikä joukkueella ole tälläkään kaudella asiaa pudotuspeleihin. Tämä saattaakin avata farmipelaajille mahdollisuuksia ylhäällä ja Pakarinen on ensimmäisten joukossa kärkkymässä pelipaikkaa.

KalPa-kasvatti on joukkueensa, Oklahoma City Baronsin, viidenneksi paras pistemies, mutta Pakarinen pystyykin sopeutumaan City Baronsin kärkipelaajista ehkäpä parhaiten alempiin kenttiin NHL:ssä. Suonenjokelainen ei varsinaisesti ole kärkiketjujen pistenikkari ja hänen vahvuutensa sopivat juurikin kolmos tai neloskenttään.

Iiro on saanut pelata AHL:ssä isoja minuutteja ja kiittänyt valmentajaansa iskemällä pöytään joukkueensa parhaimman plus-miinus-lukeman – miehen tehotilasto on 18 astetta plussalla, kun tilastokakkonen, Oscar Klefbom, on kerännyt kahdeksan astetta heikomman lukeman. Pakarisen monipuolisuus nostaakin hänen asemaansa NHL:ään kärkkyvien pelaajien hierarkiassa.