Tässä ovat Liigan kuumimmat kysymykset kevään kynnyksellä – löytyykö HIFK:lle pysäyttäjää?

Liigassa lähestytään runkosarjan loppuhuipennusta. Faneille.comin jääkiekkotoimittajat Toni Rajamäki sekä Eemeli Kosonen perkaavatkin läpi Liigan kuumimmat puheenaiheet kevään tosipelien kynnyksellä.

HIFK johtaa runkosarjaa neljän pisteen erolla Kärppiin. Nappaako Antti Törmäsen suojatit runkosarjan voiton?

TR: Nyt alkaa näyttää siltä, että IFK ottaa historiansa ensimmäisen runkosarjavoiton. Helsinkiläiset ovat pelanneet loistavasti kovempia joukkueita vastaan ja punapaidat kohtaavat vielä runkosarjan aikana Kärpät, Tapparan ja JYPin. Heikommat joukkueet kaatuvat puolestaan rutiinilla. Joukkue on voittanut viimeisestä 11 ottelustaan kymmenen varsinaisella peliajalla, mikä kertoo kaiken IFK:n iskukyvystä.

Kärppien pelissä on mielestäni huomattavissa pientä väsymystä, enkä usko joukkueen pystyvän nappaavan yhtä paljon pisteitä kuin IFK viimeisissä runkosarjaotteluissa.

EK: HIFK on ollut viime aikoina todella vakuuttava ja olisi melkoinen ihme, mikäli helsinkiläiset eivät nappaisi runkosarjan ykköstilaa. On hieman yllättävää, että 11 edellisen ottelun ainoa tappio tuli HPK:lle. HIFK:n peli ei häikäise ottelusta toiseen, mutta voittoja rapisee tasaisen varmasti. Kokoonpanosta löytyy laajuutta eikä joukkue ole yksittäisten pelaajien varassa.

Erityisesti TPS, Lukko ja KalPa kamppailevat kuudennesta sijasta. Minkä joukkueen uskot nappaavan viimeisen suoran pudotuspelipaikan?

TR: Tästä kolmikosta minulta löytyy eniten luottoa Palloseuraan. Joukkueen rosteri alkaa näyttää loistavalta, kun Eric Perrinkin palasi viimein kokoonpanoon. Tadas Kumeliauskas ja Jussi Makkonen ovat tuoneet TPS:lle lisää iskukykyä ja maalivahti Oskari Setänen on tuonut rauhallisuutta Palloseuran pakistoon. Joukkueelle sattuu liian usein niin sanottuja ”ohipelejä”, mutta kokenut ryhmä pystyy taatusti käsittelemään loppurunkosarjan paineet ja hoitamaan homman kotiin. Taktisesti TPS ei pärjää esimerkiksi Lukolle, mutta yksilöiden valossa Palloseura on parempi.

EK: TPS lähtee loppusuoralle ennakkosuosikkina ja varsinkin Eric Perrinin paluulla on valtava merkitys joukkueelle niin henkisesti kuin pelillisesti. Turkulaisten taso on ailahdellut otteluiden välillä paljon, mutta Perrinin myötä joukkue napannee kuudennen sijan. Lukko on kärsinyt kapeasta ringistä koko kauden ja Peter Tiivola on mainio lisä kokoonpanoon. Hänestä on kuitenkaan turha odottaa sateentekijää ja Lukko on edelleenkin pitkälti Ryan Zapolskin huipputorjuntojen varassa.

Myös SaiPa joutuu taistelemaan kynsin ja hampain paikasta kuuden joukossa. Lappeenrantalaisilla on viivan alle seitsemän pistettä eroa, mutta nykyvireen on muututtava. SaiPa on voittanut edellisestä neljästä ottelusta ainoastaan yhden. Kolmessa tappiopelissä joukkue viimeisteli ainoastaan yhden maalin. Petteri Nokelaisen paluuta tositoimiin odotetaankin Kaakossa kuin kuuta nousevaa.

Myös viimeisestä pudotuspelipaikasta käydään kovaa taistelua. Ottaako Sport himoitsemansa ensimmäisen pudotuspelipaikan? Uskotko Ilveksen mahdollisuuksiin?

