MM-kisat huipentuu todelliseen kiekkotrilleriin – onko Kanada pysäytettävissä?

Euroopan jääkiekkokausi tulee tänään päätökseensä, kun Tshekin Prahassa pelataan MM-kisojen pronssi- ja finaaliottelu. Finaalissa kohtaavat nimekkäät Kanada ja Venäjä.

Kyseessä on yksi kaikkien aikojen kovimmista MM-finaaleista: kaksi suurmaata iskee yhteen ja molemmilla on kasassa huippukovat rosterit. Molempien otteet ovat olleet lupaavia eikä tänään nähdä muuta kuin upea kiekkomittelö kahden loistavan joukkueen välillä.

Kanada on ollut ylivoimaisesti tämän turnauksen paras joukkue – sen näkee kaikista tilastoista: joukkue on voittanut kaikki yhdeksän otteluaan varsinaisella peliajalla ja kanadalaisten maaliero on huima 60-14. Pudotuspeleissä joukkue ei ole päästänyt maaliakaan, joten Kanada on selvä ennakkosuosikki maailmanmestariksi.

Venäjän jälki ei ole ollut yhtä vakuuttavaa, mutta sillä on kaikki mahdollisuudet napata voitto tänään. Alkulohkossa itänaapurimme jäi yllättäen kolmanneksi, sillä joukkue koki tappiot sekä Suomelle että Yhdysvalloille. Joukkueen peli yski ajoittain pahasti eikä kaikki supertähdet tyytyneet muuta kuin surffailemaan. Esimerkiksi Ilya Kovalchuk joutui penkitetyksi yhdessä ottelussa.

Venäjä on kuitenkin kasvanut joukkueena läpi turnauksen ja pudotuspeleissä se on noussut pikkuhiljaa tasolleen. Ruotsi ja Yhdysvallat saivat kokea Venäjän voiman, vaikka molemmat pistivätkin Venäjälle hyvin hanttiin.

Kanada on lyötävissä

1

Sidney Crosby kohtaa finaalissa seurakaverinsa Evgeni Malkinin. (AOP)

MM-kulta ei ole matkannut pitkään aikaan Pohjois-Amerikkaan, mutta se on enemmän kuin lähellä: Kanada on lähes kaikilla mittareilla tämän turnauksen paras ja se on näkynyt taululla. Jopa joukkueen maalivahti Mike Smith on noussut turnauksen eliittiin ja hän pystyy taatusti torjumaan joukkueellensa kultaa.

Kanadalaisten hyökkäys on naurettavan kova ja se pystyy latomaan maaleja joka paikasta. NHL-tähdet luovat vaihdosta toiseen vaarallisia tilanteita ja joukkueen tehokkuus on hämmästyttävä. Turnauksen neljä parasta pistemiestä tulee Kanadasta, ja kanadalaisten riveistä löytyy seitsemän pelaajaa, jotka ovat pelanneet vähintään piste per peli -tahtia.

Joukkueen puolustus on latonut peräti kahdeksan maalia, kun esimerkiksi Suomen puolustus teki turnauksessa kolme osumaa, Yhdysvaltain pakisto on tehnyt neljä ja Venäjän vain kaksi.

Kaikesta tehokkuudesta huolimatta, Kanada on haavoittuvainen: Tshekki-ottelussa joukkue oli ajoittain purjeessa ja kisaisäntä onnistui luomaan paljon maalintekopaikkoja. Kanada ei ole vielä kohdannut Venäjän tasoista joukkuetta, joten vaahteralehtipaitojen illasta ei tule varmasti helppo. Kovien pelien puute voi koitua isoksi ongelmaksi, sillä Venäjä on kohdannut kolmessa viimeisessä ottelussaan jääkiekon suurmaan, mikä on taatusti laittanut itänaapurimme kovaan kuosiin.

Venäjä ei kalpene

1

Kuinka SKA-kolmikko menestyy NHL-tähtiä vastaan? (AOP)

Hallitsevan maailmanmestarin rivistössä on hyvin paljon samoja piirteitä kuin Kanadankin joukkueessa: etenkin hyökkäyskalustossa, sillä Venäjälläkin on kasassa neljä kovaa hyökkäyskolmikkoa, jotka kaikki kykenevät maalintekoon. Kanadan pelaajistossa on vain NHL-pelaajia, mutta Venäjänkin joukkueessa kaikki ovat NHL-tasoa, vaikka pelaavatkin KHL:ssä.

Esimerkiksi SKA-kolmikko Evgeni Dadonov, Artemi Panarin ja Vadim Shipachyov pystyvät taatusti tekemään tuhojaan, vaikka vastassa on nimekkäitä NHL-pelaajia. Tänään Venäjältä nousee esiin kuitenkin Alexander Ovechkin, Ilya Kovalchuk ja Evgeni Malkin. Tämä kolmikko on tai on ollut NHL:n eliittiä ja he pystyvät ratkomaan mestaruuden Kanadaa vastaan. Näiltä nimiltä venäläiset odottavat urotekoja, ja mikäli ne eivät toteudu, matkaa kultainen pysti suurella todennäköisyydellä Kanadaan.

Finaalijoukkueiden suurimmat erot ovat alakerrassa: Venäjän maalilla seisova Sergei Bobrovski ottaa niskalenkin virkaveljestään, mutta pakistossa on isoja eroja. Kanadan joukkueen alakerrassa on NHL-tähtiä, kun Venäjällä on KHL-tähtiä. Monet venäläispakit, kuten Maxim Chudinov, Viktor Antipin tai Yegor Yakovlev menestyisivät varmasti NHL:ssä, mutta he eivät vedä vertoja yhdellekään kanadalaispakille.

Bobrovskin on pelattava unelmapeli, Venäjän pakistolta vaaditaan ylisuoriutumista ja Venäjän hyökkäyksen on oltava äärimmäisen tehokas. Näillä keinoilla Venäjä voittaa Kanadan, mutta yhden osa-alueen puutteellisuus tekee itänaapuristamme hopeamitalistin.

Betsipoiminnat

Kanada-Venäjä maalimäärä

  • Merkki: alle 5.5
  • Kerroin 1.91
  • Iso panos, loistavat joukkueet ja loistavat maalivahdit. Ottelussa isketään varmasti muutama maali, mutta todellista maalijuhlaa tuskin nähdään.

Taylor Hall tekee maalin

  • Merkki: kyllä
  • Kerroin: 2.70
  • Hallin kentällinen on Kanadan yksi parhaimmista ja se saa paljon peliaikaa. Hall on ollut tulikuuma läpi kisojen ja hänelle siunaantuu taatusti maalintekopaikkoja eikä hän usein erehdy niissä.

Ylivoimamaaleja yhteensä

  • Merkki: yli 1.5
  • Kerroin: 1.70
  • Näiden joukkueiden ylivoimapeli on loistavalla tasolla ja ylivoima saattaa nousta tänään ratkaisevaksi tekijäksi. Alle kaksi ylivoimamaalia olisi jo pieni ihme.

Kohteiden sekä kertoimien lähteenä on käytetty Betsson.com-sivustoa.

Voit seurata MM-kisojen viimeisen päivän mittelöt tutusti MTV3-ilmaiskanavalta, MTV Sport -kanavilta tai Katsomo-palvelusta. Tshekki-USA-pronssiottelu alkaa kello 17.15 ja Kanada-Venäjä-finaaliottelu alkaa kello 21.45.