TOP 10: Liigan syyskauden MVP:t

Joukkueen menestys on luonnollisesti se tärkein asia, mutta välillä on hyvä katsoa hieman pintaa syvemmälle. Menestyksen takana on aina myös erinomaisesti onnistuneita yksilöitä, mutta yksittäisten pelaajien onnistuminen ei aina riitä kärkisijoille asti. Tässä listauksessa on pelaajat, joiden merkitys joukkueelleen oli poikkeuksellisen merkittävä syyskaudella.

10. Jukka Peltola, Tappara

Tapparalla on kasassa tasaisen vahva joukkue eikä tamperelaiset ole ihan niin riippuvaisia yksilöistä kuin monet muut joukkueet. Hallitsevan mestarin hyökkäyksen tärkein palanen on kuitenkin joukkueen kapteeni Jukka Peltola, joka johtaa joukkojaan loistavasti esimerkillään. Peltola taistelee, blokkaa laukaukauksia, repii, raastaa ja tekee siinä sivussa kohtalaisen määrän tehopisteitäkin. Peltolan peliaika ottelua kohden onkin joukkueen hyökkääjistä suurin: lähes 19 minuuttia per peli. Esimerkllinen pelaaja, jollainen on menestyvän joukkueen kivijalka.

9. Lasse Kukkonen, Kärpät

Lasse Kukkonen on ollut tälläkin kaudella puolustuksen isäntä ja tuonut edes hieman ryhtiä oululaisten pelaamiseen. Kärppien puolustuksesta osa on joutunut hieman liian isoon rooliin, mutta Kukkonen on silti urakoinut isoimmat minuutit illasta toiseen. Tästä huolimatta vastustajat ovat tehneet vähiten maaleja 35-vuotiaan puolustajan ollessa kentällä. Kukkosen rooli joukkueen erikoistilanteissakin on todella merkittävä. Kukkosen ohella listauksessa olisi voinut olla mukana Jussi Rynnäs, joka on torjunut syyskaudella hämmentävän hyvin ja antanut joukkueelleen edes mahdollisuuden taistella voitoista.

8. Tomi Kallio, TPS

Tomi Kallio on yksi Liigan parhaista johtavista pelaajista, ellei jopa se kaikkein paras. Kallio pistää joka ilta kaiken likoon ja tekee voittojen eteen kaikkea mitä tarvitsee, toisinaan jopa enemmänkin. Tällä kaudella Kallio on antanut jopa muutamia todella painavia taklauksia. 39-vuotias kapteeni urakoi illasta toiseen ylivoimaisesti isoimmat minuutit joukkueensa hyökkääjistä ja täysin aiheesta. Luistin kulkee edelleen erittäin hyvin ja pisteitä syntyy mukavaan tahtiin, mutta Kallio toimii ennen kaikkea erinomaisena liiderinä joukkueelleen.

7. Jussi Markkanen, SaiPa

SaiPan syyskausi oli todella synkkä ja oikeastaan maalivahtipeliä lukuun ottamatta jokaisella osa-alueella riittää parannettavaa. Jussi Markkanen kuuluu edelleen terveenä ollessaan sarjan kärkivahteihin, mutta tälläkin kaudella pienet loukkaantumiset ovat olleet konkarin rasitteena. 41-vuotiaan maalivahdin rauhallinen torjuntatyyli tuo varmuutta erityisesti epätasaisesti esiintyneeseen puolustukseen. Markkanen on torjunut SaiPan kauden yhdeksästä varsinaisen peliajan voitosta kuusi, vaikka on pelannut vain 17 pelissä.

6. Antti Suomela, JYP

JYP teki kesällä nimekkäitä hankintoja ja odotukset kauden suhteen olivat korkealla. Syyskausi meni kuitenkin todella alakanttiin ja varsinkin monet kokeneemmista pelaajista ovat alisuorittaneet. Bluesista Jyväskylään siirtynyt Antti Suomela onkin ollut joukkueensa avainpelaaja koko alkukauden. Erinomaisen laukauksen omaava 22-vuotias hyökkääjä on viimeistellyt 13 täysosumaa, mikä on lähes puolet enemmän kuin JYPin toiseksi parhaalla maalintekijällä. Ylivoimapelaaminen on ollut yksi jyväskyläläisten vahvuuksista tällä kaudella ja Suomela on ollut korvaamattoman tärkeä palanen sitä. Hyökkääjä viimeisteli viime kaudella Bluesissa 13 täysosumaa 52 ottelussa, mutta on nyt saavuttanut saman maalimäärän jo 32 pelissä.

