TOP 10: Liigan läpimurtopelaajat

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

KHL-kausi käynnissä: Nappaa 10€ ilmaisrahaa helposti talteen!

Faneille.comin Liiga-ennakkojen TOP 10 -juttusarjan seuraavassa osiossa tarkastellaan alkavan kauden todennäköisimpiä läpimurtopelaajia. Listaukseen on valittu pelaajia, jotka eivät ole vielä urallaan murtautuneet huippusarjoissa joukkueidensa kärkikenttien pelaajiksi.

10. Lauri Pajuniemi, TPS

18-vuotias laituri otti viime kaudella hieman yllättäen pelipaikan TPS:stä, ja nuorukaisen hyvä kausi palkittiinkin kesällä, kun New York Rangers varasi Pajuniemen NHL Draftin viidennellä kierroksella. Kehitys on jatkunut, ja Pajuniemi on mennyt kesän aikana selvästi eteenpäin, ja hän on nyt valmis suurempaan rooliin. Pajuniemen liike, asenne, hyökkäyspään vaistot sekä maalintekotaito ovat hyvää luokkaa, ja hänellä on mahdollisuus takoa tällä kaudella jo 30 tehopisteen sesonki. Palloseuran laituritilanne on hyvä, joten Pajuniemen läpimurtoa voi hidastaa liian tasokas kilpailutilanne, mutta siitäkin huolimatta mies voinee tehdä hyvää tulosta. Hänen kautensa alkaa pienessä roolissa, mutta ei olisi ihme, jos TPS-nuorukainen kellottaisi jo kevätkaudella 15 minuutin peliaikoja.

9. Otto Leskinen, KalPa

21-vuotiaalla puolustajalla on allaan kaksi lähes täyttä Liiga-kautta, joten kokemusta alkaa olla mukavasti taskussa. Nyt Leskinen on saamassa aiempaa isomman roolin, ja miehellä onkin kaikki eväät täyttää hänelle asetetut saappaat. Leskinen on hyvin liikkuva, hyvin peliä lukeva ja kiekollisesti lahjakas puolustaja, joka ei ota ikinä taka-askelia. Leskisellä on kaikki potentiaali olla kuopiolaisten kärkipuolustajia ja onnistua myös haalimaan mukavasti tehopisteitä.

8. Linus Nyman, Lukko

Taitava hyökkääjä on aloittamassa vasta uransa ensimmäistä Liiga-kautta, mutta häneltä voidaan odottaa saman tien isoja tekoja. 19-vuotias Nyman on taitava pelimies, joka osaa rakennella maalintekotontteja ketjukavereilleen. Hän on myös nopea ja ikäisekseen melko valmis fyysisesti, joten kaikki edellytykset ovat olemassa. Hänelle annetaan myös mahdollisuus ottaa iso rooli, ja sen Nyman ottanee. Nyman on pelannut kaksi viime kautta juniorikiekkoa Kanadassa OHL:ssä, jossa miehen teot ovat olleet vakuuttavia. Viime kaudella hän latoi 67 ottelussa upeat 85 tehopistettä.

7. Aleksi Salonen, Jukurit

Salosella on ikää 25 vuotta, ja hän on jo pelannut Liigassa hyvällä tasolla parin kauden ajan. Siitäkin huolimatta lopullinen läpimurto on vielä tekemättä, mutta se tapahtunee tällä kaudella. Toisin kuin Tapparassa, tulee Salonen olemaan Jukureissa kärkipuolustajia, joka pelaa säännöllisesti ylivoimaa. Näin ollen miehelle voi helposti povata uran parasta kautta. Se tarkoittaa piste-ennätyksen lisäksi kokonaisvaltaista kehitystä, ja Salonen tuleekin olemaan tärkeä palanen myös omassa päässä.

6. Severi Lahtinen, Pelicans

Pelicansin harjoituskauden parhaimpia hyökkääjiä on ollut Severi Lahtinen, 19, joka jatkanee tehoiluaan myös tosipelien alkaessa. Lahtinen on fyysisesti valmis, hän on nopea, taitava ja lahjakas maalintekijä, jolta ei puutu itseluottamusta. Hän esitti jo viime kaudella hyviä otteita Liigassa, jossa tilille kertyi 16 ottelua. Viime kausi kului lähinnä Mestiksessä, jonka hän pelasi niin sanotusti läpi, kun Lahtinen takoi 32 ottelussa 37 tehopistettä. Lahtinen on alkavalla kaudella Pelicansin hyökkäyksen kärkinimiä, ja miehen ensimmäiseltä kokonaiselta Liiga-kaudelta voi odottaa 30 tehopisteen rajapyykin ylittämistä.

