TOP 10: Liigan läpimurtopelaajat

Liigassa lähestytään kovaa vauhtia runkosarjan puoliväliä. Monet pelaajat ovat alkukauden aikana ylittäneet odotuksia ja nousseet parrasvaloihin. Vähemmän yllättäen valtaosa läpimurtopelaajista edustaa nuorempaa kaartia.

10. Valentin Claireux, Lukko

Lukon syyskausi on ollut haasteellinen, mutta Valentin Claireux on ollut joukkueen harvoja valopilkkuja. Ranskalainen pelasi kaksi edellistä kautta varsin vaatimattomilla tehoilla, kun 78 Mestis-otteluun syntyi 34 pistettä. Hyppy Liigaan ei kuitenkaan ole ollut liian suuri, sillä Claireux on saalistanut 24 ottelussa pisteet 4+5. 25-vuotiaan hyökkääjän tehotilastokin on vain kaksi astetta pakkasen puolella, mikä on Lukon kolmanneksi paras lukema.

9. Oskari Setänen, TPS

TPS teki tietoisen riskin, kun joukkue lähti kauteen Oskari Setäsellä ja Aleksandar Georgievillä. Duo on kuitenkin toiminut erinomaisesti ja Setänen on ottanut ison askeleen viime vuosiin verrattuna kantaen ykköstorjujan viittaa. 22-vuotias torjuja on hakenut paikkaansa, sillä viime kaudellakin Setänen torjui peräti viidessä eri joukkueessa. Nyt koti on löytynyt Turusta ja jälki on ollut erinomaista. Setänen on päästänyt keskimäärin alle kaksi maalia ottelua kohden ja ollut iso tekijä turkulaisten erinomaisessa alkukaudessa.

8. Jere Seppälä, Ässät

Jere Seppälä on ollut kuluvalla kaudella porilaisten parhaita puolustajia. Pienikokoinen puolustaja on kiekkoili kolme edellistä kautta Bluesissa, mutta pelaaminen oli ajoittain pelkkää selviytymistä. Tällä kaudella 23-vuotias Seppälä on saanut paljon vastuuta ja täysin ansaitusti. Seppälä on ollut joukkueensa tehokkain puolustaja ja tehotilastokin on loistavasti kymmenen astetta pykälää puolella. 23 ottelussa on syntynyt pisteet 5+5, mikä on saman verran kuin toistaiseksi parhaalla kaudella (viime vuonna) 50 ottelussa.

7. Iikka Kangasniemi, Pelicans

Iikka Kangasniemi on ollut syyskauden komeettoja, vaikkakin ikävät loukkaantumiset ovat hieman jarruttaneet menoa. Taiturimainen laituri muodostaa erinomaisen duon Miska Siikosen kanssa ja kaksikko on ajoittain suorastaan leikitellyt vastustajilla. Kangasniemi on rikkonut jo aikoja sitten edellisen piste-ennätyksensä ja 21-vuotias hyökkääjä on nakuttanut 14 ottelussa pisteet 6+11. Varsinkin ennen loukkaantumisia Kangasniemi oli täysin pysäyttämätön.

6. Matias Myttynen, KalPa

Matias Myttysen kaksi edellistä kautta sujui Kazakstanissa sekä Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, ja pelipaikka KalPasta aukesikin vasta try outin jälkeen. 26-vuotias hyökkääjä on pelannut kuitenkin loistavan syyskauden ja Myttynen on KalPan toiseksi paras pistemies. 21 ottelussa on syntynyt pisteet 6+13, mikä on jo saman verran kuin toistaiseksi parhaalla kaudellaan kuusi vuotta sitten. Kuopiossa tuskin osattiin edes unelmoida, miten loistavaksi vahvistukseksi Myttynen osoittautuu.

5. Miro Heiskanen, HIFK

Miro Heiskanen on ikäluokkansa suurimpia lupauksia ja potentiaali oli kaikkien tiedossa. Puolustaja on kuitenkin pelannut ensimmäisellä hämmentävän kypsästi ollessaan HIFK:n paras puolustaja syyskaudella. 17-vuoden ikä ei näy kaukalossa lainkaan, vaan Heiskanen pelaa kuin vanha tekijä. Vastuuta on tullut paljon, sillä nuorukaisen peliaika on HIFK:sta kolmanneksi eniten ja tehotilastokin kuusi astetta plussan puolella. Lisäksi Heiskanen on ollut puolustajista tehokkain ja ottanut vain kaksi jäähyminuuttia.

4. Miska Siikonen, Pelicans

Miska Siikonen pääsi jo kahdella edellisellä kaudella maistelemaan Liigan vauhtia, mutta vastuu jäi pieneksi. Tällä kaudella meno on kuitenkin ollut vakuuttavaa ja Siikonen on ollut joukkueensa parhaimpia hyökkääjiä. Kookas 20-vuotias hyökkääjä nakutti kovia pisteitä juniorina, mutta on pystynyt tällä kaudella siirtämään saman juonikkuuden pääsarjatasollekin. Vuosi sitten nuorten maailmanmestaruutta voittamassa olleen hyökkääjän tehotilastokin näyttää komeaa +11 lukemaa. Pisteitä 22 ottelussa on syntynyt yhteensä 5+10.

3. Emil Larmi, HPK

Emil Larmi pelasi viime vuonna Peliitoissa ja Pelicansin A-nuorissa. Hyppy Liigaan on kuitenkin onnistunut erinomaisesti, sillä 20-vuotias maalivahti valtasi ykköstorjujan paikan ennakkoluulottomilla otteillaan. Larmi on pelannut Liigan maalivahdeista toiseksi eniten ja ollut iso tekijä HPK:n mainiossa syyskaudessa. Larmi ei ole iso maalivahdiksi, mutta paikkaa tätä hurjalla atleettisuudella.

2. Jasper Lindsten, TPS

Jasper Lindsten on turkulaisten erinomaisen syyskauden ruumiillistuma. 22-vuotias hyökkääjä teki viime kaudella tuhoisaa jälkeä TUTOssa ja tänä syksynä jälki on ollut hurjaa Liigassakin. Lindsten pääsi edellisellä neljällä kaudella haistelemaan pääsarjan vauhtia, mutta vastuu jäi pieneksi. Nyt vastuuta on tullut tasaisesti, mikä näkyy tulostaulullakin. 24 ottelussa tehopisteitä on kertynyt 16 ja tehotilasto on huikeasti 17 astetta plussan puolella, mikä on samalla Liigan paras lukema. Vastustaja on tehnyt tasakentällisin vain viisi maalia Lindstenin ollessa kentällä.

1. Simon Suoranta, Ässät

Simon Suoranta yritti Kärpissä läpimurtoa viiden kauden ajan, mutta rooli jäi aina pieneksi. Maisemanvaihto Poriin on tehnyt tehtävänsä ja laituri on ollut Ässien avainpelaajia syyskaudella. Suoranta on Ässien paras maalintekijä ja pistemies, kun 23 ottelussa on syntynyt tehot 9+7. Aiempi piste-ennätys Kärppien paidasta on mennyt uusiksi jo aikapäiviä sitten. Osumista kaikki ovat syntyneet tasakentällisin, mikä tekee Suorannasta Liigan eniten tasakentällisittäin maaleja tehneen pelaajan. 24-vuotias laituri on kookas pelaaja sekä erinomainen luistelija, minkä lisäksi Suoranta omaa mainion laukauksen. Yhdistelmä on petollisen hyvä, kuten alkukausi on osoittanut.

Liiga jatkuu tällä viikolla 22 ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilla sekä Ruutu+ -palvelusta

Kansikuva: All Over Press