Kommentti: Liigan heittopusseiksi povatut kauppiaat eivät alistuneet kohtaloihinsa – tilalle tuli tuplasti asennetta

Unibetilta uudelle asiakkaalle 110 € starttipaketti

Liigassa nähtiin tälläkin kaudella perinteisiä tyhjennysmyyntejä, kun SaiPa ja KooKoo kauppasivat avainpelaajia paikatakseen heikkojen kausien aiheuttamia taloudellisia kuoppia. Eikä tässä ole mitään väärää seurojen osalta. Vaaraa putoamiselle ei ole ja kyse on loppupeleissä vain bisneksestä. Yhden heikomman kauden olisi turha antaa vaikuttaa liian negatiivisesti tulevien kausien joukkueiden rakentamiseen.

Pelkona oli tietysti, että joukkueet toimivat helppoina pistepusseina vastustajille runkosarjan loppusuoran ajan. Tästä ei ole kuitenkaan näkynyt toistaiseksi mitään viitteitä, vaan tyhjennysmyynnit ovat näyttäneet parhaita puoliaan.

Siirtorajan umpeutumisen jälkeen SaiPa sai Kärpiltä täystyrmäyksen ja kaikki vaikutti menevän käsikirjoituksen mukaan, kun oululaiset takoivat kuudessa minuutissa kolme maalia SaiPan verkkoon. SaiPa kuitenkin ryhdistäytyi, ja seuraavissa 11 erässä lappeenrantalaisille on tehty vain kolme maalia. Kärpille kärsityn tappion jälkeen SaiPa kuittasi voitot pudotuspelipaikoista taistelevista Jukureista ja Sportista sekä venytti kamppailun Tapparaa vastaan maalittomassa tilanteessa aina voittomaalikilpailuun asti. Myös KooKoo on esiintynyt positiivisesti. Joukkue nappasi voitot Sportista ja Kärpistä sekä hävisi tiistaina saappaat jalassa vieraskaukalossa HIFK:lle maalein 2-3. Kouvolalaisilla on jopa pienet mahdollisuudet pudotuspeleihin, kun viivan yläpuolelle on viisi pistettä matkaa.

KooKoon ja varsinkin SaiPan otteluissa on näkynyt pitkästä aikaa asennetta. Edelliset ottelut ovat kuuluneet ehdottomasti joukkueiden kauden parhaimmistoon. Kalliiden avainpelaajien poistuminen on näkynyt aina ajoittain pienenä taitovajeena, mutta yritystä ja asennetta on tullut tilalle senkin edestä.

Entäpä jos tilalla surffailisi kalliita tähtipelaajia taskussaan sopimuspaperit muualle ensi kaudeksi? Selkä saattaisi suoristua astetta helpommin. Nyt joukkueiden riveissä viilettää liuta pelaajia, jotka eivät muuten näin kovia pelejä pääsisi pelaamaan. Se näkyy myös otteissa: jokaisesta kiekosta taistellaan aivan viimeiseen asti eikä mustelmia pelätä.

Esimerkiksi tiistaina hallitsevaa mestaria vastaan SaiPalla oli kokoonpanossa 18 kenttäpelaajaa, joista peräti 11 oli korkeintaan 22-vuotiaita. Heistä peräti yhdeksän pelasi yli 12 minuuttia, joten nimet eivät olleet kokoonpanossa vain koristeena. Esimerkiksi Janne Kettunen on tehnyt viime vuodet hiljaista murtautumista kohti Liigaa, mutta vastuu on toistaiseksi jäänyt jämäminuuttien tasolle ja pelejä on kertynyt lähinnä Mestiksessä. Jukureita ja Tapparaa vastaan nuorukainen sai peliaikaa yhteensä yli 47 minuuttia, mikä on ehdottomasti loistava sijoitus tulevaisuutta ajatellen.

Myös esimerkiksi Jussi Markkasen päästäminen loppukaudeksi Sveitsiin vaikutti isolta riskiltä. Frans Tuohimaa on kuitenkin osoittanut epäilykset vääriksi ja torjunut loistavalla tasolla edelliset ottelut. Sport, Jukurit ja Tappara saivat yhteensä vain kertaalleen 25-vuotiaan maalivahdin taakse. Tuohimaa vastaavasti pysäytti näissä otteluissa 104 laukausta.

Tyhjennysmyynnit ovat näyttäneet tällä kaudella parhaita puoliaan. Tähtipelaajat pääsivät hakemaan vielä loppukaudeksi menestystä, kun taas nuoret pelaajat saivat näytönpaikkoja, joista voisivat muuten vain unelmoida. Toki runkosarjan lopusta tekisi vielä pykälän verran mielenkiintoisemman, mikäli SaiPa ja KooKoo kamppailisivat vielä putoamista vastaan.

Liiga jatkuu torstaina viiden ottelun voimin ja taistelu pudotuspelipaikoista käy kuumimmillaan. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta sekä Ruutu+ -palvelustaKattavan kerroinvalikoiman Liigaan löydät Unibetiltä.

Kansikuva: All Over Press