TOP 10: Liigan parhaat ulkomaalaispelaajat

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

Liigassa on pelannut tällä kaudella 54 ulkomaalaispelaaja, ja nyt runkosarjan lopun häämöttäessä on tullut aika listata heistä parhaimmat.

10. Nicklas Lasu, Kärpät

28-vuotias ruotsalaissentteri pelaa ensimmäistä kauttaan Liigassa, ja hän on onnistunut ottamaan ison roolin Kärpistä. Lasu on pelannut kakkoskentän keskellä, ja hän on suuri syy siihen, miksi Ville Leskinen ja Saku Mäenalanen saavat temmeltää rauhassa hyökkäyspäässä. Tällä kaudella 29 pistettä nakuttanut Lasu ei ole erityisen taitava tai näyttävä pelaaja, mutta hän on monipuolisena sentterinä erittäin merkittävä tekijä kärppäryhmässä.

9. Shaun Heshka, Kärpät

Kanadalaispuolustaja on ollut tälläkin kaudella pomminvarma johtopelaaja. Heshka on tehnyt kymmenen maalia ja 28 tehopistettä, minkä lisäksi kokenut puolustaja pelaa varmasti omassa päässä. Heshka on jäänyt Kärpissä Miika Koiviston varjoon, mutta miehen otteet ovat silti olleet mainioita.

8. Antoine Laganiere, Ässät

Ensimmäistä kauttaan Euroopassa pelaava Laganiere, 27, aloitti kauden väkevästi. Miehen pistetehtailu ei ole lopulta ollut ulkomaalaispelaajien eliittiä, mutta kanadalaishyökkääjän taitotaso nähty. Viihdyttävä 193-senttinen ässätähti on takonut 16 maalia ja 34 tehopistettä, mutta tällä taiturilla on aineksia vieläkin parempaan. Hän on kaikesta huolimatta Liigan ulkomaalaisten parhaimmistoa.

7. Libor Sulak, Pelicans

Pelicansin nuori tshekkipuolustaja on pakko nostaa tälle listalle, sillä hän on takonut 40 ottelussa 30 tehopistettä. Toisin sanoen täyden runkosarjan aikana Sulak tekisi tällä pistetahdilla 45 pistettä. Iso ja hyvin liikkuva Sulak on täynnä taitoa, ja hänen peliään saa ihastella illasta toiseen. Miehellä riittää vielä tekemistä kokonaisvaltaisen pelin kanssa, mutta Sulak on joka tapauksessa koko Liigan parhaimpia offensiivisia puolustajia.

6. Mathew Maione, KalPa

175-senttinen kanadalaispuolustaja oli melkoinen villikortti ennen kautta, sillä häneltä ei löytynyt ennestään kokemusta huippusarjoista. Maione oli kuitenkin Kuopioon tullessa voittanut niin ECHL:n kuin Slovakian pääsarjankin puolustajien pistepörssit, joten aivan turhasta pelaajasta ei voinut olla kyse. ”Majoneesi-Mattinakin” tunnettu puolustaja on kehittynyt kauden aikana runsaasti, ja tänä päivänä hän onkin sarjan parhaimpia offensiivisia puolustajia. Etenkin tämän vuoden puolella miehen lento on ollut hurjaa, kun Maione on takonut vuoden 22 ottelussa 20 tehopistettä! Maionen puolustuspelissä riittää vielä tekemistä, minkä vuoksi KalPa-tähti saa tyytyä tällä listalla kuudenteen sijaan.

5. Maksim Matushkin, Ässät

Ässien ruotsalaispuolustajaan pätevät melkein samat sanat kuin Maioneenkin, kun puhutaan pelaajaprofiilista. Matushkin on kuitenkin pystynyt pelaamaan tehokkaasti läpi kauden, ja hän on myös pystynyt ottamaan kehitysaskeleita kokonaisvaltaisessa pelissään. Matushkin johtaa Liigan puolustajien pistepörssiä tehoillaan 13+26=39, ja kaiken lisäksi ruotsalainen pystyy pelaamaan myös omissa kelvollisesti, vaikka ei hänestä mitään shutdown-puolustajaa koskaan tulekaan.

4. Erik Thorell, HIFK

Liigan paras ruotsalaispelaaja on HIFK-laituri Thorell, joka on latonut tällä kaudella jo 45 tehopistettä. Thorell oli ennen kautta jopa potentiaalinen floppaaja vahvan TPS-kauden jälkeen, mutta mitä vielä? Thorell on pystynyt kehittymään pelaajana, ja hän on IFK:n tärkeimpiä hyökkäyspään pelaajia tänä päivänä. Thorell on nopea, älykäs ja hyvä maalintekijä. Hän osaa myös rakentaa peliä, joten kovien tehojen myötä ruotsalainen ansaitsee paikkansa tämän listan neljänneltä sijalta.

3. Jake Newton, JYP

Helmikuussa KooKoosta JYPiin siirtynyt Newton on listan paras puolustaja. Matushkin ja Maione ovat takoneet hieman paremmat tehot, mutta Newtonin 12 maalia ja 35 tehopistettä on myös hieno suoritus. Newton on iso pelaaja, joka on pystynyt tekemään kovaa jälkeä heikohkossa KooKoon ryhmässä. JYPissä rooli on erilainen, eikä uusiin pelikuvioihin tottuminen ole aina helppoa, minkä vuoksi hän on jäänyt hurrikaanipaidassa kuudessa ottelussa pisteittä. Newton on kuitenkin absoluuttisesti tarkastaeltessa Liigan paras ulkomaalaispuolustaja: loistavien hyökkäyspään taitojen lisäksi Newton on vahva tekijä omassa päässä, mikä erottaa hänet Matushkinista ja Maionesta.

2. Eric Perrin, TPS

”Lavalin Leijona” on vielä 42-vuotiaanakin käsittämättömän kovassa lennossa. 50 ottelussa on syntynyt 23 maalia ja 43 tehopistettä, mikä on järjettömän kova suoritus. Tehoilun myötä Perrinistä tuli myös tällä kaudella koko liigahistorian tehokkain ulkomaalaispelaaja, kun TPS-konkari ohitti viimeinkin legendaarisen Otakar Janeckyn. Perrin on kokonaisvaltainen paketti ja edelleen koko sarjan yksi parhaimpia pelaajia.

1. Charles Bertrand, Kärpät

Liigan tämän kauden parhaasta ulkomaalaispelaajasta ei ole epäselvyyttä. Kärppien Bertrandin kädenjälki on ollut sen verran kovaa luokkaa, ettei hänelle löydy haastajaa. Bertrand on takonut Oulussa 32 maalia, minkä myötä hän on voittamassa runkosarjan maalipörssin. Nopea ja taitava laituri on muodostanut yhdessä Mikael Ruohomaan ja Julius Junttilan kanssa sarjan parhaimman kolmikon, ja he tulevat viemään oululaiset tänä keväänä pitkälle.

Kansikuva: All Over Press