Lukolla valtava vuori kiivettävänään CHL:ssä

Jääkiekon Mestarian liigassa pelataan tänään välierien toinen kierros. Oulun Kärpät kohtaa Rauman Lukon kotonaan, ja sveitsiläinen HC Davos vierailee Ruotsissa Frölundan luona.

CHL-pelit ovat tässä vaiheessa hyvin arvostettuja – niin yleisön kuin pelaajienkin keskuudessa. Vaikka edessä ei ole kauden päätähtäin, ovat pudotuspelit aina herkkua, mikä näkyy tänäänkin kaukalossa. Sen lisäksi, että nämä pelit ovat pelaajille loistavia näytönpaikkoja, on CHL-mestarille luvassa mojova palkintopotti. Se voi myös tietää pelaajille bonusrahoja, joten voitto liikuttaa muuallakin kuin seuran taloudessa.

Illan Kärpät-Lukko-ottelusta onkin tulossa huikea spektaakkeli, sillä kaikki on vielä auki. Kärpät voitti viime tiistaina Lukon Raumalla maalein 3–2, joten raumalaisilla on iso vuori kiivettävänään. Oulu on aina vierailijoille paha paikka, ja Kärpistä löytyy huikea kokemus kovista peleistä, mikä antaa isännille ison edun illan kamppailuun.

Kärpät oli Raumalla niukasti parempi joukkue ja ansaitsi voittonsa. Se näytti jälleen venymiskykynsä kampeamalla pelin tasoihin päätöserässä ja iskemällä ratkaisumaalin ajassa 53.16.

Viime vuonna Kärpät tippui samassa vaiheessa jatkoajalla, kun Frölunda pilasi oululaisten juhlat Raksilassa. Moni nykyinen kärppäpeluri oli tuolloin mukana, mikä antaa ekstrabuustia Lukon kaatoon.

– Toivotaan, että tuo viimevuotinen ottelu olisi jättänyt niihin pelaajiin, jotka meiltä silloin olivat mukana, muistikuvan siitä kaikesta. Peli venyi jatkoajalle, ja olimme hyvin ottelussa ja finaalipaikassa kiinni, mutta lopulta ei vain riittänyt. Kärsivällisyys oli homman nimi silloin ja on sitä myös tänäänkin. Pitää pysyä pelissä kiinni joka hetki, eikä saa antaa ajatusten harhailla. Marginaalit ovat hiuksenhienoja, kuten tässä vaiheessa kuuluukin olla, kommentoi kärppäkapteeni Lasse Kukkonen seuran nettisivuilla.

Kärpillä huolia

Kotijoukkue ei pääse illan kamppailuun parhaasta mahdollisesta tilanteesta, sillä joukkueella on takana kaksi tappioita Liiga-jäillä. Kärpät hävisi torstaina Tapparalle Hakametsässä ja lauantaina Pelicansille Raksilassa. Varsinkin Pelicans-ottelussa oululaiset jäivät kauas parhaastaan.

Tappioita suurempi huoli on joukkueen keskushyökkääjätilanne: illan ottelusta ovat sivussa Kim Hirschovits, Esa Pirnes ja Miska Humaloja – eli kolme vakiosentteriä. Ainoastaan Mika Niemi on pelikunnossa. Tämä ei voi olla näkymättä oululaisten pelissä, mutta täytyy muistaa, että Kärpillä on Liigan levein materiaali eikä homma kaadu varmasti tähän. Sentteriosastolle on nyt laittaa sellaisia nimiä, kuten Miro Aaltonen ja Sebastian Aho.

Kärpissä piilee pieni epävarmuus tappioiden ja poissaolojen vuoksi, mikä antaa Lukolle huomattavasti helpommat lähtökohdat kamppailuun. Varsinkin, kun Raumalla on peli parantunut viime aikoina: Lukolla oli hankala vuodenvaihde, mutta ennen viime tiistain kärppäottelua joukkue otti helpottavan 4–0-voiton. Kärppiäkin vastaan joukkue osoitti loistavia elkeitä.

Raumalaiset pelasivat vain yhden ottelun CHL-välierien välissä, kun joukkue kaatoi KooKoon maalein 5–2. Lukossa on peli-ilo löytymässä ja joukkue pääsee ratkaisevaan välierään hyvin levänneenä.

Mikäli Lukko haluaa pönkiä suoraan jatkoon, sen täytyy napata kahden maalin voitto, mikä on enemmän kuin hankalaa Raksilan hornankattilassa. Yhden maalin voitto tietäisi jatkoaikaa, jossa ratkaistaan finaaliin menevä joukkue. Lukon projekti on äärimmäisen hankala, muttei missään nimessä mahdoton. Tänään raumalaisilla on hieno mahdollisuus napata kauden ensimmäinen voitto Kärpistä, joka on kaatanut raumalaiset tällä kaudella jo neljästi.

Oman mausteensa iltaan tuo myös finaalipaikkakunnan ratkeaminen. Jos Kärpät kaataa Lukon varsinaisella peliajalla, pelataan finaali 9. helmikuuta Oulussa. Muissa skenaarioissa finaali pelataan Frölundassa tai Davosissa.

Arvio:

Ottaen huomioon, että Lukko voi lyöda kaiken peliin ja, että Kärpät ei lähde parhaimmasta tilanteesta otteluun, on matsista tulossa tiukkaakin tiukempi. Allekirjoittanut uskoo Lukon pelaavan kauden parasta kiekkoaan ja nappaavan varsinaisella peliajalle voiton yhden maalin erolla, mikä tietäisi jatkoaikaa. Jatkoaika on kiekkojumalien leikkiä, joten mitä vain voi tapahtua. Betsson antaa Lukon varsinaisen peliajan voitolle kertoimen 3,95, jota rohkeimmat voivat lähteä kokeilemaan ja kävellä huomenna hymyillen pankkiin.

Kärpät-Lukko tänään MTV Sport -kanavilla tai Katsomo-palvelussa kello 18.30.

Kansikuva: All Over Press