Tapparalla erinomaiset saumat finaalipaikkaan – Kärpät on haavoittuvaisempi kuin vuosiin

Liigan toisessa välieräparissa kohtaavat tutut joukkueet, kun Kärpät ja Tappara mittaavat paremmuuttaan tällä kertaa jo ennen finaaleja. Odotettavissa on huikea taisto, kun tamperelaiset pyrkivät neljättä kertaa peräkkäin finaaleihin. Kärpät lähtee ottelupariin kuitenkin lievänä ennakkosuosikkina.

Kärppien nostettava tasoaan

Kärpät joutui yllättävän ahtaalle TPS:n kanssa, mutta mukana oli myös paljon turkulaisten hyvyyttä. Ari-Pekka Selinin suojatit haastoivat Kärpät ennakkoluulottomasti fyysisyydellään eikä oululaiset saaneet aivan parastaan irti kuin ainoastaan hetkittäin. Kärppien pitää parantaa paljon, sillä samanlaiset esitykset eivät tule millään riittämään Tapparaa vastaan. TPS:ää vastaan Kärpät pääsi monesti peliin kunnolla vasta päätöserässä.

Oululaisten nuoret pelaajat ovat ottaneet roimasti roolia ja ovatkin joukkueen suurimpia vastuunkantajia. Varsinkin Sebastian Aho oli ajoittain täysin pitelemätön ja nuorukainen saalistikin vähintään pisteen ottelua kohden viidessä viimeisimmässä pelissä. Myös Julius Junttilan ja Jesse Puljujärven palaaminen kokoonpanoon piristi selvästi joukkuetta. Puljujärvi tekikin maalit molemmissa kahdessa ottelussaan ja haki hanakasti koko ajan ratkaisuja.

Sen sijaan osa Kärppien kokeneista pelaajista vajosi varjojen maille kevätauringon ilmestyessä ja löysi itsensä katsomon puolelta pudotuspeleissä. Esimerkiksi Ivan Huml ja Kim Hirschovits ovat olleet kaukana parhaasta tasostaan eikä kaksikkoa juuri kokoonpanossa nähty.

Yksi Kärppien vahvuuksista onkin laaja pelaamateriaali. Nuoret pelaajat pystyivät kaatamaan TPS:n, mutta nyt venymistä tarvitaan entistä enemmän. Joukkueen kuudesta parhaasta pistemiehestä ainoastaan Mika Pyörälä on yli 24-vuotias. Kärpillä on rosterissaan monia pelaajia, jotka eivät ole esittäneet vielä läheskään parastaan.

Yksi heistä on Mika Niemi, joka oli runkosarjassa Kärppien kolmanneksi paras pistemies. Pudotuspeleissä kuudessa ottelussa on syntynyt kaksi syöttöpistettä, mutta tekeminen ei ole ollut muutenkaan toivotulla tasolla. Niemi oli TPS:ää vastaan ylivoimaisesti Kärppien ahkerin alottaja, kun sentterille merkattiin yhteensä 113 aloitusta. Niemi pystyi voittamaan näistä ainoastaan 36,3 %:a, mikä on todella heikko lukema. 28-vuotiaan sentterin vastaava lukema runkosarjassa oli 51,1. Pudotuspeleissä pienet tekijät nousevat monesti ratkaisevaan rooliin eikä aloitusten merkitystä pidä väheksyä.

Tappara vakuuttavasti välieriin

Tapparan ja Lukon sarjasta povattiin ennakkoon todella tasaista, mutta tamperelaiset onnistuivat selvittämään ensimmäisenä joukkueena tiensä välieriin. Lukon varsin raskasrakenteinen joukkue oli lopulta yllättävän sopiva vastus tämän kauden Tapparalle.

Kirvesrintojen yhdeksi mahdolliseksi kompastuskiveksi povattu maalivahtipeli osoittautuikin joukkueen vahvuudeksi. Tomi Karhunen torjui yhteensä kolmessa ottelussa ja pelasi molemmissa voitokkaissa otteluissa nollapelit. Karhusen ollessa sivussa torjuntavastuun saanut Dominik Hrachovina torjui niin ikään molemmissa otteluissaan mainiosti. Karhunen kuitenkin kantanee päävastuun torjuntatöistä jälleen Kärppiä vastaan. Näytönhaluja ainakin piisaa, sillä Karhunen oli isossa roolissa Kärppien kahdella edellisellä mestaruuteen päättyneellä kaudella.

Tapparan organisaatiossa viime kaudet ovat varmasti erittäin hyvin muistissa ja kiima voittaa nimenomaan Kärpät on huipussaan. Tamperelaiset lähtevät hakemaan finaalipaikkaa aiemmista kausista poikkeavalla joukkueella.

