TOP 5: Nämä lupaukset taistelevat Liigan tulokkaan tittelistä

Patrik Laine, Otso Rantakari, Juuse Saros, Artturi Lehkonen, Teuvo Teräväinen, Teemu Pulkkinen ja Mikael Granlund. Liigan tulokkaalle jaettavan Jarmo Wasama -palkinnon seitsemästä edellisestä voittajasta peräti kuusi on pelannut tällä kaudella NHL:ssä. Palkinnon voittaminen ei takaa automaattisesti loistavaa tulevaisuutta, mutta poikkeuksellista lahjakkuutta pystin pokkaaminen vaatii. Liigassa on nähty tälläkin kaudella monia lahjakkaita tulokkaita ja erityisesti kärki on todella tasokas. Tässä tällä hetkellä suurimmat suosikit palkinnon voittajaksi.

5. Otto Koivula, Ilves

Otto Koivula aloitti kauden räväkästi ja viimeisteli ensimmäisessä 16 ottelussaan kuusi täysosumaa. Tämän jälkeen ruuti on kastunut ja nuorukaisen edellinen täysosuma on lokakuulta. Pisteitä on kuitenkin kertynyt huomattavasti tasaisemmin: Koivula on saalistanut edelliseen kuuteen peliin viisi syöttöpistettä. 18-vuotias laituri on nakuttanut 31 ottelussa tehot 6+11, millä irtoaa tulokkaiden pistepörssin hopeasija. New York Islandersin neljännen kierroksen varaus viime kesältä ei ole onnistunut Liigassa vielä maalinteossa tasakentällisin, vaan kaikki osumat ovat syntyneet ylivoimilla. Kookas Koivula omaa erinomaisen laukauksen, mutta ripaus fyysisyyttä ja suoraviivaisuutta otteisiin ei olisi haitaksi. Koivula oli mukana nuorten MM-kisoissa, mutta kuudessa ottelussa tehopisteitä ei kertynyt.

4. Teemu Turunen, HPK

Kaksi edellistä kautta Jukureissa kiekkoillut Teemu Turunen siirtyi Antti Pennasen mukana Hämeenlinnaan ja hyppy pääsarjatasolle on onnistunut tutun valmennuksen alaisuudessa erinomaisesti. Turunen on saalistanut 38 ottelussa tehot 10+13, millä irtoaa tulokkaiden maali- ja pistepörssin kärkisijat. 21-vuotias laituri on muodostanut kokeneiden Niko Kapasen ja Juho Keräsen kanssa yhden Liigan tasapainoisimmista ketjuista. Turusen ollessa kentällä vastustajat ovat tehneet tasakentällisin vain seitsemän osumaa ja hyökkääjän tehotilasto on komeasti 17 astetta plussalla. Taistelussa vuoden tulokkaan tittelistä Turusen osakkeita hieman laskee reilun 100 ottelun kokemus miesten peleistä sekä korkeampi ikä muihin tulokkaisiin nähden.

3. Robin Salo, Sport

Robin Salo pelasi viime kaudella Liigassa 16 ottelun verran, mutta vastuu jäi vähäiseksi eikä tehopisteitä syntynyt. Tällä kaudella 35 ottelussa on syntynyt pisteet 1+10, millä irtoaa tulokaspuolustajien pistepörssin kärkisija. Vastuutakin on tullut lähes 20 minuuttia ottelua kohden, mutta 18-vuotiaan puolustajan tehotilasto on kolme astetta plussalla, mikä on Sportin toiseksi paras lukema. Vaasassa ollaan tehty määrätietoista työtä Salon kehittämisen suhteen ja nuorukainen onkin yksi potentiaalisia suomalaisnimiä ensi kesän draftissa. Salon suurimmat avut ei löydy fyysiseltä puolelta, mutta nuorukainen kärsi marraskuussa kolmen ottelun pelikiellon polvitaklauksesta.

2. Miro Heiskanen, HIFK

17-vuotias Miro Heiskanen on ollut yksi HIFK:n tasaisimpia suorittajia tällä kaudella ja nuorukainen on pelannut hämmentävän kypsää peliä illasta toiseen. Iso tekijä on ollut pakkiparina luutinut Joe Finley, joka on mahdollistanut Heiskasen keskittymisen vain ja ainoastaan vahvuuksiinsa. Ensi kesän potentiaalinen ykköskierroksen varaus on kärsinyt pienistä vammoista nuorten MM-kisojen jälkeen ja edellinen ottelu Liigasta on joulukuun alkupuolelta. Puolustaja on saalistanut 25 ottelussa tehot 3+4 ja peliaikaa on kertynyt lähes 20 minuuttia ottelua kohden. Otteiden perusteella Heiskasta ei uskoisi alaikäiseksi, sillä nuorukainen pelaa paljon varmemmin kuin valtaosa Liigan puolustajista.

1. Emil Larmi, HPK

Emil Larmin piti kamppailla peliajasta Nathan Lawsonin kanssa. Lawson sai kuitenkin pakata kamppeensa heti kauden alussa ja tammikuun puolessa välissä Larmi on Liigan kolmanneksi eniten minuutteja pelannut maalivahti. Tähän skenaarioon kovin moni tuskin olisi laittanut rahojaan kiinni vielä ennen kauden alkua. Viime kaudella Peliitoissa ja Pelicansin A-nuorissa pelannut maalivahti on ollut yksi suurimpia tekijöitä HPK:n loistavan kauden takana. Larmi ei ole maalivahdiksi erityisen kookas, mutta paikkaa tätä atleettisuudella ja aktiivisella torjuntatyylillä. 20-vuotiaan maalivahdin taso on pysynyt hämmentävän tasaisena läpi kauden ja heikot illat ovat laskettavissa yhden käden sormilla. Myös tilastojen valossa kausi on ollut varsin mukava: Larmi on päästänyt keskimäärin 2,15 maalia ottelua kohden torjuntaprosentin ollessa 90,86. Kolmen pisteen voittoja on kertynyt 11, mikä on Liigan neljänneksi isoin lukema ja lisäksi maali on pysynyt täysin puhtaana kolme kertaa.

Unibet tarjoaa kattavan kerroinvalikoiman Liigaan – kierroksen kertoimet löydät täältä!

Liiga jatkuu keskiviikkona viiden ottelun voimin. Voit seurata maan parasta kiekkoa Nelonen Pron kanavilta tai Ruutu+ -palvelusta.

Kansikuva: All Over Press