TOP 10: Liigan parhaat maalivahdit

Faneille.com listaa ennen Liiga-kautta parhaimpia pelaajia eri kategorioissa ja nyt vuorossa on maalivahdit. Maalivahtien listaaminen on kenttäpelaajia hankalampaa, sillä esimerkiksi puolustuksen merkitys on valtava maalivahdin onnistumisenkin kannalta. Tässä kuitenkin Faneille.comin näkemys tulevan kauden maalivahtien eliitistä.

10. Janne Juvonen, Pelicans

21-vuotias Janne Juvonen on nuoresta iästään huolimatta torjunut Pelicansin maalilla jo viidellä edellisellä kaudella. Ensimmäisillä kausilla vastuu jäi pienemmäksi, mutta parina edellisenä sesonkina hän on ollut joukkueen kantavia voimia. Päättynyt kausi oli varsin sekava lahtelaisten maalivahtikuvion osalta, sillä kolme maalivahtia jakoi torjuntavastuun. Suurin syy tähän oli Juvosen loukkaantuminen, mutta tästäkin huolimatta nuorukaiselle kertyi eniten minuutteja. Tulevalla kaudella vastuunjako on selkeämpi: Juvonen on ykkösvahti ja Joona Voutilainen toimii kirittäjänä. Tämä on Juvosen kannalta erinomainen asetelma ja varmasti potkii nuorta maalivahtia eteenpäin.

9. Andreas Bernard, Ässät

Andreas Bernard lähti viime kauteen päivänselvänä kakkosvahtina. Jo SaiPassa minuutteja kertyi hajanaisemmin, eikä italialainen pystynyt vakuuttamaan valmennusjohtoa näyttöpaikoissaan. Ari Ahosen loukkaantuminen avasi kuitenkin portit Bernardille, ja tällä kertaa 26-vuotias maalivahti käytti tilaisuutensa. Loistavan kauden pelannut maalivahti nousi yhdeksi joukkueensa tärkeimmistä pelaajista ja vastuuta tuli tasaisesti läpi kauden. Ässillä on nyt mielenkiintoinen maalivahtiasetelma, kun riveissä on kaksi laadukasta maalivahtia, joten torjuntavireen on oltava kunnossa tai penkki kutsuu helposti.

8. Kaapo Kähkönen, Lukko

Kaapo Kähkösellä on Ryan Zapolskin kokoiset saappaat täytettävänään Raumalla. Nuorukainen selvisi erinomaisesti viime kaudesta Bluesin sekoilevan puolustuksen takana. Lukko pelaa tunnetusti organisoidusti ja kokeneen puolustuksen alla on huomattavasti helpompi toimia. Kähkönen on laadukas maalivahti, ja hänessä on valtavasti potentiaalia, joten jo pienet kehitysaskeleet olisivat todella merkittäviä. Kähkönen on nuoren maalivahtikolmikon selkeä ykkösmaalivahti.

7. Sami Aittokallio, Kärpät

Tulisieluisen Sami Aittokallion paluu Suomeen sujui erinomaisesti, ja 24-vuotias maalivahti oli pelipaikkansa eliittiä Liigassa. Joutuu kuitenkin tulevalla kaudella jälleen taistelemaan peliajasta, kun Jussi Rynnäs hankittiin oululaisten riveihin. Kärppien viime kauden organisoidun puolustuksen takana oli varmasti mukava pelata, mutta nyt Pohjois-Suomessa puhaltavat uudet tuulet, ja maalivahdeilta vaaditaan entistäkin enemmän. Loistavista otteistaan huolimatta Aittokallio ei tuntunut nauttivan aivan täyttä valmennusjohdon luottamusta, joten Kai Suikkasen saapuminen voi olla hyväkin asia Aittokallion kannalta.

