TOP10: Liigan aliarvostetuimmat pelaajat

Ruutu LogoSeuraa maan parasta kiekkoa Ruutu-palvelussa

 10 € ILMAINEN NBA-LIVEVETO – Hae omasi ja katso matsit suorana Betsafella!

Liigassa pelaa lukuisia huippupelaajia, jotka eivät saa syystä tai toisesta tarpeeksi arvostusta suuren yleisön silmissä. Syitä on monia, mutta yleisin on tehopisteettömyys. Pistetehtailukaan ei kuitenkaan aina riitä, kuten tämä lista sen osoittaa. Tässä ovat Liigan aliarvostetuimmat pelaajat.

10. Juhani Tyrväinen, HIFK

Tyrväinen on tänä päivänä jo tunnettu tähtihyökkääjä, jonka arvo tiedetään etenkin Pelicans- ja HIFK-fanien keskuudessa. Muualla Tyrväisen todellista tasoa ei ole vielä kunnolla tajuttukaan, sillä häntä pidetään pelkästään vahvana puolustavana sentterinä, joka osaa pelata kovaa. Todellisuudessa Tyrväinen on tänä päivänä Liigan parhaimpia senttereitä, kun puhutaan kokonaisvaltaisesta pelaamisesta. Vahvan oman pään pelin lisäksi Tyrväinen on loistava pelaaja hyökkäyspäässä, mistä osoituksena viime kauden 43 tehopistettä. Tälläkin kaudella sentteri on iskenyt 32 tehopistettä, ja hän onkin HIFK:n selkeä ykkössentteri. Ei olisi suuri ihme, jos Tyrväinen nousisi vielä tänä keväänä mukaan Leijonien MM-leiritykseen.

9. Juuso Riikola, KalPa

24-vuotias puolustaja on koko sarjan parhaimpia yleispuolustajia, vaikka valtamediaa tuijottamalla sitä ei aina huomaisikaan. Riikolan arvo on toki huomattu onneksi maajoukkueessa, kun hänet valittiin edustamaan Suomea viime joulukuun EHT-turnaukselle. Riikola on toki jo yleisesti ottaen tunnettu tapaus – etenkin viime kevään jälkeen – mutta kun puhutaan Liigan yhdestä parhaimmasta puolustajasta, niin maine ja kunnia ovat jääneet vähäiseksi.

8. Rony Ahonen, Lukko

Tavallinen kiekkotallaaja ei osaa edes nimetä Ahosen joukkuetta, mikä on häpeällistä. 31-vuotias puolustaja on kulkenut pitkän matkan noustakseen tälle tasolle, sillä hän pelasi vielä 26-vuotiaana Mestis-kiekkoa. Tänä päivänä Ahonen on kuitenkin loistava puolustaja, jonka kokonaisvaltainen pelaaminen on upeaa. Hän avaa peliä hyvin, lukee tilanteet oikein ja pelaa aina varman päälle. Ahonen kellottaa keskimäärin 20 minuutin peliaikoja ja pelaa vastustajan parhaimpia pelaajia vastaan. Sen vuoksi hänen teholukemansa kertoo paljon: HIFK-lähtöisen puolustajan lukema on 17 astetta plussalla, mikä on Lukon ylivoimaisesti paras lukema. Toiseksi parhaalla puolustajalla Johan Motinilla samainen lukema on +6.

7. Joonas Lehtivuori, HPK

Lehtivuori oli nuorempana selvästi tunnetumpi pelaaja kuin nyt, sillä häntä pidettiin melkoisen lupaavana puolustajana: Lehtivuori debytoi Ilveksen Liiga-joukkueessa jo B-juniori-ikäisenä, sai NHL-varauksen Philadelphia Flyersilta, nousi Ilveksen avainpuolustajien joukkoon 19-vuotiaana ja solmi NHL-sopimuksen 20-vuotiaana. Kahden AHL-kauden jälkeen puolustaja vietti neljä vuotta Ruotsissa ennen paluutaan Suomeen, eikä miehestä ole sittemmin juuri puhuttu. Lehtivuori ei todellakaan vastannut huutoon moneen vuoteen, mutta viime kausi ja tämä kausi ovat pistäneet miehen uran oikeille raiteille: Lehtivuori on aina ollut hyvä pelaaja omassa päässä, mutta offensiivinen potentiaali ei meinannut tulla esiin. Tällä kaudella hän on iskenyt jo 30 tehopistettä kasaan, ja etenkin tämän vuoden puolella meno on ollut hurjaa: HPK:n varakapteeni on latonut tämän vuoden 13 ottelussa peräti 16 tehopistettä! Samaan aikaan hän kellottaa hurjia minuuttimääriä ja pelaa puolustuspäässä varmaa peliä.

6. Teemu Suhonen, Jukurit

Kohta 30 vuotta täyttävä jukuripakki on pienehkö ja kevytrakenteinen pelimies, joka pelaa vasta toista liigakauttaan. Hänellä on ajoittain ongelmia oman pään pelissä, eikä hän todennäköisesti olisi kovinkaan monessa seurassa pakkihiearkiassa edes top4-kalustoa, mutta Suhosta on tänä päivänä pakko arvostaa. KalPa-kasvatti vaihtoi hyökkääjästä puolustajaksi vasta 24-vuotiaana, ja hän ehti pelata neljä kautta Mestiksessä pakin tonttia ennen kuin hän nousi Liigaan. Viime kaudella hän jäi HPK:ssa pieneen rooliin, mutta ura sai uuden käänteen Mikkelissä: Suhonen kellottaa hirmuisia peliaikoja illasta toiseen ja esittää upeaa hyökkäspään peliä. Hän on noussut jopa Liigan puolustajien pistepörssin kärkikahinoihin mukaan, eikä 29 tehopistettä 48 ottelussa synny vahingossa. Suhosesta tuskin koskaan tulee suurempien seurojen tähtipuolustajaa, mutta hänen offensiiviset taidot ovat kiistattomat.

