Tässä ovat alkavan Liiga-kauden parhaimmat pelaajat

Liigan alkaa tänään, joten nyt on hyvä aika katsastaa tulevan kauden parhaimmat pelaajat pelipaikoittain.

Maalivahdit

1. Ryan Zapolski, Lukko

1

Ryan Zaposlki voi nostaa vieläkin tasoaan. (AOP)

Jenkkiveskari aloittaa jo kolmannen kautensa Lukko-paidassa, mikä varmasti kelpaa raumalaisille. Zapolski on ollut sarjan parhaimpia veskareita ja sitä hän tulee olemaan nytkin. Varma suoriutuja, joka loistaa kovissa paikoissa ja tekee varmuudellaan Lukon puolustuksesta paremman. Se, miksi Zapolski on rankattu Liigan parhaaksi, piilee kakkosvahti Rasmus Rinteessä, joka antaa ykkösvahdille enemmän lepoaikaa, minkä vuoksi saatamme nähdä tällä kaudella entistä paremman Ryan Zapolskin.

2. Sami Aittokallio, Kärpät

23-vuotias Aittokallio tunnettiin lupaavana maalivahtina nuorempana ja hän pelasikin kolme vuotta Colorado Avalanchen organisaatiossa. Alku Pohjois-Amerikassa sujui loistavasti ja Aittokallio näytti, että hänellä on kykyä nousta NHL-jäille. Kehitys ei kuitenkaan jatkunut ja viime kaudella tilille kertyi enää 16 AHL-ottelua. Hän on edelleen potentiaalinen maalivahti ja se on jo näkynyt Oulussa CHL-otteluissa, joissa tamperelaismies on ollut jäätävän hyvä. Aittokallio voi nousta hyvinkin nopeasti tämän listan kärkeen kauden alkaessa.

3. Eero Kilpeläinen, KalPa

Eero Kilpeläinen, 30, on pelannut pari kertaa urallaan maagisen kauden ollen yksi Liigan parhaista maalivahdeista. Viime vuonna hän olisi ollut myös, jos kausi ei olisi päättynyt hyvissä ajoin loukkaantumiseen. Kilpeläinen tulee olemaan KalPan tärkein pelaaja, mutta hänen maineensa määrittelee joukkue, joka pelaa hänen edessään.

4. Tomi Karhunen, Tappara

Karhusella on elämänsä tilaisuus nousta Liigan parhaimmaksi, kun takana on kaksi lupaavaa kautta Kärpissä ja kokemusta on kertynyt rutkasti. Teknisesti taitava Karhunen pelaa tiiviin puolustuksen edessä, mikä helpottaa hänen työskentelyään huomattavasti. Hän on myös todistetusti kovien paikkojan kassari, joten Karhunen kuuluu ehdottomasti listan kärkipäähän. Karhusella ei ole kuitenkaan kertaakaan ollut henkisesti näin haastavaa tilannetta ennen kauden alkua, joten nyt hän joutuu todelliseen testiin.

5. Jussi Markkanen, SaiPa

Kokenut Markkanen, 40, on edelleen kova luu ja SaiPan sielu. Rauhallinen ja varma torjuja, joka antaa SaiPalle mahdollisuuden taistella keväällä mitaleista. Hänen tärkeytensä ei näy pelkästään jäällä, vaan hän on myös korvaamaton pelaaja pukukopissa.

Puolustajat

1. Lasse Kukkonen, Kärpät

1

Lasse Kukkonen saa pitää vielä paikkansa ykkösenä. (AOP)

Yleispakki Kukkonen tuskin voittaa puolustajien pistepörssiä, mutta hän on edelleen kokonaisvaltaisessa pelissä Liigan paras puolustaja. Lasse tekee jäällä kaikkea ja johdattaa samalla joukkueensa mestaruuteen. Korvaamaton ase oululaisten pakistossa, joka ottaa mallia kapteenistaan, minkä vuoksi Kärppien alakerta onkin sarjan paras.

