Ennakko: Oulussa jaossa tärkeitä pisteitä – voittaako Ässät vihdoin Kärpät?

Liigan runkosarja lähestyy loppuaan. Sarjataulukko alkaa hiljalleen saamaan lopullista muotoaan, mutta muutamista paikoista käydään kamppailua aivan viimeiselle kierrokselle asti. Kärppien ja Ässien välisessä taistelussa on jälleen tärkeitä pisteitä jaossa.

Kärppien otteissa parantamisen varaa

Runkosarjan voittoon matkalla olevan Kärppien otteissa on viime aikoina ollut parantamisen varaa. Joukkue on hävinnyt helmikuun aikana varsinaisella peliajalla neljä ottelua, mikä on enemmän kuin marras-, joulu- ja tammikuiden aikana yhteensä. Tästä huolimatta eroa sarjakakkosena majailevaan Tapparaan on seitsemän pistettä, vaikka tamperelaisilla on ottelu enemmän pelattuna. Kärppien toinen perättäinen runkosarjan voitto näyttää siis melko varmalta. Yhtä kovaan pistemäärään kuin viime vuonna oululaiset eivät tule yltämään, sillä edelliskaudella joukkue keräsi runkosarjassa peräti 131 pistettä. Nyt kasassa on 54 ottelun jälkeen 101 pistettä.

Lauantainen kamppailu Ässiä vastaan on jo Kärppien viikon kolmas ottelu. Tiistaina joukkue kävi hakemassa rutiininomaisella suorituksella kolme pistettä Turusta, kun kovasti taistellut kotijoukkue jäi jalkoihin maalein 2-1. Torstaina kotijoukkue Rauman Lukko antoi myrskyvaroituksen ottamalla vakuuttavan 3-0-voiton Kärpistä.

Kärpät kohahdutti siirtorajan päättymisen kynnyksellä hankkimalla seuralle jo entuudestaan tutut Ben Maxwellin ja Lukas Kasparin, mutta tähtikaksikon paluu ei ole sujunut ihan parhaalla mahdollisella tavalla. Kuudessa pelaamassaan ottelussa kaksikko on saalistanut yhteensä tehot 1+2.  Viimeiset neljä ottelua ovat menneet molemmilta herroilta ilman tehopisteitä.

Päävalmentaja Lauri Marjamäki istutti hankinnat kakkosketjuun, mutta ei ole onnistunut löytämään sopivaa kolmatta lenkkiä. Kaksikon rinnalla on kokeiltu peräti kolmea eri pelaajaa. Viimeiset kolme ottelua kakkosketjun toisella laidalla on viilettänyt Patrick Davis, josta pyritään repimään kaikki mahdollinen potentiaali irti. Viime kaudella Davis saalisti SaiPan paidassa tehot 22+13, mutta kuluvalla kaudella on syntynyt vain yhdeksän maalia ja kuusi syöttöä.

Ässät jatkaa taistelua pudotuspelipaikasta

Porissa eletään mielenkiintoisia aikoja. Joukkue mielii vuoden tauon jälkeen takaisin pudotuspeleihin ja joukkue onkin majaillut koko kauden pudotuspeliviivan yläpuolella. Tällä hetkellä patapaidat ovat kymmenentenä ja eroa viivan alapuolella olevaan HPK:hon on kahdeksan pistettä, kun molemmilla on jäljellä kuusi ottelua. Ässät on tasapisteissä yhdeksäntenä majailevan Ilveksen kanssa, mutta pykälää yläpuolella olevaan SaiPaan on jo kymmenen pistettä matkaa. Kaikki pisteet tulevat Ässille enemmän kuin tarpeeseen, mutta todellinen kuuden pisteen kamppailu on edessä ensi viikolla, kun HPK saapuu vieraaksi Poriin.

Helmikuu on ollut Ässille todella vaikea, sillä joukkue on voittanut varsinaisella peliajalla yhdeksästä ottelustaan vain yhden. Yhteensä helmikuun otteluista patapaidat ovat raapineet vain kuusi pistettä, mikä on auttamatta liian vähän pudotuspelipaikasta taistelevalle joukkueelle. Kurssin on muututtava tai muuten HPK tulee vielä takaa ohi.

