Tappara tiukan paikan edessä – Kärpät vaihtanut vaihdetta

Liigan finaalien neljäs ottelu pelataan tänään Tampereen Hakametsässä. Kärpät on voittanut finaaleissa kaksi viimeistä ottelua ja joukkue on noussut sarjassa 2-1-johtoasemaan.

Sarjan ensimmäiset viisi erää näyttivät siltä, että Tappara ottaa kuskinpaikan ja lähtee viemään sarjaa, mutta toisen ottelun kolmas erä käänsi kelkan: Tappara oli 2-0-johtoasemassa ja oli matkalla toiseen kiinnitykseen, kunnes Kärpät heräsi ja vei toisen ottelun jatkoajalla. Kolmannessa ottelussa Kärpät jatkoi siitä, mihin se jäi Tampereella ja sai salama-alun iskien kaksi nopeaa maalia. Tappara tuli rinnalle, mutta Julius Junttilan viimeisen erän maali ratkaisi Kärpille toisen peräkkäisen voiton.

Tappara hölmöili viime ottelun alkuvaiheilla, mikä antoi Kärpille loistavan mahdollisuuden siirtyä karkuun ja näin myös oululaiset tekivät. Tamperelaisten Olli Palola toi vieraat tasoihin, mutta siihen tyrehtyivät kirvesrintojen maalihanat. Kolmannen ottelun kaksi viimeistä erää olivat kyttäilyä ja virheiden välttelyä, minkä vuoksi peli olisi voinut kääntyä suuntaan tai toiseen.

Fakta on kuitenkin se, että Kärpät on kahden ottelun voittoputkessa ja joukkueen tekeminen on nyt huomattavasti helpompaa. Tapparalla on taas mietinnän paikka, sillä tamperelaisten takaraivoissa on ajatus siitä, että tappio tänään tietäisi joukkueelle suorastaan surkeaa tilannetta. Voittaakseen mestaruuden, joukkueen täytyisi voittaa kolme ottelua putkeen eikä tilannetta helpota Kärppien kotietu.

Kemppaiset vs. muu Tappara

Tänään luvassa on taatusti samaa kaavaa noudattava ottelu kuin aiemminkin: Kärpät ei lähde vieraskentällä karvaamaan saman tien päädystä asti vaan keskittää viisikkonsa keskialueelle. Tämä antaa Tapparalle kiekkokontrollin, mutta pystyykö kotijoukkue murtautumaan oululaisalueelle ja olemaan maalintekopaikoilla tehokas?

Tapparalla on ollut useita onnistujia, kuten Palola ja Teemu Aalto, mutta suurin huomio kohdistuu tamperelaisten fyysiseen osastoon. Herrat Masi Marjamäki ja Josh Green ovat hyviä esimerkkejä tästä. Tappara ei ole kuitenkaan tehnyt viime otteluissa tarvittavia osumia, vaikka paikkoja on siunaantunut. Yksi suuri syy siihen on kärppä-kassari Tomi Karhunen, joka on saanut vanhan tutun moodinsa päälle ja hänen itseluottamuksensa sen kuin vain kasvaa.

Kärpät-leirissä on edelleen yksi ja sama kenttä, joka pystyy urotekoihin jokaisessa ottelussa. Junttilan, Joonas Donskoin ja Joonas Kemppaisen kolmikko on suorastaan pitelemätön eikä Tappara ole saanut sille mitään aikaan. Viime ottelussa tämä kolmikko värkkäsi voittomaalin, joka oli täysin estettävissä, sillä Tappara-puolustus lahjoitti paikan ”kemppaisille”. Tapparan täytyy pystyä pitämään nämä herrat kurissa, jotta sillä olisi mahdollisuudet kaataa vierasjoukkue tänään. Yksi avaintekijä on jäähyttömyys, sillä Donskoin johtama ykkösylivoima on pelottavan vaarallinen.

Joukkueiden kokoonpanoissa ei nähdä isoja muutoksia ja kaava tulee varmasti jatkumaan samanlaisena. Nämä ottelut ovat maalin pelejä eikä kumpikaan ole todellisuudessa enää ennakkosuosikin asemassa.

Game 4 starttaa kello 18:30 ja voit seurata ottelua Nelonen Pro -kanavalla tai Ruutu-palvelussa.

Muista osallistua myös #Finaalirekkamies kilpailuumme, mistä voit voittaa matkan Stanley Cup -finaaleihin tai tsekkaamaan kanssamme Leijonien otteita Tshekin MM-kilpailuissa. Katso linkin takaa lisää.