Matkan päätös, Suomi-USA klo 17.00

Yhden sankaritarinan päätös (Getty)

Yhden sankaritarinan päätös (Getty)

Muistan ensimmäisen kerran, kun pääsin paikan päälle seuraamaan jääkiekko-ottelua. Isäni vei minut silloin Helsingin ainoaan jääkiekkopyhättöön. Jäällä taisteli SM-liigaan noussut Jokerit ja sen mukana nuori läpimurrostaan haaveileva Teemu Selänne. 90-luvun taitteen jälkeen oli jo minullekin, nuorelle pojanklopille selvää, ketä jäällä seurataan. Selänne oli noussut jo esiin, tähtisäde tai aura valaisi miehen, kun ne kuuluisat potkut lennättivät tuon sankarin puolustajilta karkuun. Tiedän, että tämä idoli on iso osa monen aikani nuoren urheiluun liittyvää identiteettiä, joka osaltaan liittyy vahvasti ainakin minun kasvutarinaan. The Man, The Myth, The Legend!

Tänään yksi hieno matka saa päätöksensä ja saamme vielä kerran nauttia näiden idoleidemme pelistä Leijonapaidassa. Matka tähän on ollut pitkä ja valitettavasti nämä nyt maajoukkueuransa lopettavat sankarit eivät saa sitä todellista kruunuaan urallensa. Taistelu oli uskomaton, koskettava ja niin kuin aina, tunteita nostattava. Statistiikan mukaan Leijonien olisi pitänyt pelata turnauksen viimeinen peli jo muutama hetki aikaisemmin. Tahto. Taistelu. Tunne. Joukkue pelasi yhdessä itsensä tähän pisteeseen.

Ruotsi oli meitä vahvempi ja sille ei voi mitään. Se oli lähellä, niin kuin niin monesti aikaisemmin. Tänään klo 17.00 pelataan pronssista. Nyt on Kimmo Timosen, Teemu Selänteen ja luultavasti myös Sami Salon sekä Olli Jokisen viimeinen esiintyminen maajoukkueessa edessä. Tunteet ovat varmasti mukana tässä pronssiottelussa niin kotikatsomoissa kuin kentällä. Voitto tästä ottelusta ei ole se meidän kaikkien unelmoima kruunu, mutta se on voitto tämän turnauksen viimeisestä ottelusta. Palkinto tästä on neljäs mitali viiden viimeisen olympiakiekkoturnauksen aikana. Se on paljon altavaastaajana pelaavalle joukkueelle!

Tämä on se viimeinen koitos näille suurille urheilusankareille. Teemun viimeinen palvelus Leijonapaidassa. Sen jälkeen on aika vastaanottaa kiitokset kaikilta kiekkoa seuraavilta. On aika siirtää valtikka tulevalle sukupolvelle, joka nousi tässä turnauksessa isolla voimalla esiin. Nuoret sankarit pääsivät pelaamaan lapsuuden idoliensa rinnalla sen ainutlaatuisen kerran ja se antaa voimaa toivottavasti pitkälle tulevaisuuteen. Nyt on muiden aika nousta estradille ja toimia mahdollisimman hyvinä esikuvina nuorille.
Pronssiotteluissa monesti motivaatio ja tahto ratkaisee. Odotan jo nyt sitä hetkeä, kun olympiamitalit pujotetaan Leijonien kaulalle. Nautin jokaisesta hetkestä entistäkin tarkemmin. Tämä on yhden tarinan päätös, mutta monen uuden alku. Haluan kiittää koko sydämestäni koko Leijonajoukkuetta taas yhdestä uskomattomasta turnauksesta! Olen todella kiitollinen, että olen päässyt nauttimaan Teemun, Kimmon, Samin sekä OJ:n otteista ja samalla nappaamaan vaikutteita myös omaan tekemiseeni. Kaikkien aikojen suurin iskee tänään Leijonapaidan viimeisen kerran päälleen ja se on juhlan paikka! Iso kiitos koko sydämestäni! En olisi parempia esikuvia voinut seurata!
Teemu Selänne Leijonapaidassa:

1991 Kanada-cup 6 ottelua, 1+1=2
1991 MM-kisat 10 ottelua, 6+5=11
1992 olympialaiset 8 ottelua, 7+4=11 Paras maalintekijä
1996 MM-kisat 6 ottelua, 5+3=8
1996 World Cup 4 ottelua, 3+2=5
1998 olympialaiset Pronssia 5 ottelua, 4+6=10 Paras pistemies
1999 MM-kisatHopeaa11 ottelua, 3+8=11 Turnauksen arvokkain pelaaja, Tähdistöpelaaja
2002 olympialaiset 4 ottelua, 3+0=3
2003 MM-kisat 7 ottelua, 8+3=11 Paras maalintekijä
2004 World Cup Hopeaa 6 ottelua, 1+3=4
2006 olympialaiset Hopeaa 8 ottelua, 6+5=11 Paras hyökkääjä, Paras maalintekijä, Paras pistemies, Tähdistöpelaaja
2008 MM-kisat Pronssia 9 ottelua, 3+4=7
2010 olympialaiset Pronssia 6 ottelua, 0+2=2
2014 olympialaiset 5 ottelua, 2+2=4
14 arvokisat. 95 ottelua. 52 maalia. 48 syöttöä. 100 pistettä. 6 mitalia.
lähde: MTV Sport