Porilaisten ongelmana on ollut tehottomuus. Joukkue on pelannut ja taistellut hyvin, mutta maalipaikkoja ei ole pystytty hyödyntämään tarpeeksi kovalla prosentilla. Helmikuun kamppailuissa joukkue on tehnyt vain kahdesti enemmän kuin kaksi maalia ottelussa. Toinen näistä oli juuri kuun alussa Kärppiä vastaan, kun joukkue raapi sarjakärjeltä pisteen 3-4-tappiossa jatkoajalla.

Lauantain ottelu on porilaisten viikon kolmas. Tiistaina Ässät hävisi kahden viime kevään hopeamitalistille Tapparalle vieraissa 2-1. Torstaina joukkue nappasi elintärkeät kaksi pistettä kukistamalla KalPan jatkoajalla. Maalipörssin voitosta kamppaileva Eero Elo viimeisteli toisen patapaitojen maaleista. Elolla on nyt kasassa 24 täysosumaa, kun taas maalipörssiä johtavalla Tapparan Olli Palolalla on yksi maali enemmän.

Kärpät on ollut Ässille todella vaikea vastustaja viime vuosina. Kuluvalla kaudella joukkueet ovat kohdanneet neljä kertaa, joista kaikki ovat menneet oululaisten nimiin. Kärpillä on keskinäisistä kohtaamisista nyt kymmenen peräkkäistä voittoa. Ottelut ovat kuitenkin olleet erittäin tiukkoja, sillä kymmenestä ottelusta peräti seitsemän on päättynyt vain maalin paremmuuteen. Ässien edellinen voitto Kärpistä on vähän yli kahden vuoden takaa, kun patapaidat hakivat pisteet Oulusta numeroin 3-1.

Seuraa heitä

Kärppien kakkosketju: Kasparin, Humlin ja Davisin muodostamalla vitjalla olisi mahdollisuus olla koko Liigan paras ketju. Potentiaalia on vaikka mihin, mutta kolmikko ei ole vielä oikein löytänyt yhteistä säveltä. Riittääkö Marjamäellä kärsivällisyys tähtikolmikon suhteen vai hajottaako hän kentän juuri pudotuspelien kynnyksellä? Ratkaisuja suuntaan tai toiseen on tultava nopeasti.

Eero Elo: Maalipörssin voitosta kamppaileva Elo on yksi Ässien tärkeimmistä pelaajista. Laituri on viimeistellyt kolmessa viime pelissä yhtä monta maalia eikä tahti saa paljoakaan hidastua, mikäli pudotuspelipaikka halutaan säilyttää. Ässillä ei ole liikaa ratkaisuvoimaa ja suurimmat paineet maalinteosta kasaantuvatkin 24-vuotiaan Elon harteille.

Arvio

Kymmenen peräkkäistä voittoa keskinäisistä otteluista ei ole sattumaa. Pohjoisen tuuli on ollut myrkkyä Ässillä jo pitkään ja sama toistuu lauantainakin. Porilaiset tarvitsevat pisteitä varmistaakseen pudotuspelipaikkansa, joten Pekka Rautakallion joukkue tuleekin jättämään kaukaloon aivan kaikkensa. Kärppien otteissa on ollut havaittavissa hieman mukavoitumista runkosarjan voiton ollessa käytännössä varma. Toisena oleva Tappara on kuitenkin kovassa iskussa, joten Marjamäki joukkueineen haluaa varmistaa runkosarjan voiton mahdollisimman nopeasti, joten joukkue ottanee kotikaukalossa hallitun voiton Ässistä.

Veikkaus: Kolme pistettä jää Ouluun lukemin 3-1.

Kierroksen muut ottelut:

  • Blues – Sport
  • HIFK – TPS
  • HPK – Pelicans
  • KalPa – JYP
  • SaiPa – Ilves

Kierros alkaa kello 17.00 ja voit seurata kamppailuja tärkeistä pisteistä Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelun kautta.