Jussi Tapolalla on käytettävissään todella laaja ja laadukas materiaali. Joukkueessa riittää ratkaisuvoimaa kolmeen kenttään asti, joista yleensä joku astuu aina peliin. Tamperelaisten terävin kärki on Kristian Kuuselan johdolla sarjan eliittiä.

Tapolan pelitapa ja peluutus tukee laajaa pelaajamateriaalia. Tapparan pelaajat saavat hyökkäyspäässä ja erityisesti ylivoimalla vapauksia, jolloin luovat pelaajat pääsevät elementtiinsä ja ovat arvaamattomia. Joukkueen ylivoimaprosentti onkin ollut pudotuspeleissä toiseksi korkein heti Kärppien jälkeen.

Ratkaisunpaikat

Kärpät lähtee kotiedun myötä lievänä ennakkosuosikkina sarjaan, mutta Tapparan erinomaiset esitykset Lukkoa vastaan tasoittavat puntteja. Kärppien otteet ailahtelivat TPS:ää vastaan jopa ottelun sisällä liikaa eikä samanlaiseen ole varaa, kun vastassa on paria pykälää laadukaampi Tappara. Kahden viime kevään myötä oululaisilla lievä henkinen yliote Tapparasta, mikä tulee näkymään erityisesti tiukoissa paikoissa.

Tapparalla on valtavasti hampaankolossa viime vuosilta ja tamperelaiset haluavat ehdottomasti kirkastaa kolmen hopean putken vihdoin kultaiseksi. Tappara on kohdannut Jussi Tapolan johdolla Lauri Marjamäen Kärpät yhteensä 15 kertaa, joista tamperelaiset ovat voittaneet kahdeksan. Joukkueet tuntevat toisensa läpikotaisin, joten pienet asiat korostuvat entisestään.

Kärppien kohdalla suurin kysymysmerkki on nuorten pelaajien kohdalla, jotka ovat nyt ensimmäistä kertaa Liigassa joukkueensa vastuunkantajia ja tulosta odotetaan illasta toiseen. Miten Aho ja Puljujärvi pärjäävät pelien koventuessa entisestään ja tilan käydessä vähiin? Välierät ovat erinomainen tasonnmittari nuorukaisille. Marjamäki on ennenkin vetänyt hatustaan kaneja ja voikin olla, että joku kokeneemman kaartin pelaaja nousee varjoista vielä ratkaisijan rooliin.

Tappara voitti täpärästi molemmat kotiottelunsa runkosarjassa Kärppiä vastaan, mutta vieraissa sujui heikommin. Oululaiset kuittasivat kotipeleistään kaksi voittoa maalierolla 8-1. Tapparan varsin raskasrakenteinen puolustus olikin ajoittain ongelmissa liukkaiden kärppähyökkääjien kanssa. Tamperelaisten on ryöstettävä vähintään yksi vieraspeli ja Kärppiä vastaan parhaat saumat ovat jälleen kerran ensimmäisessä kohtaamisessa. Kärpät ei ole yleensä ollut terävimmillään vielä ensimmäisissä otteluissa.

Seuraa heitä:

Sebastian Aho, Kärpät: 18-vuotiaan hyökkääjän kausi on ollut toistaiseksi napakymppi. Nyt nuorukainen on kuitenkin valtavien paineiden alla, kun Aho kantaa suurinta vastuuta joukkueensa hyökkäyspelissä. Oululaisten kultakypärä saa varmasti erityishuomiota Tapparan puolustukselta. Erinomainen testi Aholle nuorukaisen todennäköisesti toistaiseksi viimeisellä Liiga-kaudella.

Jani Lajunen, Tappara: Liigan kokonaisvaltaisimpiin pelaajiin kuuluva Lajunen taistelee jopa paikasta MM-kisoihin. Ei saanut Lukkoa vastaan aivan parastaan irti, vaikka rooli onkin astetta puolustavampi pudotuspeleissä. Lajunen saalisti runkosarjassa 33 tehopistettä ja onnistui katkaisemaan viiden ottelun pisteettömän putkensa päätöspelissä Lukkoa vastaan. Kärppiä vastaan joukkueen ykkössentteriltäkin vaaditaan tehoja

Arvio:

Pelkästään edellisten kausien perusteella on helppoa sanoa, että sarja tulee venymään pitkäksi. Joukkueet tuntevat toisensa niin hyvin, että minimaaliset asiat ratkaisevat. Tappara on tänä vuonna astetta kokonaisvaltaisempi joukkue ja tulee etenemään finaaleihin voiton 4-3.

Liigan välierät käynnistyvät perjantaina. Voit seurata pudotuspelit ratkaisuun asti tuttuun tapaan Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press