Tapparalta valtava hauiksen näyttö – finaalisarja leimahti liekkeihin

Tappara onnistui nousemaan Helsingin murskatappion jälkeen tasolleen ja tamperelaiset onnistuivat iskemään finaalit tasoihin. Lauantaina Nordiksella onkin todella iso ilta.

Kolmen ensimmäisen kohtaamisen perusteella Tappara vaikutti olevan todella vaisu verrattuna välieräsarjaan. Pahin nöyryytys tapahtui kolmannessa ottelussa Helsingissä, kun HIFK pyyhki tamperelaisilla jäätä ja nappasi voiton nöyryyttävin 6-0 -lukemin.

Jussi Tapola onnistui kuitenkin piiskaamaan suojattinsa uuteen iskuun. Tappara nappasi vakuuttavalla esityksellä voiton perjantaina ja sarja heräsi täysin uuteen eloon. Nyt kyseessä on enää paras kolmesta sarja.

Tapparan nousun takana on erityisesti kaksi tekijää. Tomi Karhusen piikkiin ei voi täysin laittaa yhtäkään finaalien takaiskua, mutta neljännessä kohtaamisessa maalivahti huokui itsevarmuutta ja otti loistavia koppeja läpi ottelun. Karhusesta huomaa, että hän on torjunut urallaan aiemminkin tiukoissa paikoissa. 26-vuotias maalivahti oli pystynyt nollaamaan kolmannen ottelun täydellisesti.

Toinen iso tekijä oli Patrik Laineen siirto ykkösvitjaan Jani Lajusen ja Kristian Kuuselan vierelle. Nuorukainen päätti jo avauserässä neljän ottelun maalittoman putkensa ja täydensi mahtavan iltansa päätöserän kahdella syöttöpisteellä.

Tamperelaisten taisteluilme oli muutenkin täysin erilainen aikaisempiin kohtaamisiin verrattuna. Nyt kirvesrinnat näyttivät oikeastaan ensimmäistä kertaa finaalijoukkueelta. Tappara pelasi myös pelillisesti ehjän ottelun. Joukkue puolusti todella tiiviisti ja iski ajoittain todella nopeasti vastaan. HIFK yrittää pelata kokonaisuutena huomattavasti suoraviivaisemmin, mutta tähän leikkiin kotijoukkue ei lähtenyt mukaan.

Tapparan perjantain temppu oli todella vahva näyttö joukkueen todellisesta tasossa. Tamperelaiset olivat käytännössä pakkovoiton edessä, ja sen joukkue myös otti vakuuttavalla esityksellä. Viides kohtaaminen tulee kuitenkin jälleen todella nopeasti vastaan.

Kotietu on nousemassa todella suureen rooliin finaaleissa, sillä kaikki neljä ottelua ovat päättyneet kotijoukkueen juhliin. Vierasjoukkueet ovat onnistuneet sarjassa toistaiseksi ainoastaan kertaalleen maalinteossa.

Viidenteen kohtaamiseen haettiin asetelmia jo perjantain ottelun lopussa, kun muutamilla helsinkiläispelaajilla keitti yli. Esimerkiksi Tomas Zaborskyn ottelu tuli päätökseen neljä minuuttia ennen loppua käytösrangaistuksen myötä. Tapparan Veli-Matti Savinaisella riittikin juttukavereita pitkin ottelua.

Tappara laittoi kaikki munat samaan koriin, kun Laine siirrettiin ykkösvitjaan. Se toimi eilen, kun Tappara onnistui tekemään enemmän maaleja kuin kolmessa aiemmassa kohtaamisessa yhteensä. Siinä piilee toki riskinsä, sillä HIFK osaa varmasti puolustaa jatkossa paremmin Lajusen johtamaa ykkösvitjaa vastaan. Tappara tarvitsee edelleenkin tukea myös alemmilta ketjuilta. On toisaalta käsittämätöntä, että Tappara on finaalisarjassa tasatilanteessa 2-2, kun ottaa huomioon joukkueen kakkosketjun syväjään. Jan-Mikael Järvisen kipparoima kentällinen menee tosin pakon sanelemana uuteen uskoon, sillä kakkosketjussa pelanneen Jukka Peltolan kausi on todennäköisesti paketissa. Tapparan kapteenina toimiva Peltola sai toisessa erässä ikävästä Zaborskyn korkeasta mailasta kasvoihin.

Arvio

Luvassa on herkullinen kiekkoilta. HIFK lähtee kotiotteluunsa luonnollisesti ennakkosuosikkina, mutta Tappara osoitti perjantaina potentiaalinsa. Joukkueen ykkösketju tosin tarvitsee edelleen tulitukea alemmiltakin kentällisiltä ja Karhusen on pelattava huippupeli, jotta tamperelaiset taistelisivat vierasvoitosta. HIFK tulee otteluun pomminvarmasti rutkasti sisuuntuneena ja varsinkin ottelun alussa kotijoukkue tulee painamaan kovalla sykkeellä. Mikäli Tappara pystyy selvittämään alkumyräkän, niin joukkueen osakkeet paranevat huomattavasti.

HIFK on kuitenkin osoittanut olevansa rautaa kotikentällään. Antti Törmänen kierrättänee jälleen hieman kokoonpanoaan ja helsinkiläiset saavat tuoreita jalkoja kaukaloon. HIFK nappaa lauantaina kolmannen kiinnityksen mestaruuteen, mutta paljon tiukemmalla marginaalilla kuin aikaisemmista kotiotteluistaan.

Ottelu alkaa kello 17.00. Voit katsoa viidennen finaalin tuttuun tapaan Nelonen Prolta tai Ruutu -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press