6. Mika Järvinen, Sport

Saksan toiseksi korkeimmalta tasolta Sportiin saapunut Mika Järvinen oli tietoinen riski vaasalaisilta. Tällä kertaa riski osoittautui kannattavaksi, sillä 27-vuotias maalivahti oli yksi suurimpia tekijöitä Sportin mainion kauden takana. Järvinen osoitti pystyvänsä kannattelemaan peräpäähän tuomittua joukkuetta, mutta tulevalla kaudella myös ”Järää” kohtaan on aiempaa kovemmat odotukset. Järvinen paikkaa pientä kokoaan hurjalla atleettisuudellaan ja nopeudellaan, minkä myötä ”Urheiluruutu-torjuntoja” saadaan ihastella aina tasaisin väliajoin. Aggressiivinen torjuntatyyli on tosin ajoittain upporikasta tai rutiköyhää, sillä aina toisinaan Järvinen ylipelaa itsensä ulos tilanteista.

5. Hannu Toivonen, Ilves

Hannu Toivosella ei ole ollut helpoimmat paikat, kun ensin mies torjui sarjaan nousseen Sportin riveissä ja viime kaudella sekavassa tilassa olleessa Ilveksessä. Tästä huolimatta Toivonen selvisi molemmista pesteistä kunnialla. Nyt myös 32-vuotiaan maalivahdin urakka helpottunee, kun Karri Kivi saanee laitettua Ilveksen puolustuksen parempaan kuntoon. Isosta koostaan huolimatta Toivosen torjuntatyyli on varsin aktiivinen, mikä aiheuttaa puolustukselle ajoittain harmaita hiuksia.

4. Jussi Rynnäs, Kärpät

Jussi Rynnäs palasi hieman yllättäen kahden hyvin ulkomailla sujuneen kauden jälkeen Kärppiin, sillä 29-vuotiaalla maalivahdilla olisi varmasti ollut ottajia muuallakin. Rynnäs on lähtökohtaisesti oululaisten ykkösvahti, mutta herpaantumisiin ei ole varaa, kun kirittäjänä on Sami Aittokallio. Kärppien joukkue on uudistunut paljon, joten erinomainen maalivahtipeli on menestymisen elinehto.

3. Jussi Markkanen, SaiPa

Vuodet vierivät, mutta Jussi Markkanen säilyy ikinuorena. 41-vuotias maalivahti on ollut kolmella edellisellä kaudella sarjan ehdotonta eliittiä eikä taso ole heilahdellut käytännössä ollenkaan. Markkanen on tasaisen varma suorittaja, joka paikkaa pienehköä kokoaan erinomaisella sijoittumisellaan ja lukemalla peliä hyvin. Tarvitsee kuitenkin hieman nuoruusvuosia enemmän lepoa, mutta pystynee tarvittaessa pelaamaan totutut 40 ottelua kaudessa. Markkanen on loistava esimerkki kaikilla nuorille maalivahdeille.

2. Niklas Bäckström, HIFK

Liigaan saadaan harvemmin pelaajia suoraan NHL:stä. Niklas Bäckström onkin varmasti erittäin tarkan suurennuslasin alla kauden läpi. Kymmenen kauden jälkeen Suomeen palannut Bäckström on varmasti erinomainen torjuja, mutta kolmen edellisen kauden aikana pelejä on kertynyt vain kourallinen. Miten paljon 38-vuotias maalivahti pystyy pelaamaan tulevalla kaudella? Bäckström muodostaa kuitenkin yhdessä Kevin Lankisen kanssa erinomaisen duo’n.

1. Eero Kilpeläinen, KalPa

Eero Kilpeläinen on todennäköisesti yksittäisistä pelaajista sarjan merkittävin joukkueelleen. Maagisella tasolla pari edellistä kautta pelannut maalivahti on kannatellut KalPaa illasta toiseen ja torjunut yksin todella paljon pisteitä. On jopa hieman yllättävää, että pahoja tappioita viime kausina tehnyt KalPa ei ole kaupitellut 31-vuotiasta maalivahtia eteenpäin. Tämä tosin taas kertoo Kilpeläisen merkityksestä joukkueelleen. Hän pystyy pelaamaan käsittämättömän hyvällä tasolla ottelun toisen perään, ja KalPan toimistolla varmasti rukoillaan, että uransa aikana monista loukkaantumisista kärsinyt maalivahti pysyy kasassa.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press