5. Janne Juvonen, Pelicans

Pelicans on kärsinyt syksyn aikana valtavasti loukkaantumisista eikä Petri Matikainen ole saanut jokaiseen otteluun edes täyttä kokoonpanollista pelaajia kasaan. Vain viisi joukkueen pelaajista on ollut mukana kaikissa 32 ottelussa ja yksi heistä on Janne Juvonen. 22-vuotias Juvonen on pelannut Liigan maalivahdeista eniten, kun Jokipoikien kasvatti on torjunut 29 pelaamassaan ottelussa yhteensä yli 1700 minuuttia. Juvonen on ollut Pelicansin tärkeä tukipilari läpi syksyn loukkaantumissuman ja torjunut pääosin erittäin hyvällä tasolla. Tasaisen vahva maalivahtipeli on osaltaan mahdollistanut Pelicansin mainion syyskauden.

4. Miika Koivisto, Jukurit

Miika Koivisto oli kiekkoillut ennen tätä kautta jo vajaat 200 ottelua Liigassa, mutta ei erityisen merkittävissä rooleissa. Risto Dufva kuitenkin tiesi miehen potentiaalin, kun nappasi 26-vuotiaan puolustajan mukaansa Raumalta Mikkeliin. Koivisto on ollut tällä kaudella sarjanousijan tärkein kenttäpelaaja ja urakoinut valtavasti illasta toiseen. Puolustaja on pelannut keskimäärin yli 27 minuuttia ottelua kohden, mikä on ylivoimaisesti Liigan isoin lukema. Sportin kasvatti on myös pelannut loistavasti: Koivisto on puolustajien pistepörssin jaetulla kärkisijalla ja tehotilastokin komeasti viisi pykälää plussan puolella Erinomaiset otteet huomattiin myös maajoukkueen johdossa ja Koivisto debytoi Leijona-paidassa joulukuun Channel One Cupissa Venäjällä.

3. Kevin Lankinen, HIFK

HIFK on sarjataulukon neljännellä sijalla, mutta tehnyt käsittämättömästi toiseksi vähiten maaleja. Vastaavasti helsinkiläisten päästettyjen maalien keskiarvo on sarjan pienin. Tästä kuuluu suuri kiitos Kevin Lankiselle, joka on pystynyt loistamaan joukkueensa maalilla ja antanut mahdollisuuden voittoihin maalinteko-ongelmista huolimatta. Lankisen rooli on korostunut entisestään Niklas Bäckströmin loukkaannuttua. Lankinen on kuitenkin kantanut ykköstorjujan viittaa esimerkillisesti ja torjunut vakuuttavasti illasta toiseen.

2. Leland Irving, KooKoo

KooKoon kausi alkoi synkästi, kun viime kaudella 30 ottelussa torjunut Juha Järvenpää loukkaantui harjoituskaudella ja on vielä pitkään peleistä sivussa. Kouvolalaiset kärsivätkin alkukaudella ykköstorjujan puutteesta ja joukkue majaili pitkään aivan sarjataulukon hännillä. Lokakuun puolessa välissä KooKoo hankki riveihinsä kolme vuotta sitten Jokereissa torjuneen Leland Irvingin, joka on osoittautunut erinomaiseksi löydöksi. Irving on napannut loistavilla kopeillaan ykköstorjujan paikan itselleen ja ollut auttamassa KooKoota nousemaan taisteluun pudotuspelipaikoista. KooKoo on voittanut yhdeksän ottelua varsinaisella peliajalla ja näistä seitsemän on tullut Irvingin ollessa maalilla, vaikka kanadalainen on pelannut vain 18 ottelua.

1. Mika Pyörälä, Kärpät

Mika Pyörälä on ollut Kärppien tärkein lenkki tällä kaudella ja kokeneen hyökkääjän myötä oululaiset ovat edes sarjataulukon sijalla 11. Pyörälä urakoi valtavasti ottelusta toiseen ja on kantanut joukkuetta reppuselässään läpi haastavan syksyn. Karjala-turnauksessakin pelannut hyökkääjä on viimeistellyt tällä kaudella 14 osumaa, kun taas Kärppien toiseksi parhaalla maalintekijällä on kasassa seitsemän täysosumaa. Yhteensä tehopisteitä on kertynyt 29, mikä on 12 pistettä enemmän kuin joukkueen toiseksi parhaalla pistenikkarilla. Kärpät on kärsinyt pahoista loukkaantumisista läpi syksyn, mutta Pyörälä on pelannut kaikki 32 ottelua ja keskimäärin yli 21 minuuttia peliä kohden. Ilman 35-vuotiaan hyökkääjän panosta Kai Suikkanen olisi todennäköisesti jo saanut potkut Kärppien peräsimestä, sillä niin monesti Pyörälä on nostanut joukkueensa tasoihin tai voittoon.

Liigassa vetäydyttiin vajaan viikon mittaiselle joulutauolle. Joukkueet ovat tulessa seuraavan kerran tapaninpäivänä, kun luvassa on seitsemän ottelun kierros. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Joulu on juhlan aikaa myös Nordicbetillä. Veikkaamalla oikein Tapaninpäivän Valioliiga-ottelut voit voittaa osuutesi 5000€ palkintopotista. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: All Over Press