Marraskuu tarjosi NHL:ssä pisteputkia ja merkittäviä loukkaantumisia

Kautensa vahvasti aloittanut, ja kertaalleen jo sairastuvalla käynyt, Carey Price on sivussa tositoimista yli kuukauden. Patrick Kane laittoi jenkkipelaajien ennätyksen uusiksi pisteputken osalta. Nämä ja paljon muuta käydään Faneille.comin kiekkotoimituksen Toni Rajamäen ja Vili Pihlajamäen kanssa läpi.

NHL.com listasi Kanen lisäksi marraskuun tähdistöön Braden Holtbyn ja Matt Duchenen. Löytyykö vastaehdotuksia tälle kolmikolle?

VP: Olisi tarkoituksenhakuista provosointia jättää Kane pois näistä karkeloista. Lisäksi Holtby on ollut avainasemassa, kun Capitals on noussut itäisen konferenssin kärkikahinoihin. Duchene jää hieman pienemmälle palstatilalle, sillä Avalanche joukkueena ei vakuuta. 20 matsiin 11 maalia ja yhdeksän syöttöpistettä ovat kuitenkin kova juttu.

Totta kai pitää nostaa Kanen rinnalle kaksi omaa. Alkupuolisko kuukaudesta meni varjojen mailla, mutta loppukuusta Evgeni Malkin oli totuttua highlight-kamaa. Ison ja taitavan venäläisen tekeminen on flow-tilassa karmeaa katsottavaa näin toisen joukkueen fanipoikana. Lokakuun tähdistön ulkopuolelle jäänyt Tyler Seguin jäi vain yhdessä ottelussa tehopisteittä marraskuun aikana. 8+10 kolmeentoista otteluun. Kivasti.

TR:Vaikka haastajia olisi monia, kuten Dallas-kolmikko Seguin, Jamie Benn ja John Kingberg, en lähtisi rukkaamaan NHL.comin listaa. Kane on selviö, Holtby lienee NHL:n kuumin maalivahti ja Duchene on palannut tasolleen ja pistänyt vielä vähän paremmaksi. Duchenen kauden alku oli surkea ja mies sai paljon kritiikkiä, mutta kun ensimmäinen siirtohuhu alkoi velloa hänen ympärillään, näytti kanadalainen, ettei siirto tule kuuloonkaan. Duchenesta tuli ensimmäinen Avs-pelaaja 12 vuoteen, kuka on pystynyt tekemään yhden kuukauden aikana 11 maalia tai enemmän. Viimeisin tähän pystynyt on muuan Milan Hejduk.

Mikä joukkue on nostanut uskottavuustasoaan eniten menneen kuukauden aikana?

VP: Pohjalla olevat joukkueet ovat pitkälti ennakoituja tapauksia. Kanadan rajan kylmemmältä puolelta tuulee viileästi eniten Vancouveriin ja Calgaryyn. Kummankaan kohdalla ei vaan puhuta kovasta uskottavuudesta. Vastataan maalinteko-ongelmien kanssa painiva Predators, vaikka hyökkäyksen heikkoudet olivatkin tiedossa ennen kautta.

TR: Sanotaan Los Angeles Kings. Viime kauden pelleily on loppunut ja Losissa tapellaan totisesti taas kärkisijoista. Joukkue on noussut Tyynenmeren divisioonan kärkeen, vaikka parasta ei olla vielä nähty. Tähdet ovat pikkuhiljaa syttyneet, ja kun Kingsistä revitään koko potentiaali irti, tulee se olemaan yksi NHL:n parhaimmaista. Korostan, että täydellisyyttä ei olla vielä nähty, mutta kuninkaat ovat antaneet viitteitä paremmasta.

Carey Pricen loukkaantuminen taitaa olla merkittävin koko liigassa?

VP: Ei siitä pääse yli eikä ympäri, mutta Zach Parisen puuttumisella Wild-hyökkäyksestä on lähes yhtä suuri merkitys.

TR: Näin voisi sanoa, mutta ei muillakaan ole helppoa. Connor McDavid lienee Pricen suurimpia haastajia tässä kisassa. Jos piste per peli -tahtia pelaava sentteri on poissa jo ennestään heikon joukkueen kokoonpanosta, näkyy se isosti.

NHL.com listasi ehdokkaansa palkintojen voittajiksi. Vezina ja Hart Henrik Lundqvistille, Selke Mikko Koivulle, Calder Panarinille, Norris Erik Karlssonille ja Jack Adams John Hynesille. Onko jokin pahasti pielessä?

VP: En nyt sanoisi pielessä, mutta Koivun näkeminen Anze Kopitarin, Patrice Bergeronin, Jonathan Toewsin ja Max Paciorettyn edellä on näkemisen arvoista. Koivu pelaa taas hyvää jääkiekkoa, ja toivotaan ettei joukkueen sulaminen veisi tämän palkinnon voittomahdollisuuksia.

Enemmänkin Rangersin pelejä seuranneena voin täysin yhtyä näkemyksiin Hartista ja Vezinasta. Tässä mainio lisäselvitys aiheeseen. Tulokaskilpailu on mielenkiintoinen. Nostaisin varteenotettavaksi ehdokkaaksi marraskuun tulokkaaksi valitun Dylan Larkinin.

TR: Selke Trophy Koivulle on aika utopistinen ajatus, vaikka Mikko pelaakin tällä hetkellä upeaa kiekkoa. Uskon lopullisen voittajan tulevan kolmikosta Kopitar-Bergeron-Toews. Tylsääkin tylsemmät Selke-nimet, I know.

Tulokaskisa on mielenkiintoinen: Panarin voittanee tulokkaiden pistepörssin, mutta onko 24-vuotias venäläispelaaja NHL:n kannalta seksikkäin voittajaehdokas? Ei ole, vaan senpä vuoksi nostan esiin McDavidin, joka voi vielä voittaa Calderin, vaikkei pisteissä pärjäisikään Panarinille. Myös Larkin ajaa Panarinin ohi, sillä Detroit-tähti on kokonaisvaltaisesti upea paketti ja iskee siinä ohessa runsaasti pisteitäkin. Pakko mainitä vielä myös Blues-järkäle Colton Parayko, jota syrjitään sen takia, että hän on puolustaja. Jos nyt pitäisi valita vuoden tulokas, ojentaisin pystin Larkinille.

Ja vielä muutama sana suomalaisista. Sami Vatanen ja Rasmus Ristolainen olivat marraskuussa huippuvedossa, mutta keitä muita härmäläisiä nostaisit esiin?

VP: No ei tuota Leo Komarovin touhua voi jättää pois puheista. 24 ottelua ovat tuoneet mukanaan 10 maalia, mikä on vähintäänkin kohtalainen suoritus Maple Leafsin kaltaisessa kestomenestyjäjoukkueessa.

TR: Komarov on mahtavassa lennossa ja pakkohan hänet on myös minun mainittava. Lisäksi haluan tehdä kunniaa Jussi Jokiselle, joka ei koskaan kerää suurimpia otsikoita. Monipuolinen ja luotettava hyökkääjä on nakuttanut tällä kaudella 16 tehopistettä ollen suomalaispörssin toisena. Nykyisellä pistetahdillaan Jokinen kiskaisi 82 ottelussa 57 tehopistettä.