Blues keräsi kriisistä voimaa – urheilullinen menestys seuran elinehto

Espoon Bluesin alkukausi on ollut monessa mielessä synkkä: Yleisökato, pelaajamyynti, konkurssipuheet ynnä muut ovat viemässä koko espoolaisen kiekon pois kartalta.

Bluesin taloustilanteen tiedettiin olevan heikossa kunnossa, mutta viime viikolla tuli tieto, että verottaja hakee Bluesia konkurssiin. Verovelkoja on kertynyt jo yli 200 000 euroa. Pelastajan rooliin on ollut tarjolla ex-Blues-pomo Jussi Salonoja, joka on antanut organisaatiolle tarjouksia, mutta ne on lytätty heti kättelyssä.

Globaalin taantuman aikana urheiluseurat ovat kovilla maassa kuin maassa, mutta etenkin Suomen kokoisessa kolkassa se tuntuu rajusti. Blues on kärsinyt suurimmat kivut eikä joukkueen Liiga-paikan menetys tulisi enää kenellekään yllätyksenä.

Talousongelmat ovat johtaneet muun muassa pelaajien myyntiin: Kallispalkkaiset Kai Kantola, Olli Malmivaara ja Siim Liivik ovat saaneet jo lähteä, eikä pelaajakato ole todennäköisesti vielä ohi. Lisää lähtijöitä saattaa hyvinkin ilmaantua.

Blues menetti viime vuodenkin joukkueesta tärkeitä pelaajia eikä seura pystynyt hankkimaan samantasoisia korvaajia. Heikko rosteri ei ole selitys kaikkeen, sillä Bluesin ryhmästä löytyy edelleen kovan luokan pelaajia Kim Hirschovitsin, Otso Rantakarin ja Ville Korhosen johdolla.

Eräänlainen epätietoituus ja ulkoinen paine ovat estäneet espoolaisia menestymästä, mikä selittää myös osin yleisökadon.

Tällä hetkellä seuran ainut elinehto on menestyminen kaukalossa, mikä voisi tuoda lisää katsojia halliin ja tyydyttää tukijoita, mikä taas elvyttäisi kuralla olevaa taloutta.

Pelaajat tekivät ensimmäisen liikkeen

Kaikki lähtee pelaajista, ja Blues-miehistö näyttikin heti maajoukkuetauon jälkeen olevansa valmis taistelemaan seuran tulevaisuuden puolesta. Blues ei ole niin huono kuin sarjataulukko osoittaa. Se on selvä asia.

Taistelu alkoi jo ennen maajoukkuetaukoa, kun Blues kaatoi runkosarjaottelussa TPS:n vieraissa ja heti perään CHL-ottelussa ruotsalaisen HV71:n. Espoolaiset osoittivat heti tauon jälkeen, että voitot eivät olleet sattumaa: Viime tiistaina joukkue varmisti jatkopaikkansa CHL:ssä pelaamalla Ruotsissa tasapelin, perjantaina joukkue kaatoi JYPin Liiga-ottelussa vieraskentällä ja heti lauantaina Blues naarasi voiton kovakuntoisesta KalPasta Kuopiossa.

Blues-pelaajien herääminen on viesti seurajohdolle, faneille ja tukijoille. Espoolaiset imivät kriisipuheista voimaa ja tällä hetkellä sinipaidat uhkuvat näytönhaluja, mikä näkyy jäällä ja tuloksissa. Jos Blues jatkaa samaan malliin, joukkue alkaa venyä samanlaisiin suorituksiin kuin viime keväänä, milloin espoolaiset kuuluivat Liigan kuumimpiin joukkueisiin. Juuri tätä Blues tarvitsee, jotta se voisi jatkaa Liiga-kartalla myös tulevaisuudessakin.

Pelaajat ovat aloittaneet uuden nousun, joten pallo on nyt heitetty toimistolle. Tyhjennysmyynti ei saa enää jatkua ja ongelmia pitää alkaa ratkoa yksitellen aloittaen markkinointipuolesta, joka on parhaimmillan erinomainen rahakaivos, jos asialla on ammattilaisia.

Aika näyttää, mihin Bluesin organisaatio menee, mutta parempi huominen alkaa kaukalosta ja se projekti on alkanut mainiosti. Liiga- ja CHL-menestys voivat pelastaa perinteisen organisaation.

Kansikuva: All Over Press