2. Sam Lofquist, SaiPa

Jälleen kerran yksi upea haku SaiPalta. Ruotsin Allsvenskanista SaiPaan tullut Lofquist tykitti debyyttikaudellaan tehot 9+19=28 ja nousi saman tien Liiga-puolustajien eliittiin. Iso ja monipuolinen puolustaja on sarjan parhaimpia viivamiehiä eikä kokonaisvaltaisessa pelissäkään ole ongelmia. Ikää on vasta 25 vuotta, joten kehitystä saattaa tapahtua vielä isosti.

3. Tommi Taimi, HIFK

Suomeen palannut kiekkovirtuoosi on ehdolla koko Liigan puolustajien pistepörssin voittoon. Taitava, nopea ja hyvällä pelisilmällä operoiva Taimi on Törmäsen vanhoja tuttuja ja luotto on rajaton. Tulee taatusti olemaan Liigan kiekollisten puolustajien parhaimmistoa, mutta kuinka peli omissa sujuu?

4. Joonas Järvinen, HIFK

Järvinen saattaa olla vastaus Taimen oman pään peliin. Harjoituskaudella ollaan nähty, että HIFK:llä on käsissään ehkäpä koko sarjan paras pakkipari. Taimi-Järvinen toimii täydellisesti, sillä Järvinen on Liigan parhaimpia puolustavia puolustajia. Järvinen ei ole myöskään kiekollisesti susi, sillä hän iski viimeisimmällä Liiga-kaudellaan 23 tehopistettä. Ei kovin näyttävää peliä, mutta syötöt napsuvat lapaan ja vastustaja pelkää ajaa HIFK:n maalille. Tällaista pelaajaa kaivattiin IFK:ssa jo viime vuonna.

5. Janne Niskala, Lukko

Viivatykki nakutti viime kaudella teho 14+16=30 ja sama tahti luulisi jatkuvan. Hyökkäyssinisen haltija, joka kuuluu Lofquistin kanssa sarjan parhaimpiin laukojiin. Niskala pelaa rauhallisesti ja tekee oikeita ratkaisuja vaihdosta toiseen. Myös kokonaisvaltainen peli hanskassa, joten ei olisi suuri vääryys nostaa tätä herraa ylemmäksi tällä listalla.

Laitahyökkääjät

1. Tomas Zaborsky, HIFK

tomas-zaborsky-hifk-liiga

Tomas Zaborskyn maalimäärän odotetaan kasvavan. (AOP)

Huippunopea maalinsylkijä, jonka offensiiviset taidot ovat huippuluokkaa. Olisi KHL-jäilläkin kova tekijä, kuten kaudella 2012-13 nähtiin: mies paukutti Avangard Omskin riveissä 41 tehopistettä runkosarjassa. Viime kaudella Zaborsky jäi maalimäärätavoitteestaan, mutta vuosi oli onnistunut. Nyt slovakialaiselta odotetaan vielä enemmän ja lopputuloksena voi olla jotain suurta.

2. Kristian Kuusela, Tappara

Seinäjokelaislähtöinen laituri on nakuttanut jo pitkään Liiga-jäillä huippulukemia. Taitavat kädet, upea pelisilmä ja nopea luistelija kuvaavat Kuuselaa hyvin. Tekee pomminvarmasti taas tuhoisaa jälkeä ja johdattaa ryhmäänsä kokemuksellaan. Hyvä maalintekijä ja hyvä pelinrakentaja eikä pieni koko rajoita tämän herran työskentelyä.

3. Julius Junttila, Kärpät

Liigan nopeimpia luistelijoita ja armoton maalintekijä. Junttilan yksilötaito on poikkeuksellisen kova eikä olisi suuri ihme, jos 24-vuotias Junttila pelaisi toistaiseksi viimeisen kautensa Kärpissä, sillä potentiaali on korkeammalla kuin Liigassa. Jäi viime vuonna hiukan Joonas Donskoin ja Joonas Kemppaisen varjoon, mutta nyt hän on joukkueensa hyökkäyspään ykköstykki ja tuloksena pitäisi olla nappikausi. Taistelee varmasti pistepörssin voitosta.

