TOP 10: Liigan parhaat laitahyökkääjät

Faneille.com LogoFaneille.com – Hieman erilainen urheilumedia

Faneille.comin seuraavassa TOP 10 -jutussa paneudutaan Liigan parhaisiin laitahyökkääjiin. Valinnoissa on painotettu hyökkäyspään taitojen lisäksi pelaajien kokonaisvaltaisuutta.

10. Joonas Rask, HIFK

Joonas Rask ei ole vielä pelannut HIFK-urallaan kertaakaan yli 50 ottelun runkosarjaa loukkaantumisten takia, miksi hänen lopullinen läpimurtonsa Liigan eliittiin on jäänyt tekemättä. Rask on kuitenkin yksi sarjan parhaimmista laitureista, ja jos hän saisi viimeinkin pelata koko kauden terveenä, tulisi hän olemaan kauden päätteeksi korkealla pistepörssissä. Rask on nopea ja työteliäs laituri, jolta löytyy myös iso määrä taitoa. Hänet voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa, mikä tekee miehestä elintärkeän palasen IFK:lle. Rask on myös tunnetusti kovien pelien mies, ja hän onkin aina parhaimmillaan pudotuspeleissä, miksi hän nouseekin listallamme 10. sijalle.

9. Eemeli Suomi, Ilves

Ilveksen nuori kapteeni täyttää joulukuussa vasta 23 vuotta, mutta hän kuuluu nuoresta iästään huolimatta sarjan parhaimpien laitahyökkääjien joukkoon. Suomi takoi viime kaudella 17 maalia ja 40 tehopistettä, mikä oli huima suoritus, kun miehen aiempi yhden kauden piste-ennätys oli 14 tehopistettä. Taitavan laiturin otteet huomioitiin myös Leijonissa, sillä Ilves-tähti pääsi tekemään keväällä A-maajoukkuedebyyttinsä. Suomi on hyvä kiekonkäsittelijä, joka lukee peliä loistavasti ja rakentelee jatkuvasti paikkoja ketjukavereilleen. Hän osaa myös tehdä maaleja, joten tupsukorvien kapteeni on äärimmäisen vaarallinen pelaaja hyökkäyspäässä. Hän on Ilveksen tärkein hyökkääjä, ja mieheltä voidaan odottaa todellista huippukautta.

8. Erik Thorell, HIFK

Listan kahdeksanneksi ja IFK:n parhaimmaksi laituriksi voidaan nostaa ruotsalainen Erik Thorell, joka on pelannut Liigassa 44:n ja 46:n tehopisteen kaudet. 26-vuotias pelaaja on osoittanut olevansa valmis työntekoon, miksi hän on pystynyt ottamaan vuosittain kehitysaskeleita, ja samaa voidaan odottaa nytkin. Tämä tarkoittaa sitä, että Thorell voi olla sarjan tehokkaimpia pelaajia. Thorell on nopea laitahyökkääjä, joka tekee visusti töitä myös puolustussuuntaan päin. Thorellin vahvuudet ovat kuitenkin hyökkäyspäässä, jossa hän osaa rakennella peliä, mutta tehdä myös maaleja. Thorell on ennen kaikkea monipuolinen pelaaja.

7. Jani Tuppurainen, JYP

Tuppurainen iski viime kaudella 21 maalia ja 54 tehopistettä ollen koko sarjan toiseksi tehokkain laitahyökkääjä. Vaikka miehellä on ikää jo 38 vuotta, on hän edelleen erittäin laadukas pelaaja Liiga-jäille. Tuppuraisen tehot saattavat laskea, mutta kovia tehoja voidaan nytkin odotella. Tuppurainen on myös erittäin tärkeä pelaaja kiekottomana, sillä mies painaa duunia vaihdosta toiseen, ja hän onkin erinomainen kahden suunnan pelaaja. Tuppurainen on myös vahvoilla kaksinkamppailuissa, joista hän poistuu useimmiten voittajana, joten JYP-konkari kuuluu vielä tälle listalle.

6. Antti Erkinjuntti, Tappara

32-vuotias Erkinjuntti on löytänyt ammattilaisuuden salat vasta viime vuosien aikana, miksi miehen lopullinen murtautuminen tähtipelaajien joukkoon otti aikaa. Hän on ollut pari viime vuotta erinomaisessa kunnossa, ja tältä taiturilta voidaan isoja tekoja myös tulevalla kaudella. Erkinjuntti jätti Liiga-jäät kaudella 2016-17 tehtyään Pelicansissa upeat 41 tehopistettä 46 ottelussa. Viime kaudella hän pelasi Sveitsin NLA:ssa saalistaen 35 ottelussa 29 tehopistettä. Tällä kaudella mies saa ison ruudun Tapparasta, jossa vierelle löytyy laadukkaita pelimiehiä, joten Erkinjuntin tehoilu on pomminvarma juttu. Hän on tänä päivänä myös tärkeä lisä kiekottomana, sillä Erkinjuntti osaa riistää kiekkoa ja pelata oikeaoppisesti omalla alueella sijoittumalla oikein.

