Minne Jokerien ylijäämät heitetään?

Helsingin Jokerien KHL-kausi starttaa 4. syyskuuta kotiottelulla Dinamo Minskiä vastaan. Iltasanomat uutisoi Liigan kieltävän farmityön Jokerien ja Liiga-joukkueiden välillä. Mikäli uusi kabinettipäätös syntyy, on Jokereilla hankala tilanne edessään.

Jokereilla on 32 pelaajasopimusta tälle kaudella, eli noin kolmasosa narripaidoista jää aina kokoonpanon ulkopuolelle. On tietenkin selvää, että rotaatiota tapahtuu ja materiaalin laajuus nousee suureen arvoon. Jokerien on kuitenkin pakko lainata pelaajiaan reserveistä muualle, sillä yksikään pelaaja ei voi istua koko kautta katsomossa.

Jokerien lähtö KHL:ään suututti monet tahot Suomessa. Lisäksi KHL nähdään Liigan kilpailijana. Tämän vuoksi Liiga on lyömässä kiellon farmityölle, joka olisi Jokereille iso ongelma. Helsinkiläiset ovat tehneet Mestis-joukkue K-Vantaan kanssa yhteistyötä jo usean vuoden ajan. Tämä yhteistyö on varmasti jatkumassa jollakin tasolla. Esimerkiksi nuoret puolustajat Santeri Saari ja Jere Sneck tulevat viettämään suurimman osan kaudesta Mestiksessä, mutta miten käy pelaajille, jotka ovat todistaneet tasonsa jo Liiga-jäillä?

Esimerkiksi Severi Sillanpää on pelannut monta vuotta Liigaa Ässien paidassa, eikä Mestis-komennus veisi hänen kehitystään kuin alaspäin. Sillanpäällä on kova työ mahtua Jokerien KHL-miehistöön, ja mikäli Liiga kieltää farmityön, on Severillä edessään ulkomaan farmikomennus.

Sveitsin NLA-joukkueet ja Ruotsin SHL-joukkueet ovat tuskin kovin innokkaita heitä lainaamaan, joten lainasopimusta pitäisi hakea heikommista sarjoista. Jokereille tuskin tulee yhtä tiettyä farmijoukkuetta, johon voisi heittää ylijäämäpelaajiaan – ”sillanpäät” ja ”ben-amorit” sijoitellaan todennäköisesti sinne sun tänne.

Jokerit saisi aivan ylimääräistä päänvaivaa, mikäli kabinettipäätös syntyisi. Pelaajien liikuttelua tapahtuu usein lyhyillä varoitusajoilla, sillä loukkaantumisia ei voi ennustaa. Miettikääpä tällaista skenaarioita: jokerileiriin iskisi pelipäivän aamuna flunssa-aalto, jonka vuoksi seitsemän avainpelaajaa tippuisi lasaretin puolelle. Joukkueen vahvuudessa on kuitenkin muutama ylimääräinen pelaaja, jotka voidaan nostaa kokoonpanoon. Ketjuja ei saada kuitenkaan täyteen, joten ”severisillanpää” pitää kutsua nopeasti pelaavaan kokoonpanoon. Hyökkääjä on kuitenkin lainalla Tshekissä, eikä hän ehdi illan KHL-otteluun. Tämän vuoksi Jokerit joutuisi nostamaan omista junioreistaan pelaajia ylös, mikä olisi lähes tragikoomista. A-nuorten SM-liigasta KHL:ään? Ei vakuuta.

Vaikka kyseessä on todella epätodennäköinen skenaario, on se täysin mahdollista. Mikäli reservipelaajat olisivat lainalla Liiga-joukkueissa, olisi pelaajasiirtely sata kertaa helpompaa ja halvempaa. Tässä vaiheessa Liiga-pomojen pitäisi vain niellä ylpeytensä ja jättää kabinettipäätökset historiankirjoihin. Se olisi paras ratkaisu kaikille osapuolille, sillä Liiga-joukkueetkin tarvitsevat laina-apua ajoittain, ja Jokereista niitä saisi, vieläpä laadukkaita.