TOP 10: Liigan syyskauden pettymykset

Liigassa nähtiin syyskaudella paljon loistavia suorituksia, mutta aivan kaikkien osalta runkosarjan avauspuolikas ei mennyt aivan putkeen. Erityisesti monien kokeneiden pelaajien on nostettava tasoaan kevään ratkaisupelien lähestyessä.

10. Arttu Luttinen, HIFK

Arttu Luttisen kausi ei alkanut optimaalisesti loukkaantumisen takia, joten hyökkääjää ei pidä tuomita täysin. Tästä huolimatta HIFK:n kapteenin syyskausi sujui vaisusti. Laituri pääsi pisteille 13 ottelussaan vain kertaalleen, kun Pelicansia vastaan pistepussi karttui tehoin 1+1. Luttinen viimeisteli kahdella edellisellä kaudella yhteensä peräti 36 osumaa ja helsinkiläiset kaipaisivat kuumeisesti kipparinsa tehoja. Myös HIFK:n ylivoimapeli on tökkinyt tällä kaudella. Viime sesongilla Luttinen oli joukkueensa tehokkain maalintekijä ylivoimalla, kun täysosumia syntyi seitsemän.

9. Per Savilahti-Nagander, SaiPa

Per Savilahti-Nagander palasi kesken viime kauden Lappeenrantaan reilun vuoden tauon jälkeen. Viime kausi ei mennyt täysin nappiin ja ruotsalaisen odotettiin palaavan tutulle tasolleen harjoiteltuaan kesän jälleen tutussa ympäristössä, mutta syyskausi oli iso pettymys. Savilahti-Naganderilta odotetaan myös tehopisteitä, mutta 26 ottelussa pistepussi karttui tehoin 1+3. Myös teholukema on neljä astetta pakkasella. SaiPan syyskausi oli kokonaisuudessaan melkoinen farssi ja erityisesti puolustuksen kanssa oli isoja ongelmia, joten kaikkea lokaa ei pidä kaataa ruotsalaisen niskaan.

8. Markus Nordlund, Sport

Viime kaudella Sveitsissä kiekkoilleesta Markus Nordlundista odotettiin Sportin puolustuksen kiekollista johtajaa, mutta runkosarjan puolessa välissä Nordlund on vasta joukkueensa viidenneksi tehokkain puolustaja saalistettuaan 31 ottelussa pisteet 1+5. Erityisesti yksi täysosuma 107 laukauksella on todella heikko saldo. Teholukemakin on viisi astetta pakkasella, mikä ei ole tosin erityinen ihme. Nordlundin syksyyn on mahtunut myös muutamia todella pahoja henkilökohtaisia virheitä, joita 31-vuotiaalta puolustajalta ei pitäisi enää tulla.

7. Teemu Aalto, Ilves

Hallitsevan mestarin riveistä Ilvekseen vaihtanut Teemu Aalto on toki joukkueensa tehokkain puolustaja, mutta se kertoo enemmän Ilveksen puolustuksesta kuin Aallon onnistumisesta. Tehot 1+6 saalistanut Aalto on jo kaukana parhaista päivistään, kun mies taisteli puolustajien maali- ja pistepörssien voitoista.  38-vuotiaan puolustajan tehotilasto on yhdeksän astetta pakkasella, mikä on joukkueen puolustajista heikoin lukema. Vastaavasti esimerkiksi Olli Vainion lukema on 11 pykälää positiivisen puolella. Myös Aallon yksi tekemä maali on todella heikko saldo, kun puolustaja on 159 laukauksen myötä Liigan kuudenneksi ahkerin laukoja.

6. Ilkka Mikkola, Kärpät

Kolmen vuoden tauon jälkeen Ouluun palanneen Ilkka Mikkolan kausi on sujunut mollivoittoisesti. 37-vuotias puolustaja on joutunut astetta liian isoon rooliin, mikä on näkynyt näkynyt tulostaululla valitettavan usein vastustajien maalien muodossa. Mikkolan tehotilasto on 15 astetta miinuksella, mikä on Liigan heikoin lukema. Myös tehopisteitä on kertynyt Mikkolan aikaisempiin vuosiin nähden vaatimattomasti, kun kauden puolessa välissä kasassa on vasta neljä syöttöpistettä.

