TOP 10: Liigan parhaat sentterit

Faneille.com listaa ennen Liiga-kautta parhaimpia pelaajia eri kategorioissa ja nyt vuoroon astuvat sentterit, joiden kirjo on varsin värikäs. Listauksen kärkipää kuitenkin osoittaa, että kokemus on tulevallakin kaudella valttia Liigassa.

10. Roope Hintz, HIFK

Roope Hintzin taival HIFK:ssä on ollut loukkaantumisten sävyttämä. Silti huippulupauksen viime kausi sujui varsin mukavasti, kun 33 ottelussa syntyi 20 tehopistettä. Tulevalla kaudella Hintzillä olisi mahdollisuus ottaa HIFK:ssa ykkösviulistin rooli ja erinomaisesti luistelevalla sekä loistavan pelikäsityksen omaavalla sentterillä olisi siihen kaikki ominaisuudet. Ainoana uhkana on oikeastaan sitkeästi viime kausina vaivanneet loukkaantumiset.

9. Aleksi Saarela, Lukko

Aleksi Saarelan piti mennä Carolina Hurricanesin harjoitusleirille, mutta reissu jääkin väliin loukkaantumisen vuoksi. Näin ollen nuorukainen pelannee vielä tulevan kauden Suomessa, mikä ei ole Liigan ystäville ollenkaan huono asia. Viime kaudeksi Ässiin siirtynyt sentteri kehittyi kauden aikana valtavasti ja viimeisteli peräti 20 täysosumaa. Mikäli kehityskäyrä jatkuu samanlaisena, niin Saarelalla on mahdollisuus nousta jopa sarjan parhaimpien senttereiden joukkoon kauden mittaan. Kiekollisesti taitava Saarela omaa erinomaisen laukauksen ja on terveenä pysyessään maalipörssissä korkealla.

8. Jarkko Malinen, KooKoo

Jarkko Malinen nousi kolmen kauden aikana Tapparassa kelvolliseksi Liiga-tason sentteriksi, mutta pystyi ottamaan viime kaudella jälleen yhden askeleen eteenpäin. Oli läpi kauden KooKoon kantavia voimia ja nousi jopa maajoukkueeseen asti. 28-vuotias Malinen ei varsinaisesti häikäise kentällä, mutta nakuttaa silti tasaiseen tahtiin pisteitä. Tulevalla kaudella Malista kohtaankin on kovat odotukset, kun KooKoo jahtaa kauan himoittua paikkaa pudotuspeleissä.

7. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Mikael Ruohomaa on tehnyt nopean nousun Liigan eliittiin, sillä sentteri kiekkoili vielä pari vuotta sitten Mestiksessä. Viime kausi KalPassa oli kuitenkin todellinen läpimurto ja poiki siirron Kärppiin. Nyt Ruohomaalle on tarjolla iso ruutu oululaistenkin riveissä, kun Kärppien hyökkäyskalusto meni kesällä täysin uusiksi. Ruohomaata kohtaankin on täysin eri odotukset kuin aikaisemmilla kausilla ja on mielenkiintoista nähdä, miten 27-vuotias sentteri vastaa huutoon.

6. Niklas Olausson, Kärpät

Niklas Olausson kuuluu mielenkiintoisimpiin uusiin pelaajiin Liigassa. 30-vuotias ruotsalainen on pelannut viime vuodet hyvin tehoin SHL:ssä sekä Sveitsissä ja on poikkeuksellisen kovan kaliiberin hankinta Liigaan. Olausson omaa mainion pelisilmän ja tuo juonikkuutta Kärppien pelaamiseen sekä erityisesti ylivoimaan. Suurimpana miinuksena on vaikeudet omassa päässä, sillä sentterin tehotilasto oli viime kaudella 29 ottelussa 19 astetta pakkasella EHC Biel-Biennen riveissä Sveitsissä.