4. Jani Tuppurainen, JYP

Tuppurainen on kolmen edellä mainitun hyökkääjän tavoin vahva luistelija. Hänen uransa jo oli pienoisessa laskussa, mutta Tuppurainen palasi viime vuonna tasolleen ja ylitti maagisen 50 tehopisteen rajan. Tuppurainen on hyökkäyspäässä korvaamaton pelaaja JYPille, mutta hän myös tunnollinen kahden suunnan laituri, jolta ei löydy sen suurempia heikkouksia.

5. Tomi Kallio, TPS

Sama pätee TPS-hyökkääjä Tomi Kallioon: monipuolinen pistenikkari, jolta löytyy kokemusta runsaasti. Luistin ei kulje enää samaan malliin, mutta kiekkolliset taidot ovat edelleen huippuluokkaa. Kallio tuskin taistelee Liigan pistepörssin voitosta, mutta kelvolliset pisteet ja monipuolisuus nostavat hänet Liigan parhaimpien laitahyökkääjien joukkoon.

Keskushyökkääjät

1. Kim Hirschovits, Blues

hirso

Kim Hirschovitsille ei löydy haastajaa. (AOP)

”Hirso” näytti viime vuonna, että vanhemmalla iälläkin pystyy tulla paremmaksi pelaajaksi. Nykyään hän ei ole vain hyökkäyspään ase, vaan sen lisäksi hän on kokonaisvaltainen johtaja, joka tekee Bluesista paljon paremman joukkueen. Hän on Liigan paras ylivoimapelaaja ja sen myötä myös paras keskushyökkääjä.

2. Eric Perrin, TPS

JYPistä Turkuun lähtenyt Perrin ei anna iän painaa vielä ja hän on taatusti Liigan kärkihyökkääjiä tulevallakin kaudella. Monipuolinen sentteri tekee turkulaisista kerta heitolla potentiaalisen mitalijoukkueen, sillä hän pystyy yksinään ratkomaan otteluita. Perrin ei tarvitse rinnalleen aina armoitettuja maalitykkejä, vaan hän luo itse itselleen tilanteita ja naulaa kovalla prosentilla.

3. Teemu Ramstedt, HIFK

Ramstedtin hyökkäystaidot ovat olleet aina tiedossa, mutta viime kaudella miehestä huomasi, kuinka hän on kypsynyt ja tullut iän myötä tasaisemmaksi suoriutujaksi. Loistava pelisilmä tekee hänestä aina vaarallisen hyökkääjän, mutta ”Ramu” ei ole kokonaisvaltaisesti listan kärkikaksikon tasolla. Hän ei ole myöskään varma maalintekijä, mutta hänen hyökkäyspelinsä on maagista katseltavaa.

4. Mika Niemi, Kärpät

Niemi polki kauan aikaa Ässissä paikoillaan, kunnes viime kaudella tahti muuttui. Hän muodosti Eero Elon ja Sami Lähteenmäen kanssa pelätyn kolmikon, ja tämän kolmikon aivot oli Mika Niemi. Pelikäsitys on huippuluokkaa ja hän on oppinut iän myötä pelaamaan parempaa kahden suunnan peliä. Nappaa tärkeitä aloituksia ja tekee ketjukavereistaan parempia. Huippuhankinta Kärpiltä.

5. David McIntyre, SaiPa

Viidennestä paikasta on kova taistelu, sillä rannalle jää muun muassa Jani Lajusen, Aaron Gagnonin sekä Corey Elkinsin tasoisia senttereitä. McIntyre on kuitenkin paikkansa ansainnut: perin pohjoisamerikkalaista kiekkoa pelaava sentteri tuli viime vuonna SaiPaan ja säväytti heti. Potentiaalinen 40 tehopisteen mies, joka tekee kaukalossa kaikkea. Pelaa kovaa, luistelee hyvin, tekee kiekon kanssa oikeita ratkaisuja ja osaa viimeistellä. Hän ei ole millään osa-alueella paras, mutta hän tekee kaiken hyvin ja lopputuloksena on yksi Liigan parhaimmista senttereistä.

Kansikuva: All Over Press