TR: Vaasalaiset ovat näyttäneet parin viime viikon aikana olevansa hyvässä vedossa. Joukkue on parantanut kokoajan ja uusia vastuunkantajia on löytynyt. Esimerkiksi Henrik Koivisto ja Teddy Da Costa ovat nostaneet tasoaan roimasti syksystä, minkä vuoksi kotkapaidoilta on löytynyt selvästi enemmän tulivoimaa. Sportin pelityyli sopii kevään peleihin mainiosti: joukkue pelaa kovaa ja suoraviivaisesti ajaen armotta maalilla. Sport-hyökkäys on vahva ja nopea, minkä vuoksi vaasalaiset ovat vahvoja kulmissa, mikä korostuu aina keväisin, joten uskallan väittää pohjalaisten menevän pudotuspeleihin.

Ilves tuskin nousee taistoon enää mukaan, mutta KooKoolla ja Ässillä on sanansa sanottavanaan. Kaikki merkit viittaavat kuitenkin Sportin puolesta.

EK: Myös minä liputan Sportin puolesta. Tomek Valtosen miehistö osoitti luonteenlujuuttaan hakemalla komean voiton Porista elintärkeästä pelistä. Valtonen on saanut piiskattua joukkueeseen hurjan taisteluasenteen ja vaasalaisten kokoonpanosta on noussut uusia vastuunkantajia kevään myötä ja esimerkiksi Tero Koskiranta on ollut mainiossa iskussa viime aikoina.

KooKoo ja Ässät hengittävät sarjataulukossa aivan Sportin niskaan, mutta myös Ilves on noussut kisaan mukaan.Tamperelaiset ovat voittaneet edellisestä kuudesta ottelustaan peräti viisi, mutta nouseminen pudotuspeleihin vaatisi apuja muilta joukkueilta.

Kuka on mielestäsi ollut runkosarjan MVP?

TR: Pakko sanoa Tapparan Kristian Kuusela, joka on painanut 45 ottelussa 50 tehopistettä. Seinäjoen S-Kiekon kasvatti pelaa elämänsä kiekkoa, vaikka mittarissa alkaa olla pitkälti yli 30 vuotta. Huikea pelisilmä ja hyvä viimeistelytaito yhdistettynä luotettavaan kahden suunnan peliin on tappava kombinaatio. Tekee kokoajan asioita oikein eikä hänen kohdallaan voi puhua vain tehopisteistä, sillä kyseessä on hyvin kokonaisvaltainen paketti.

EK: Kuusela on erinomainen vaihtoehto ja mies saaneekin kauden jälkeen kosiskeluja KHL:n puolelta. Myös Zapolski on ollut Lukolle kaikki kaikessa. Amerikkalainen on pitänyt maalinsa puhtaana peräti yhdeksän kertaa ja hoitanut lähes yksin Lukolle monet pisteet.

Kristian Kuuselan kausi on ollut napakymppi. 45 ottelussa on syntynyt tehot 17+33. Kuva: AOP

Kristian Kuuselan kausi on ollut napakymppi. 45 ottelussa on syntynyt tehot 17+33. Kuva: AOP

Ketkä pelaajista ovat olleet isoimpia positiivisia yllätyksiä tällä kaudella?

TR: Listä on pitkä, mutta nimetään top3 satunnaisessa järjestyksessä: Sebastian Aho, Jere Karjalainen ja Juha Leimu. Kärppien Ahosta tuskin tarvitsee enää mitään sanoa, sillä miehen kehitysaskeleet ovat kaikkien tiedossa. Tapparan Karjalainen nousee ehdottomasti tälle listalle, sillä tämä entinen rivipelaaja 49 otteluun 16 maalia ja 31 tehopistettä. Nopea ja röyhkeä laituri ei ollut koskaan erityisen lupaava pelaaja, mutta kova työmäärä on nyt palkittu.

