TOP 10: Maisemanvaihto auttoi – parhaat Liigan sisäiset hankinnat

Ruutu LogoVoit katsoa kaikki Liigan ottelut tuttuun tapaan Ruutu+ -palvelun kautta.

Liigassa nähtiin kesän aikana monia mielenkiintoisia ja yllättäviä Liigan sisäisiä siirtoja. Monet pelaajat ovatkin pystyneet nousemaan uudelle tasolle maisemanvaihdon myötä. Tässä kymmenen pelaajaa, joita siirtyminen sarjan sisällä toiseen joukkueeseen on auttanut erityisen paljon. Listauksessa on korostettu sitä, että miten kausi on alkanut viime kauteen nähden. Tämän takia mukana ei ole esimerkiksi Miika Koivistoa, joka on jatkanut Kärpissä siitä mihin Jukureissa viime kaudella jäi.

10. Mikko Salmio, Ässät

Mikko Salmio ei ollut pelannut vielä ennen tätä kautta Jyväskylän ulkopuolella. Ura JYPissä olikin sujunut varsin mainiosti ja kookas hyökkääjä nakutti kaudella 2015-16 50 ottelussa tehopisteet 11+14. Viimeisin sesonki oli tosin haastavampi, sillä Salmio tippui hyökkääjien hierarkiassa ja vastuu  jäi vähiin. 45 ottelun saldona olikin ainoastaan tehot 0+5. Siirtyminen Poriin on ainakin toistaiseksi toiminut, sillä Salmio on kellottanut porilaisten hyökkääjistä kuudenneksi eniten peliaikaa. Täysin ansaitusti tosin, sillä hän on iskenyt tehopisteet 3+2. Viime perjantai oli Salmiolle varmasti erityisen maukas, sillä hän iski kaksi osumaa vierasottelussa kasvattajaseuraansa JYPiä vastaan.

9. Arttu Ruotsalainen, Ilves

Arttu Ruotsalainen debytoi Liigassa jo kaudella 2015-16, jolloin 51 ottelussa kertyi tehopisteet 5+5. Viime kausi oli kuitenkin haastavampi. Osa sesongista kului A-nuorten sarjassa ja pääsarjassa vastuuta irtosi 34 ottelussa, jossa saldona oli vain yksi maali. Maisemanvaihto Tampereelle on osoittautunut mainioksi valinnaksi 19-vuotiaalta hyökkääjältä. Ruotsalainen on sentteröinyt Ilveksen kolmosketjua ja varsinkin yhteispeli Eemeli Suomen kanssa on toiminut mainiosti. Kärppien kasvatilla onkin 14 ottelun jälkeen kasassa jo tehopisteet 2+6.

8. Toni Kähkönen, KooKoo

Toni Kähkösen Ruotsin valloitus ei mennyt aivan suunnitelmien mukaan, sillä toistaiseksi viimeiseksi jääneellä kaudella länsinaapurin pääsarjassa syntyi tehot 0+11. Paluu Suomeen meni niin ikään hieman penkin alle, sillä loukkaantumisista kärsinyt hyökkääjä ei päässyt kunnon liitoon oikein missään vaiheessa. Kähkönen pelasi lopulta 34 ottelua, joissa kertyi tehopisteet 4+7. 31-vuotias laituri on kuitenkin kuulunut kuluvalla kaudella KooKoon kantaviin voimiin. Kähkönen on saanut joukkueensa hyökkääjistä eniten peliaikaa ja on sisäisen pistepörssin jaetulla toisella sijalla. tehoin 3+6.

7. Miikka Pitkänen, KooKoo

Kouvola on osoittautunut sopivaksi valinnaksi myös Miikka Pitkäsen osalta. KalPan kasvatti pääsi viime kaudella pelaamaan ensimmäisen täyden sesonkinsa pääsarjassa, mutta kilpailu pelipaikoista oli todella kovaa kuopiolaisseurassa. Pitkänen pelasi kaudella yhteensä 77 ottelua, mutta peliaika jäi varsin vaatimattomaksi. Kuopiolaiskasvatti saalisti 60 runkosarjan ottelussa tehot 6+9, mutta finaalisarjan jälkeen oli uusien haasteiden aika Kouvolassa. Kaakossa vastuuta on sen sijaan tullut erinomaisesti ensimmäisistä otteluista lähtien. Pitkänen on kuulunut joukkueensa avainpelaajiin ja iskenyt 14 ottelussa tehot 4+5. Sentteri on kellottanut keskimäärin yli 17 minuuttia peliaikaa ottelua kohden.

6. Topi Nättinen, SaiPa

Topi Nättinen yritti useamman kauden ajan läpimurtoa kasvattajaseurassaan JYPissä. Vaikka esitykset olivat tehokkaita, niin vastuu jäi vaatimattomaksi. Esimerkiksi kaudella 2015-16 Nättinen nakutti 28 pelissä 14 tehopistettä. Viime kaudella hyökkääjä haki uralleen uutta nostetta Jukureista ja ensimmäisen täyden Liiga-kauden tuloksena oli 23 tehopistettä, vaikka peliaikaa tuli keskimäärin vain reilut 12 minuuttia iltaa kohden. Kuluvaksi kaudeksi tie vei Lappeenrantaan, jossa Nättinen on ollut joukkueen tärkeimpiä palasi. Laituri on napannut paikkansa joukkueen ykkösnyrkistä yhdessä Cody Kunykin sekä Ahti Oksasen viereltä ja johtaa lappeenrantalaisten sisäistä pistepörssiä tehoin 4+5. Peliaikaakin on tullut mainiosti, sillä Nättinen on uurastanut keskimäärin reilut 18 minuuttia ottelua kohden.

