TOP 10: Liigan parhaat laiturit

Faneille.com listaa ennen Liiga-kautta parhaimpia pelaajia eri kategorioissa ja nyt vuoroon astuvat sarjan parhaat laiturit. Mukaan mahtui uusia hankintoja, paluumuuttajia kuin myös vanhempiakin pelimiehiä.

10. Jesse Saarinen, Kärpät

HPK:ssa sujuneen nappikauden jälkeen Jesse Saarinen suuntasi KHL:ään Medvescak Zagrebin riveihin, kunnes palasi alkavaksi kaudeksi Kärppiin. Rajusti uudistuneessa oululaisjoukkueessa on vastuuta tarjolla ja Saariselta odotetaankin paljon pisteitä. Vauhdista elävä laituri on tikissä ollessaan Liigan eliittiä. On mielenkiintoista nähdä, miten Saarinen soveltuu vaativan Kai Suikkasen alaisuuteen.

9. Charles Bertrand, Ässät

Jo seitsemän kautta Suomessa kiekkoillut Charles Bertrand on tehnyt parissa kaudessa nopean nousun Liigan huipulle. Kahtena edellisenä kautena Sportissa tuli paljon vastuuta, ja ranskalainen kiitti luottamuksesta 35 maalilla. Laituri siirtyi hieman yllättäen kesällä Ässiin, mutta tiedossa on jälleen paljon vastuuta. Kokonaisvaltainen hyökkääjä tekee kaukalossa paljon töitä, mikä näkyy useimmiten tulostaulullakin.

8. John McFarland, SaiPa

Viime kaudella kolme ottelua Florida Panthersin riveissä pelannut John McFarlandin taival Euroopassa on alkanut väkevästi. Kanadalainen viimeisteli neljässä CHL-ottelussa peräti viisi maalia ja oli ehdottomasti keltamustien parhaimmistoa harjoituskaudella. McFarlandin kädet ja jalat käyvät nopeasti, minkä lisäksi röyhkeä laituri haistaa maalipaikat hyvin. Kanadalainen voi olla kauden päättyessä yllättävänkin korkealla maalipörssissä.

7. Toni Koivisto, Lukko

Parin vaisumman ulkomailla vietetyn kauden jälkeen Toni Koivisto on noussut Lukossa jälleen liigapelureiden eliittiin. Kolme kautta Raumalla ovat tuottaneet yhteensä 47 maalia sekä 59 syöttöpistettä, ja mainiot otteet palkittiinkin jälleen kutsulla maajoukkueen mukaan. 33-vuotias Koivisto on Liigan nopeimpia luistelijoita, ellei jopa se kaikista nopein.

6. Jani Tuppurainen, JYP

Jani Tuppurainen on pelannut yhden kauden KHL-visiittiä lukuun ottamatta jo kymmenisen vuotta erinomaisella tasolla Liigassa. 36-vuotias laituri on osoittanut iän olevan vain numero, sillä vauhti ei ole hidastunut vielä lainkaan. Tekee edelleen hurjan määrän töitä illasta toiseen eikä omaa juurikaan heikkouksia. Tuppurainen on juuri sellainen pelaaja, jonka kaikki haluaisivat omaan joukkueeseensa.

5. Jukka Peltola, Tappara

Jo yli 450 ottelua Tapparan paidassa pelannut Jukka Peltola onnistui nousemaan viime kaudella uudelle tasolle. Joukkueen kapteeni tekee kentällä valtavasti töitä ja johtaa esimerkillään, mutta kova raataminen realisoitui viime kaudella myös pistesarakkeen puolella. 59 ottelussa syntyi tehot 17+22, mikä lähes tuplasi miehen aiemman maaliennätyksen. 29-vuotias laituri on elämänsä kunnossa ja alkavalla kaudella on jälleen paljon tulosvastuuta tiedossa, kun Tapparan hyökkäyksestä ovat poistuneet muun muassa Patrik Laine sekä Kristian Kuusela.

4. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälä on Lasse Kukkosen ohella Kärppien viime kauden 14 parhaasta pistemiehestä ainoa, joka jatkaa joukkueessa. Tulevalla kaudella Pyörälän rooli on aiempaakin merkittävämpi. Neljännen peräkkäisen kautensa kasvattajaseurassaan aloittava laituri on kokonaisvaltainen ja tasaisen varma pelaaja, jonka voi heittää kaukaloon missä vaiheessa tahansa. Pyörälä on myös usein pystynyt laittamaan pudotuspeleissä vielä isompaa vaihdetta silmään.

3. Tomi Kallio, TPS

15 vuoden jälkeen Suomeen palannut Tomi Kallio osoitti olevansa edelleen kova pelimies. Jalat ei käy ehkä enää ihan niin nopeasti kuin nuoruusvuosina, mutta pää toimii sitäkin nopeammin. Omaa erinomaisen peliälyn ja laukauksen, minkä lisäksi tekee kiekollisesti lähes poikkeuksetta vain oikeita ratkaisuja. Ei huilannut kauden aikana yhtään ottelua ja nosti tasoaan vielä pudotuspeleissä. Kallio on 39-vuotiaana edelleen Liigan parhaimmistoa laitureiden osalta.

2. Ville Vahalahti, Lukko

Ville Vahalahdella on takanaan peräti kolmetoista yli 30 pisteen kautta Liigassa. 38-vuotias laituri ei ole kuitenkaan osoittanut hidastumisen merkkejä, sillä kolmena edellisenä kautena pistesarake on karttunut 147 pisteen edestä. Vahalahti omaa loistavan pelisilmän ja pystyy tekemään ketjukavereistaan parempia pelaajia. Puolustuspelaamisessa voisi olla parannettavaa, mutta saa ansaitusti paljon anteeksi hyökkäyspään ansioiden takia.

1. Juhamatti Aaltonen, HIFK

Juhamatti Aaltonen on poikkeuksellisen taitava pelaaja Liigaan, mutta on mielenkiintoista nähdä, miten paljon Antti Törmänen saa miehestä irti. Törmänen on useimmiten antanut hyökkääjilleen vapauksia hyökkäyspäässä, minkä pitäisi sopia Aaltoselle kuin nenä päähän. Pari viime kautta Jokereissa meni varsin mukavasti ja Aaltonen tulleekin taistelemaan maalipörssin voitosta Liigassa. HIFK:lla on laadukkaat laiturit, joten tulosta on myös tultava. Aaltonen viimeisteli ensimmäiset osumansa punapaidassa viimeisessä CHL-ottelussa ennen kauden alkua, mitkä auttavat varmasti valtavasti Liiga-pelien koittaessa.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press

Päivitetty 13.09.2016 16:35: Paremmin keskushyökkääjänä viihtyvä Aleksi Saarela vaihdettu Jesse Saariseen.