Lisäksi nostan esiin Liiga-puolustajien eliittiin kuuluvan Pelicansin Leimun. Miehen offensiiviset aseet ovat olleet tiedossa, mutta onhan hänen menonsa ollut huimaa: 43 ottelussa on syntynyt peräti 15 maalia, mikä on puolustajalta huikea suoritus.

EK: Tämä on ollut nuorien pelaajien kausi ja onkin ollut hienoa seurata monien suurelle yleisölle tuntemattomampien nimien marssia parrasvaloihin. Tonin mainitseman Jere Karjalaisen lisäksi yksi hieno esimerkki on Karjalaisen joukkuekavaeri Arttu Ilomäki, joka on tehnyt kuluvalla kaudella saman verran maaleja kuin neljällä edellisellä kaudella yhteensä. Tapparasta myös Patrik Laine on osoittanut olevansa jo valmis Liigaan, mistä olikin palkkiona kutsu maajoukkuepaitaan. Myös HIFK:n Robert Leino ansaitsee maininnan hienosta kaudesta.

Kokeneemmista nimistä Tuomas Vänttisen kausi on ollut napakymppi. Sentteri rikkoi 32-vuotiaana piste-ennätyksensä ja maaliennätys lähes tuplaantui.

Keneltä pelaajilta odotat tasonnousua pudotuspeleihin?

TR: Kokenut kärppätaituri Ivan Huml on pelannut heikon kauden ja odotan hänen nousevan tasolleen pudotuspeleissä. Parhaimmillaan pystyy ratkomaan pelejä henkilökohtaisilla suorituksillaan, mutta huonoimmillaan täysi turhake. Kokemus on useimmiten valttia tosipeleissä ja uskon hänen nousevan vielä tärkeäksi pelaajaksi oululaisryhmässä.

EK: Viisi vuotta sitten HPK:n paidassa 26 maalia takoneen Juuso Puustisen kausi on ollut nihkeä, sillä täysosumia on syntynyt vain 11. Laiturin kauteen onkin mahtunut pari todella pitkää maalitonta putkea, mutta potentiaalia on paljon parempaakin. Kuopiolaislähtöisellä hyökkääjällä onkin pudotuspeleissä loistava sauma saada kaudesta paljon positiivisempi.

Liigan siirtoraja umpeutuu tänä iltana. Vieläkö jokin seura tarvitsee uutta pelimiestä?

TR: Monellakin seuralla on tarvetta, mutta uskon etenkin Kärppien havittelevan viimeiseen asti maalivahtia. Joukkue tarvitsisi kokeen sotaratsun kaitsemaan nuorta Sami Aittokalliota, vaikka Sami Rajaniemi onkin hyvä maalivahti. Ongelmana on kuitenkin se, ettei tällaista maalivahtia taida olla enää tarjolla.

Myös JYP katsonee kortit loppuun asti. Joukkueeseen kelpaisi taatusti yksi tehokas hyökkääjä, joka voisi olla esimerkiksi HPK:n Vojtech Polak. Vaikka tshekkilaituri ei ole ollut tällä kaudella parhaimmillaan, voisi hän iskeä oikeissa olosuhteissa vielä kovia tehoja pöytään. Kerhossa kun ei moni pelaaja pysty loistamaan.

EK: Tappara tavoittelee hopean kirkastamista, mutta suurin kysymys löytyy tolppien välistä. Juhani Jasun ja Tuukka Mäntylän hankinnoilla vahvistettiin jo entuudestaan vahvaa rosteria. Tosipelien lähestyessä tamperelaisten maalivahtitilanne onkin kaikkea muuta kuin selkeä. Juha Metsolan hankinta ei onnistunut, joten on mielenkiintoista nähdä tuleeko maanantain aikana vielä joku kokenut maalivahti.

SaiPa on tuskaillut viime aikoina maalinteon kanssa. Elmeri Kaksonen palasi Tapparasta, mutta hän ei ratkaise maalinteko-ongelmia. Mikäli Petteri Nokelaisen paluu ei ole lähellä, niin odottaisin SaiPan vahvistavan vielä hyökkäyspäätä.

Liigan ratkaisupelit näkyvät totutusti Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu -palvelussa

Kansikuva: AOP