5. Michael Keränen, KooKoo

Michael Keränen oli yksi viime kauden kohutuimpia pelaajia, mutta ei peliesitystensä ansiosta. Hyökkääjä aloitti kautensa Jokereissa, mutta siirtyi sopimuksen purkamisen jälkeen joulukuussa Ilveksen riveihin. Tamperelaisseura sai tästä hyvästä peräti 100 000 euron sakon. Keräsen tehopisteille tuli melkoisesti hintaa, sillä hän pelasi Ilveksen riveissä 31 ottelua tehoin 7+6. Tämä oli paljon vähemmän mitä Keräseltä odotettiin, sillä kaudella 2013-14 Ilveksen paidassa pisteitä kertyi peräti 52. Osoite vaihtuikin viime kauden päätteeksi Kouvolaan, jossa Keränen on päässyt tutun valmennuksen alaisuuteen. Nykyään KooKoota valmentava Tuomas Tuokkola oli Ilveksen päävalmentaja Keräsen huippukauden aikaan. Yhteistyö on toiminut jälleen hyvin. Keränen joutui heti avauskierroksella kovan taklauksen kohteeksi, mutta on pelannut yhteensä 10 ottelua tehoin 4+4.

Keränen on yksi KooKoon hyvin onnistuneista hankinnoista. Kuva: Matti Raivio / All Over Press

4. Sami Lähteenmäki, Ässät

Ruoho ei ollut vihreämpää aidan toisella puolella, sai Sami Lähteenmäkikin todeta. Laituri kävi kolmen Porissa vietetyn kauden jälkeen kokeilemassa onneaan Raumalla, mutta palasi kahden vuoden jälkeen takaisin Poriin. Lähteenmäki on kuulunut Liigan parhaiden hyökkääjien joukkoon alkukauden aikana ja viimeistellyt peräti yhdeksän täysosumaa, millä irtoaa maalipörssin kärkisija. Osumista peräti viisi on syntynyt ylivoimalla, millä irtoaa niin ikään kyseisen tilaston ykköstila. Miehen neljä kautta sitten syntynyt maaliennätys on enää seitsemän osuman päässä, kun pelejä on takana 14.

3. Charles Bertrand, Kärpät

Charles Bertrand oli vakiinnuttanut kuuden vuoden aikana jo asemansa Liigassa, kun täysosumia syntyi 63. Varsinkin Sportissa jälki oli tehokasta, kun kahden kauden (2014-16) aikana maaleja kertyi peräti 35. Viime kaudeksi tie vei Poriin, mutta ranskalainen ei pystynyt aivan vastaamaan valtaviin odotuksiin ja tuloksena oli 12 täysosumaa. Porista matka jatkui kuluvaksi kaudeksi Ouluun, jonne Bertrand on kotiutunut erinomaisesti. 26-vuotias hyökkääjä on muodostanut yhdessä Julius Junttilan ja Mikael Ruohomaan kanssa kenties Liigan vaarallisimman ketjun ja jälki on ollut sen mukaista. Bertrand on iskenyt 14 ottelussa peräti yhdeksän täysosumaa, minkä lisäksi syöttöpisteitä on kertynyt viisi. Viime kauteen verrattuna jäällä on ollut kuin täysin eri pelaaja, kun itseluottamus on nyt huipussaan.

2. Juuso Puustinen, JYP

Juuso Puustiseen pätee osittain samat sanat kuin Bertrandiinkin. Kaudeksi 2013-14 AHL:stä Liigaan palannut hyökkääjä takoi HIFK:lle heti peräti 23 osumaa. Tämän jälkeen maalimäärä kuitenkin laski kausi kaudelta ja viime sesongin tuloksena oli enää kuusi täysosumaa. Puustisen peli-ilon ja itseluottamuksen puuttumiset paistoivat kauaksi ja tekeminen oli kaikin puolin väkinäistä, joten maisemanvaihto oli ehdottomasti paikallaan. JYP on osoittautunut erinomaiseksi valinnaksi, sillä Puustinen on ollut jälleen huimassa vedossa. Ovela laituri on tykittänyt jo kahdeksan täysosumaa ja ollut tärkeä palanen jyväskyläläisten erinomaista syksyä.

1. Joni Tuulola, Sport

Joni Tuulola teki kesällä yllättävän liikkeen siirtymällä kasvattajaseurastaan Vaasaan. Kolme kautta HPK:n riveissä Liigassa kiekkoillut puolustaja ei pystynyt ottamaan odotettuja kehitysaskeleita Hämeenlinnassa ja varsinkin viimeisin kausi oli haastava, vaikka HPK:lla joukkueena menikin erinomaisesti. Tuulola sai tasaisesti vastuuta, mutta ne todelliset onnistumiset karttoivat puolustajalupausta. Sportin riveissä Chicago Blackhawksin vuoden 2015 varauksella on kuitenkin luistanut loistavasti. Tuulola on urakoinut keskimäärin peräti yli 24 minuuttia ottelua kohden, mikä on Liigan neljänneksi kovin lukema. Myös tehopisteitä on kertynyt hyvin, sillä Tuulola on nakuttanut 15 otteluun tehot 3+9, millä irtoaa tällä hetkellä puolustajien pistepörssin hopeasija. Enää siirto Hämeenlinnasta Vaasaan ei varmasti ihmetytä yhtä paljoa.

Kansikuva: All Over Press