5. Ville Meskanen, Ilves

Nuori Ilves-laituri on pikkuhiljaa alkanut tehdä nimeään tunnetuksi, mutta hän ei ole vielä saanut ansaitsemaansa kunniaa muuta kuin Tampereella. 22-vuotias hyökkääjä pelaa hirmuista kautta, sillä hän on latonut 36 ottelussa peräti 19 maalia ja 37 tehopistettä. Eli Meskanen iskisi täyden kauden aikana tällaisella tahdilla yli 30 maalin ja yli 60 tehopisteen runkosarjan. Meskanen on kookas, hyvin liikkuva, taitava ja loistava maalintekijä, eikä häneltä puutu itseluottamusta. Kokonaisvaltaisesti hän ei ole Liiga-hyökkääjien eliittiä, mutta hän on kovaa vauhtia menossa sinne. Meskanen on kuitenkin jo nyt Liigan vaarallisimpia laitahyökkääjiä, ja se on jo paljon.

4. Lasse Lappalainen, SaiPa

28-vuotias Lappalainen ei ole koskaan kentän näyttävin tai räiskyvin pelaaja, mutta hänellä on taito pelata rauhallisesti ja varmasti vaihdosta toiseen. Hän on tehnyt kovan työn päästäkseen tähän pisteeseen, sillä Lappalainen siirtyi 21-vuotiaana KalPan A-nuorista Mestiksen Hokkiin, jossa hän pelasi aluksi hyvin rajallisessa roolissa. Neljä kautta Mestiksessä toivat miehelle kuitenkin Liiga-sopimukseen SaiPaan, jossa hän on pikkuhiljaa kehittinyt joukkueensa avainpelaajaksi. Tänä päivänä yleispuolustaja Lappalainen on jopa arvokas pelaaja hyökkäyspäässä, sillä hän on iskenyt kauden 47 ottelussa upeat 24 tehopistettä, mikä tekee hänestä SaiPan tehokkaimman puolustajan. Lappalaisen hyvyys perustuu hänen erinomaiseen pelinlukutaitoon, jonka avulla mies pelaa loistavaa kiekkoa kentän jokaisella alueella. Arvostusta hän ei ole kuitenkaan juuri saanut Lappeenrannan ulkopuolella.

3. Miska Humaloja, Kärpät

Ensi toukokuussa 27 vuotta täyttävä sentteri pelaa vasta toista kokonaista Liiga-kauttaan, minkä vuoksi on hämmästyttävää, kuinka korkealla tasolla hän pelaa. Humaloja ei tule koskaan olemaan kiekollinen johtopelaaja, mutta kärppähyökkääjä on alemmissa kentissä omassa roolissaan erinomainen pelaaja. Nopea, työteliäs, viisas ja suhteellisen taitava sentteri, joka ei anna ikinä periksi. Hän on täydellinen neloskentän sentteri mestaruutta havittelevaan joukkueeseen, ja hänen arvoaan eivät ole kaikki vielä älynneet. Oulussa toki tiedetään, minkä tason pelimies on kyseessä.

2. Otto Paajanen, HPK

Paajanen on vasta 25-vuotias, mutta hän pelaa silti C-kirjain rinnassaan Kerhossa. Hän nousi jo 21-vuotiaana HPK:n kapteenistoon, mikä kertoo tästä miehestä paljon. Paajanen on ikitaistelija, joka ei suostu häviämään kaksinkamppailuja. Kaiken lisäksi Paajanen osaa pelata kiekkoa. HPK-sentterin pystyy heittämään tilanteeseen kuin tilanteeseen, ja hän hoitaa roolinsa pomminvarmasti. On melko hämmästyttävää, kuinka vähän miehestä puhutaan, kun otetaan hänen saavutuksensa huomioon: Paajanen on Kerhon kapteeni, toissakaudella hän viimeisteli 20 maalia runkosarjassa, tällä kaudella on syntynyt jo 16 maalia ja mies kuuluu heittämällä sarjan parhaimpiin kahden suunnan hyökkääjiin.

1. Mikko Kalteva, JYP

Kalteva, 33, on pelannut Liigassa jo yli 500 ottelua, ja hän oli pitkään profiloitunut pelkäksi oman pään puolustajaksi. Vielä 31 vuoden iässä hänen paras kautensa Liigassa oli tuottanut 14 tehopistettä, mutta sitten tapahtui jotain: iso ja hyvin liikkuva puolustaja nousi yllättäen JYPin kärkipelaajien joukkoon, ja nyt hän on jo kolmatta kautta putkeen JYPin johtavia puolustajia. Tälläkin kaudella Kalteva on tehtaillut 41 ottelussa tehot 7+11=20. Kalteva ei ole todellakaan JYPin alakerran taitoniekka, mutta hän on viisas puolustaja, jolta löytyy tarkka ja kova kuti. Kaiken lisäksi hän on edelleen loistava oman pään pelaaja, ja ei ole väärin sanoa, että Kalteva on yksi koko sarjan parhaista puolustajista.

Kansikuva: All Over Press