5. Aaron Gagnon, Lukko

Aaron Gagnonin jatkaminen Raumalla oli todella tärkeä asia Lukolle, koska monen muun tapaan joukkue on muuttunut paljon. Kanadalainen on kolmen kauden aikana osoittanut olevansa yksi sarjan parhaimpia senttereitä. Gagnon on kokonaisvaltainen sentteri ja todella tärkeä palanen raumalaisten erikoistilanteissa. 30-vuotias sentteri teki esimerkiksi viime kaudella Liigan eniten alivoimamaaleja, kun Gagnon onnistui miesvajaalla neljästi. Kiekollisesti taitava kanadalainen omaa erinomaisen laukauksen ja tulee olemaan jälleen korkealla maalipörssissä.

4. Eric Perrin, TPS

Ikinuori Eric Perrin ei ole osoittanut hidastumisen merkkejä, vaan kanadalainen kuuluu edelleen Liigan eliittiin. Maisemanvaihdos Turkuun sujui odotetun hyvin, vaikkakin kauden hidasteena oli pieniä loukkaantumisia. Perrin on osoittanut jo kautta edeltävissä CHL-otteluissa olevansa jälleen kovassa iskussa. Yhteispeli Tomi Kallion ja Erik Thorellin kanssa on toiminut hyvin ja kolmikko muodostanee tulevalla kaudella yhden Liigan parhaimmista ketjuista.

3. Jani Lajunen, Tappara

Jani Lajusen kuva löytyy sanakirjasta siitä kohdasta, missä käsitellään malliesimerkkiä kahdensuunnan sentteristä. 26-vuotias keskushyökkääjä viimeisteli viime kaudella 16 täysosumaa, mutta tehotilastokin oli komeasti 26 pykälää plussan puolella. Erinomainen kausi palkittiin viiden vuoden tauon jälkeen kutsulla maajoukkueeseen ja MM-kisoihin. Lajunen on kokonaisvaltainen sentteri, jonka voi heittää kaukaloon missä vaiheessa tahansa. Toinen vähintään samanlainen kausi putkeen, niin on ihme, mikäli Lajusen tuleva seura ei löydy KHL:stä.

2. Niko Kapanen, HPK

Niko Kapanen palaa Hämeenlinnaan 16 vuoden tauon jälkeen, ja parempaa hankintaa uutta nousua tekevä HPK ei olisi voinut tehdäkään. Kapanen on todellinen johtaja, niin kaukalossa kuin sen ulkopuolellakin. Kaksi edellistä kautta sujui varsin mukavasti Jokereissa, vaikkakin viimeisellä kaudella vastuu jäi astetta pienemmäksi. Liigassa Kapanen kuuluu silti sarjan parhaimpiin pelaajiin ja miehen merkitys joukkueelleen on kenttäpelaajista todennäköisesti sarjan suurin. Kapanen tulee kellottamaan valtavia minuutteja illasta toiseen.

1. Juha-Pekka Hytönen, JYP

JYPin edellisen mestaruuden jälkeen vuonna 2012 ulkomaille suunnannut Juha-Pekka Hytönen palasi keväällä pitkällä sopimuksella kotiin Jyväskylään. Hytösen kaudet Sveitsissä sujuivat mainiosti, vaikka viimeisillä kausilla pistetehtailu ei ollut yhtä kovaa kuin Liigassa. 35-vuotiaan sentterin suurimmat vahvuudet piilevätkin erityisesti tunnollisessa kahdensuunnan pelaamisessa eikä miehen arvoa joukkueelleen mitata vain tehopisteissä. Hytönen on todellinen joukkuepelaaja ja erinomainen johtaja JYPille, joka on kesän hankintojen myötä varteenotettava kandidaatti mestaruuden suhteen.

Liiga-kausi alkaa 16. syyskuuta. Seuraa maan parasta kiekkoa Nelonen Pro -kanavilla tai Ruutu-palvelussa.

Kansikuva: All Over Press