5. Jani Hakanpää, Kärpät

Lauri Marjamäen houkuttelemana viime kaudeksi Ouluun siirtynyt Jani Hakanpää oli nykyisen maajoukkuevalmentajan alaisuudessa Kärppien johtavia puolustajia. Kai Suikkasen alaisuudessa 24-vuotiaalla puolustajalla ei ole luistanut aivan yhtä hyvin. Vaikka kookkaan puolustajan suurimmat avut eivät olekaan kiekollisessa pelissä, niin vain yksi syöttöpiste syyskaudella on siltikin heikko saldo. Myös tehotilasto on seitsemän astetta pakkasella, kun esimerkiksi viime kaudella Hakanpäällä lukema oli 15 astetta positiivisen puolella.

4. Mikael Ruohomaa, Kärpät

Viime kaudella 43 pistettä KalPan paidassa nakuttaneen Mikael Ruohomaan piti ottaa tällä kaudella Kärppien riveissä se seuraava askel kiekkoilijana ja nousta aina maajoukkuetasolle asti. Toisin on kuitenkin käynyt. Ruohomaan, kuten Kärppienkin, syyskausi oli todella haasteellinen. Sentterille ei oikein missään vaiheessa löytynyt toimivaa ketjukoostumusta ja 18 ottelussa pistepussi karttui vain tehoin 1+5. Synkän syyskauden huipensi marraskuussa sattunut loukkaantuminen, mutta Ruohomaan odotetaan palaavan kaukaloon joulutauon jälkeen.

3. Joonas Vihko, Sport

Joonas Vihko on kokenut pelaaja ja viimeistellyt lähes 150 maalia Liigassa. Vaikka 35-vuotias hyökkääjä ei ole viime vuosina pystynyt parhaiden kausiensa lukemiin, niin Vihko on nakuttanut terävällä laukauksellaan tasaisesti yli kymmenen maalin kausia. Vihko aloitti kuluvan kauden Ilveksessä, mutta kuuden pisteettömän ottelun jälkeen tie vei Vaasaan. Sportinkaan riveissä luistin ei ole lähtenyt kulkemaan aivan toivotulla tavalla, sillä 12 ottelussa vaasalaisten riveissä Vihko on onnistunut maalinteossa vain kertaalleen. Osuma tuli tosin viimeisessä ottelussa ennen joulutaukoa, joten ehkäpä se ruuti alkaa siitä kuivumaan. Laiturin tehotilasto on kuluvan kauden osalta myös karua luettavaa, kun yhteensä 18 ottelussa lukema on 12 pykälää miinuksen puolella.

2. Jarkko Immonen, KooKoo

Jarkko Immonen saalisti kahdella edellisellä kaudella Sportissa yhteensä 66 tehopistettä ja sentteriä kohtaan oli kovat odotukset Kouvolassa. Syyskausi osoittautui kuitenkin todella hankalaksi Immoselle eikä kunnollista roolia ole löytynyt. Varsinkin marraskuun lopussa päävalmentajaksi saapuneen Tuomas Tuokkolan alaisuudessa vastuu on jäänyt vähäiseksi. Immonen keräsi syyskauden 28 ottelussa vain pisteet 1+4. Myös tehotilasto painui kahdeksan astetta pakkasen puolelle ja Immonen oli kentällä vain viidesti KooKoon onnistuessa maalinteossa tasakentällisin.

1. Juuso Puustinen, HIFK

HIFK teki syyskaudella toiseksi vähiten maaleja ja monelta pelaajalta odotetaan keväältä selkeästi enemmän. Yksi heistä on Juuso Puustinen, joka viimeisteli kolmella edellisellä kaudella 51 maalia helsinkiläisille. Tällä kaudella tästä Puustisesta on kuitenkin nähty vain väläyksiä ja syyskauden 25 ottelussa hyökkääjä osui tolppien väliin vain kahdesti. Kaudella 2010-11 Puustinen teki HPK:ssa peräti 26 maalia, joten potentiaalia on vaikka mihin. Syyskauden aikana onnistumiset kuitenkin kiersivät 28-vuotiaan hyökkääjän kaukaa.

Liiga jatkuu tänään seitsemän ottelun voimin, mutta kierros alkaa poikkeuksellisesti jo kello 17.00. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Joulu on juhlan aikaa myös Nordicbetillä. Veikkaamalla oikein Tapaninpäivän Valioliiga-ottelut voit voittaa osuutesi 5000€ palkintopotista. Pääset mukaan tästä.

Kansikuva: All Over Press