5. Kaapo Kakko, TPS

Suomi-kiekon suurimpiin lupauksiin kuuluva 17-vuotias Kaapo Kakko on pelannut vasta kuusi Liiga-ottelua, mutta läpimurto lienee edessä jo nyt. Harjoituskauden perusteella hän saa saman tien ison roolin, sillä nuorukainen on saanut pelata Ilari Filppulan rinnalla. Siinä tulee väkisinkin kerättyä tehopisteitä. Tärkeintä on kuitenkin se, että Kakko on valmis kyseiseen rooliin: hän on monipuolinen pelaaja, jolla on erinomainen pelisilmä, nopeat kädet ja tarpeeksi hyvä liike. Kaiken lisäksi mies on fyysisesti lahjakas, ja hän myös osaa käyttää 186-senttistä kroppaansa hyväkseen, joten läpimurto Liigaan on enää henkisestä kantista kiinni. Sekin puoli pitäisi olla kunnossa.

4. Oliwer Kaski, Pelicans

Puolustaja Oliwer Kaski sai mukavasti peliaikaa HIFK:ssa, jossa hän pelasi vajaat kaksi kautta, mutta todellista läpimurtoa ei vielä nähty. Nyt se kuitenkin nähdään: 23-vuotias Kaski on isokokoinen, hyvin liikkuva, ja taitava puolustaja, jolla on erinomaiset kiekolliset kyvyt. Hän tulee olemaan Pelicansin takalinjojen johtopelaajia, joka kerää illasta toiseen isoja minuutteja. Tämän vuoksi mieheltä sopiikin odottaa huippukautta. Miehen kehitys on jatkunut kesällä, ja harjoituskausi onkin näyttänyt hänen kykynsä. Kaski on ollut harjoituskaudella joukkueensa tehokkain pelaaja iskiessään 10 ottelussa kahdeksan tehopistettä.

3. Aleksi Heponiemi, Kärpät

Kanadasta juniorisarja WHL:stä Ouluun saapunut Aleksi Heponiemi, 19, aloittaa uransa ensimmäisen kauden miesten sarjoissa, mutta häneltä voidaan odottaa saman tien kovia pistemääriä. Viime kaudella hyökkääjä latoi WHL:ssä 57 ottelussa käsittämättömät 118 tehopistettä, mikä kertoo hänen kyvyistään kaiken. Heponiemi on pelinrakentelija, joka lukee ketjukavereitaan, vastustajia ja kiekkoa kuin avointa kirjaa. Kaiken lisäksi miehellä pysyy kiekko aina matkassa. Tällaisilla hyökkäyspään taidoilla tullaan tekemään huipputulosta Liigassa. Heponiemi ei ole iso tai järin fyysinen, eikä hänen kokonaisvaltainen pelinsä ole lähelläkään valmista, mutta se ei tällä hetkellä juuri paina.

2. Rasmus Kupari, Kärpät

Kesällä ykköskierroksella NHL:ään varattu Rasmus Kupari nappasi viime kaudella paikan Kärppien Liiga-miehistöstä, mutta murtautuminen isoon rooliin ei ollut vielä mahdollista. Nyt on kuitenkin sen aika, ja harjoituskausi onkin näyttänyt, että huippulahjakas hyökkääjä on valmis vastaamaan huutoon. Kuparin pelissä ei ole isoja heikkoja kohtia, ja hän tulee lähes sataprosenttisella varmuudella pelaamaan huippukauden. Kyse on enää siitä, painaako mies runkosarjassa lähemmäksi 30 tehopistettä vai 40 tehopistettä. Kumpikin tarkoittaisi läpimurtokautta.

1. Anttoni Honka, JYP

17-vuotias Anttoni Honka on huippulahjakas puolustaja, jolla riittää vielä tekemistä puolustuspään pelin kanssa miesten tasolla. Fakta on kuitenkin se, että Honka on hyökkäyspäässä JYPin johtava pakki, joten hän tulee saamaan runsaasti vastuuta etenkin ylivoimalla. Ja kun Hongan kaltainen puolustaja saa pelata runsaasti ylivoimaa laadukkaiden ketjukaverien kanssa, tulee tulos olemaan kovaa luokkaa. Hongan kiekolliset taidot sekä liikkuvuus ovat kaunista katseltavaa, ja löytyy mieheltä myös tulinen laukauskin. Jo viime kaudella saatiin viitteitä tulevasta, kun hän saalisti 20 Liiga-ottelussa yhdeksän tehopistettä. Samanlaista pistetahtia voidaan odottaa nytkin.

Kansikuva: All Over Press