Liiga-siirrot: Pelicans on kokenut jättimäisiä muutoksia

Faneille.comin Liiga-siirrot-juttusarjassa tarkastellaan Liiga-joukkueiden nykyistä pelaajatilannetta. Millaisia hankintoja joukkueet ovat tehneet, ja millaisia hankintoja pitäisi vielä tehdä? Näihin kysymyksiin saadaan vastaukset juttusarjan aikana, ja kymmenennessä osiossa tarkastellaan Pelicansin tilannetta.

Voit lukea juttusarjan aiemmat artikkelit täältä.

Lähtijät:

Lahtelaisilla alkoi viime kauden jälkeen uusi projekti, kun seuran pääluotsiksi astui Ville Nieminen. Niemisen tulon myötä joukkueessa nähtiin isoja muutoksia, ja Pelicansin riveistä onkin lähtenyt yhteensä 12 pelaajaa, ja muutama viime kaudella seurassa pelannut pelaaja on yhä sopimuksetta.

Pelicansin isoimmat muutokset tapahtuivat alakerrassa: ensinnäkin joukkueen maalivahtikaksikko meni uusiksi Janne Juvosen ja Joona Voutilaisen lähdettyä. Juvonen on yhä ilman sopimusta, mutta hän tuskin sorvaa jatkoa Lahteen. Voutilaisen suunnaksi tuli JYP. Puolustuksesta lähti kaksi isoa nimeä, kun Libor Sulak paineli jo keväällä Pohjois-Amerikkaan ja Juha Leimu kauden jälkeen Tampereelle. Leimun viime kausi ei ollut enää tuttua tykitystä, mutta hänestä olisi vielä saanut revittyä tehokkaan puolustajan. Sulak oli puolestaan sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia, ja hän takoikin viime kaudella 42 ottelussa upeat 32 tehopistettä. Hänen lähtönsä kirvelee. Myös Jordan Rowley ja Stefan Lassen lähtenevät, sillä he ovat vielä ilman sopimusta.

Hyökkäyksestäkin lähti iso määrä taitoa ja tehopisteitä. Etenkin kun joukkueen sisäisen pistepörssin voittanut Iikka Kangasniemi päätti suunnata HIFK:iin. Lähtijöihin lukeutuu myös Aleksi Rekonen, josta muovaantui Lahdessa tärkeä jokapaikanhöylä. Jesse Saarisen tilanne on vielä auki, mutta hän katsonee rahakkaampia tarjouksia ulkomailta eikä paluu Pelicansiin liene vielä edessä.

Lähteneet: Juha Leimu, Libor Sulak, Joona Voutilainen, Kimi Koivisto, Aku Kestilä, Aleksi Rekonen, Miika Tiihonen, Roni Rukajärvi, Iikka Kangasniemi, Samuel Salonen, Niko Kivelä ja Joonas Alanne.

Hankinnat:

Niemisen Pelicans on onnistunut tekemään lukuisia mielenkiintoisia hankintoja, miksi isot menetykset eivät enää tunnu niin pahalta. Maalinsuulle ovat tulleet JYPissä loistanut Juho Olkinuora ja tshekkiläinen suurlupaus Jakub Skarek. Heidän myötään veskariosasto on kunnossa ja jopa paremmassa tikissä kuin viime kaudella.

Pakistoon ovat liittyneet muun muassa Oliwer Kaski, Miihkali Teppo ja Keni Karalahti. Koko kolmikolta odotellaan lopullista läpimurtoa Liiga-tasolla, ja etenkin Kaskelle on aseteltu suurta roolia lahtelaisten takalinjoilla. Puolustukseen on tullut myös ruotsalainen Henrik Nilsson, joka on pelannut viimeiset kolme kautta SHL:ssä.

Ennakkoon Pelicansin heikoin tilanne on hyökkäyspäässä, sillä Kangasniemen ja Saarisen korvaajat eivät löydy sormea heilauttamalla. Kärkipelaajiksi ovat tulleet Manuel Ganahl ja Hynek Zohorna. Molempien näytöt ovat kuitenkin ohkaiset, sillä Ganahl on tehoillut aiemmin monikansallisessa EBEL-sarjassa ja Zohorna Tshekin pääsarjassa. Kummankaan todellista tasoa on vielä hankala arvioida. Muista hyökkääjähankinnoista huomiota herättää huippulupaava Jesse Ylönen, joka on aloittamassa uransa ensimmäistä Liiga-kautta. Taitava ja nopea Ylönen saanee ison ruudun, ja hän voikin nousta heti kärkikenttien pelaajaksi, mutta hänenkään varaansa ei kannata laskea liikoja.

Uudet pelaajat: Jesse Ylönen, Juho Olkinuora, Niklas Salo, Manuel Ganahl, Keni Karalahti, Oliwer Kaski, Miihkali Teppo, Hynek Zohorna, Jakub Skarek, Henrik Nilsson, Mikko Laine, Nikita Kvartalnov ja Joakim Kukkonen.

Mitä tarvitaan?

Joukkueen tilanne on siinä mielessä hyvä, että Lahdessa on määrällisesti riittävästi hyviä pelaajia. Suurin kysymysmerkki on, löytyykö Lahdesta tarpeeksi laadukkaita pelaajia?

Maalivahti- ja puolustusosastolla on tarpeeksi laatua, mutta hyökkäyksessä riittää mietittävää. Jatkajien joukossa ovat muun muassa Jesse Mankinen, Antti Tyrväinen, Miska Siikonen ja Aleksi Mustonen, joiden myötä kärkikenttiin löytyy laadukkaita pelaajia. Paljon riippuu siitä, kuinka ulkomaalaiskaksikko Ganahl-Zohorna sekä nuoriso-osasto vastaavat huutoon. Nuorista vastuuta saavat etenkin Ylönen ja Severi Lahtinen. Mikäli ulkomaalaisista ja nuorista ei ole nousemaan johtorooleihin, joutuu Pelicans etsimään vahvistuksia.

Tämän hetken vapaista pelaajista todennäköisin tulija on vanha tuttu Jesse Saarinen. Jos taiturille ei löydy tarpeeksi hyvää pestiä muualta, palannee hän Pelicans-nuttuun, mikäli lahtelaisilla on tarvetta kärkihyökkääjälle.

Kansikuva: All Over Press