5. Lauri Korpikoski, TPS

Meriittien perusteella Korpikosken voisi nostaa listan ensimmäiseksi, sillä hänen tililtään löytyy yli 600 NHL-ottelua. Miehen nykykunto on kuitenkin arvoitus, sillä ”Korpedolla” on ollut monia terveyshuolia. Viimeisten uutisten mukaan Korpikoskella epäillään olevan sydänlihastulehdus, mikä pitää hänet sivussa useampia viikkoja. Vaikka mies ei olisikaan aivan huippuvedossaan alkavalla kaudella, on hän silti sarjan parhaimpia laitureita. Korpikoski on nopeana ja työteliäänä hyökkääjänä arvokas pelaaja, mutta Liigassa hän on myös huippulaadukas hyökkäyspään pelaaja, sillä Korpikoski osaa luoda paikkoja, voittaa kaksinkamppailuja, raivata ketjukavereilleen tilaa ja tehdä maaleja.

4. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälän viime kausi sveitsiläisessä suurseurassa SC Bernissä oli pisteiden valossa vaikea, kun hän saalisti 32 ottelussa vain yhdeksän tehopistettä. Pisteistä ei kuitenkaan kannata vetää sen suurempia johtopäätöksiä, sillä miehen rooli tulee olemaan Oulussa tyystin erilainen. Pyörälä on kärppähyökkäyksen suurimpia johtajia, ja mies tulee saamaan runsaasti peliaikaa. Sen myötä mieheltä sopii odotella tehojakin. Hän on aina ollut laadukas kahden suunnan pelaaja, jolta on hankala löytää heikkouksia, mutta Pyörälän kohdalla on aina välillä unohdettu miehen hyökkäyspään taidot. Ne ovat huippuluokkaa. Esimerkiksi kaudella 2016-17 Pyörälä iski Liigassa 26 maalia ja 55 tehopistettä. Tällaista tykitystä voidaan odottaa nytkin, vaikka ikää on jo mittarissa 37 vuotta.

3. Sakari Salminen, Ässät

30-vuotiaan Salmisen ura on ollut viime vuodet laskussa, miksi hän päätti palata talvella Poriin. Vaikka Salminen ei näyttänyt vielä parastaan, iski hän silti ässäpaidassa 15 ottelussa tehot 7+9=16. Mihin Salminen yltääkään, kun hän löytää huippuvireensä? Parhaimmillaan Salminen on iskenyt KHL:ssä lähes 50 tehopisteen kauden, ja äärimmäisen taidokas laituri onkin päässyt edustamaan Suomea niin olympia- kuin MM-jäillä. Salmisen potentiaali on niin korkealla, että hän voi pitää vastustajia täysin pilkkanaan ja iskeä pöytään ällistyttävät tehot. Kysymys on enää siitä, löytääkö mies enää koskaan parasta tasoaan? Jos ei, on hän huononakin päivänä huipputason pelaaja Liiga-jäille.

2. Kristian Kuusela, Tappara

Tappara-kapteeni on ollut käytännössä viimeiset kuusi vuotta Liigan parhaimpia pelaajia, ja miehen saavutukset eivät ole jääneet vain hyviin hyökkäyspään otteisiin. Kuuselasta on tullut iän myötä erittäin kypsä pelaaja, joka pelaa monipuolisesti ja jonka voi heittää jäälle tilanteessa kuin tilanteessa. Kaiken lisäksi mies on todellinen johtaja, ja hän osaa olla parhaimmillaan pelien koventuessa. Hän onkin johdattanut Tapparan kahdesti Suomen mestaruuteen.

1. Ville Leskinen, Kärpät

Viime kausi oli Leskisen todellinen läpimurtokausi, kun hän iski 49 ottelussa tehot 23+22=45 ollen tärkeä osa Kärppien Suomen mestariryhmää. Leskinen on vasta 24-vuotias, joten häneltä ei ole vielä nähty parasta. Olikin pieni ihme, ettei Leskinen jättänyt Kärppiä, sillä miehen perässä oli seuroja aina NHL:ää myöten. Ainakin Colorado Avalanchen tiedettiin olleen kiinnostunut hyökkääjästä. Vuoden päästä tähän aikaan Leskinen valmistautuukin kauteen jossain muualla kuin Oulussa, sillä hänelle on helppo povata huippukautta. Räjähtävä ja taitava laituri on todellinen hyökkäyspään tähti, ja hän tulee terveenä ollessaan olemaan Liigan pistepörssin kärkinimiä. Leskinen nousee listalla ykköseksi, sillä hän on myös suoritusvarma pelaaja, jonka taso ei juuri heittele.

Kansikuva: All Over Press